Оздоблення фасаду сайдингом

Сайдинг – це міцні вінілові панелі, якими сьогодні все частіше облаштовують фасади приватних будинків. Це простий і надійний спосіб, який дозволяє заощадити багато часу, грошей і сил. Таке оздоблення не потребує особливих знань, додаткового обладнання та великої кількості найманої сили. Монтуючи сайдинг, слід дотримуватися кількох ключових правил, а загалом така технологія досить проста.

Що являє собою сайдинг?

Давайте докладніше розберемося, що ж являє собою такий матеріал. Якщо не вдаватися до деталей його виробництва, можна коротко сказати, що це панелі з ПВХ, які виробляються методом коекструзії і фарбуються спеціальним пігментом. В основному товщина знаходиться в діапазоні 0,9-1,2 мм і визначається американським стандартом ASTM.

Монтаж панелей виконується у спеціальні профілі, які продаються зазвичай разом із матеріалом. Встановлення його на стіни будівлі не складає особливих труднощів, тож здійснити це своїми руками досить просто, навіть якщо ви ніколи не займалися подібним раніше. Головне – це дотримуватись інструкцій. Це не лише важливо для якісного облаштування фасаду, але і забезпечує підтримку гарантії виробника. Адже вона діє лише за умови дотримання всіх правил монтажу та експлуатації.

Який буває сайдинг?

В основному він ділиться на три види:

  • софіт (підшивочний);
  • цокольний;
  • стіновий.

Перший використовується для підшивки навісів покрівлі, а призначення інших варіантів зрозуміло з назви. Цокольний сайдинг виготовляється з підвищеною міцністю, що забезпечується товщиною 3-4 мм. Також переважно він має іншу форму панелей, а зовнішній вигляд імітує камінь або цеглу. Незважаючи на це, вага його, як і раніше, залишається досить легкою. Стіновий виготовляється однаковими панелями з допоміжними замками.

Дизайнерські рішення з допомогою сайдинга

Використовуючи такі панелі легко створити фасад у скандинавському стилі або провансі, а світлі відтінки чудово справляються з цим завданням. Надати цікавий та багатий вигляд будинку допоможе цокольний садинг, який імітує кам'яну або цегляну кладку.

Залежно від типу будівлі, ваших уподобань і покрівельних матеріалів, ви можете вибрати будь-який колір, що сподобався, на щастя асортимент це дозволяє. Але варто пам'ятати про невелику особливість. Темним кольорам характерно підвищене поглинання сонячної енергії, за рахунок чого вони дуже схильні до деформації при постійному потраплянні прямих сонячних променів. Тому, якщо стіна знаходиться з сонячного боку, варто утриматися від використання темних тонів, оскільки у разі деформації внаслідок впливу високих температур, виробник вже не надаватиме гарантію на продукцію.

Короткий підсумок

Взагалі сайдинг – це чудовий варіант для облицювання будинку. Він має такі головні переваги, завдяки яким він значно виграє на загальному тлі:

  • міцність;
  • довгий термін служби;
  • великий асортимент кольорів;
  • наявність фасадного та цокольного варіантів;
  • простота монтажу;
  • порівняно невелика вартість для загального облаштування фасаду.

Більше про вентильований фасад Ви можете прочитати далі: "Вентильований фасад: що це таке?