Як вибирати сходи на горищеОстаннім часом все більше людей використовують горище, або як його прийнято називати зараз – мансарду, як житлове приміщення. Але ось в чому проблема: якщо розміщення житлового приміщення було запроектовано не на етапі будівництва, а пізніше, з'являється проблема з доступом до нього. Саме для таких випадків існують мансардні сходи.

Розміщувати стандартний підйом найчастіше зовсім не виходить, і навіть якщо для нього знаходиться місце, мало хто хоче займати його зайвою конструкцією. Саме для таких випадків існують мансардні сходи. Це компактні рішення, які можна розкласти на якийсь час та скласти в компактний короб після використання.

Для того, щоб сходи приносили лише комфорт під час використання їх необхідно грамотно підібрати.

Основні параметри сходів на горище

 Хоча характеристик у них не так вже й багато, проте вибір залежить від наступних пунктів:

  • конструкція;
  • матеріал;
  • висота;
  • розмір люка;
  • утеплення;
  • наявність додаткових элементів.

Для того, щоб детально розібратися, розглянемо по порядку кожен параметр.

Конструкція. Сучасний ринок пропонує складні та висувні варіанти. Складні сходи на горище є конструкцією з декількох модулів, які накладаються один на одний і ховаються в люк. Розсувні складаються з кількох секцій, які насуваються одна на одну. Також можна виділити ножичну. Вона складається з модулів, які розтягуються до необхідної довжини.

Матеріал. Розсувні горищні сходи, також складні, можуть бути виготовлені як з металу, так і з дерева, ось, наприклад, ножичні бувають тільки металеві. Вибір залишається за вами.

Висота. Далі, перед тим, як зробити покупку, потрібно визначиться з висотою. Найбільш комфортна довжина - 270 см, максимальна - 350, але при цьому використання вже вважається небезпечним, і встановлення в такому разі не рекомендується. Довжину можна підганяти самостійно шляхом обрізання зайвого. А ось в "ножицях" це робиться ще простіше - додаванням або зняттям секції, що дорівнює 25 см.

Розмір люка – це параметри отвору в стелі, куди сходи будуть складатися, і в який вам має бути комфортно проходити. Якщо немає обмежень по площі, краще вибрати більший люк, щоб підійматися на верх було комфортніше.

Утеплення люка – це дуже важливий момент, про який чомусь багато хто не замислюється. І навіть якщо у вас добре утеплена покрівля, і мансарда опалювана, не потрібно цим нехтувати.

Додаткові елементи. До них може належати:

  • поручень для безпечного підйому;
  • наконечники на ніжки – для комфортного користування;
  • поручні для люку.

Чому горищні сходи – це найкраще рішення

Як вже було написано, якщо облаштування мансарди як житлової кімнати не було передбачено на етапі будівництва та ремонту, то таке рішення – єдиний варіант. До того ж виглядають вони також краще за своїх попередників, і можуть послужити цікавим доповненням до інтер'єру. Для того, щоб підсумувати, наведемо основні переваги такого рішення:

  • порівняно простий монтаж;
  • простота в експлуатації;
  • економія місця;
  • безпечність;
  • зручність;
  • доступність.

Час підвести підсумки

Перш ніж купити сходи на горище, визначтеся з усіма параметрами, наведеними вище. Пам'ятайте, що всі габарити стандартні, і краще планувати саме виходячи з них. Бо якщо й можливе індивідуальне виробництво, то коштуватиме воно значно дорожче, і виготовляється довше. До того ж у цьому часто немає сенсу, наприклад, горищні сходи Fakro представлені в дуже широкому асортименті, в якому точно кожен зможе знайти те, що йому підійде. Що ж до матеріалу та додаткових компонентів, то вибирати вам. І навіть якщо ви відразу не зможете визначитися чи є необхідність в установці поручнів, ви завжди можете замовити їх потім.

Також, Вас може зацікавити стаття: "Інтер'єрні фарби для стін та стель"