сайдинг або штукатуркаПитання, чим облицювати будинок виникає буквально на перших етапах будівництва, адже краще це спочатку закласти в проєкт. Від способу облицювання буде залежати й тип утеплювача. А відповідно і загальна вартість всіх фасадних робіт.

Точно сказати який спосіб буде правильним або кращим складно, адже у кожного з них є як свої плюси, так і свої мінуси. Але все-таки оптимальним варіантом буде враховувати особливості того чи іншого способу обробки відповідно до території де знаходиться будинок, і її погодних і кліматичних умов.

 

Чим обробити фасад будинку. Основи вибору

В першу чергу варто сказати, що на сьогодні існує досить багато матеріалів для обробки. Наприклад, для цього навіть застосовують фасадну дошку. Але за принципом всі їх можна розділити на 3 основних:

  • Штукатурний
  • Вентильований
  • Під приклейку

Якщо звернути увагу на приватний сектор в центрі та на півночі нашої країни, то можна побачити, що переважає штукатурка. А ось на півдні або заході більшість будинків обшиті сайдинговими панелями. Також, ще одну послідовність можна переглянути навіть в межах міста. Наприклад, торгові центри та адміністративні будівлі часто обшивають панелями або приклеюють клінкерну плитку. Чому ж проглядається така залежність? Розберемося послідовно.

Штукатурка для обробки фасаду будинку

Штукатурка як спосіб облицювання фасаду дуже вигідна і має масу переваг. Але також, внаслідок своїх технічних характеристик має і деякі особливості. Так, наприклад, будівля, яка знаходиться біля дороги буде вбирати в себе бруд і пил. Звичайно, існує нано штукатурка, яка здатна самоочіщуватися. Але її ціна досить висока, і використовувати її для великомасштабних проєктів недоцільно.

штукатурний фасад

Штукатурки відрізняються за типом сполучного, і в залежності від нього вони здатні витримувати певні погодні умови. Але при агресивному середовищі термін служби може скорочуватися. Тому на морському узбережжі, де підвищена вологість частіше, з метою економії використовують сайдинг. Ознайомитися зі штукатурками ви можете в каталозі: пастоподібні штукатурки Baumit

Облицювання будинку методом вентильованого фасаду

Вентильований фасад являє собою каркас, в який закладається утеплювач і наверх кріпиться сайдинг. Але не все так просто. При його облаштуванні обов'язково дотримуватися технології, особливо потрібно зробити правильний зазор на вентиляцію. Інакше буде накопичуватися конденсат і волога, що поведе за собою розмокання утеплювача і проблеми з несучими стінами.

сайдинговий фасад

Саме через складний монтаж обробка будинку сайдингом вибирається тільки в крайніх випадках. Адже проблема не тільки в складності монтажу, але і в правильних розрахунках. Звичайно, штукатурний фасад теж вимагає розрахунків і професійних робітників, але все ж процес його облаштування дещо простіше.

Слід сказати, що вентильований фасад - це не тільки сайдинг, це просто технологія монтажу за якої на каркас кріпляться облицювальні панелі. Це може бути й керамограніт або фасадні касети. У будь-якому випадку важливо дотримуватися вентильованого зазору.

Чим же краще облицювати фасад будинку?

Вище ми розібралися в особливостях кожного зі способів, пора вирішити який же метод все-таки буде краще.

Штукатурний фасад – найпопулярніший метод. Крім фінішного покриття він вимагає також ще маси комплектуючих. Але, незважаючи на це, все одно є оптимальним способом. Помилки в його створенні ведуть за собою найчастіше естетичні похибки, і тільки в тих випадках, коли технологія абсолютно не дотримувалася можуть бути проблеми масштабніші.

Цікава стаття на тему: «9 помилок монтажу мокрого фасаду»

Від деяких складнощів в монтажі також не втекти, поверхня повинна бути рівною і гладкою, а між висиханням шарів має пройти досить часу. Такі стіни потрібно буде періодично підправляти.

Вентильований фасад доцільно застосовувати, коли зовнішнє середовище агресивне, і регулярно буває підвищена вологість. Монтаж сайдингу набагато швидший, але існує велика складність в розрахунках, і правильному створенні вентильованого зазору. А помилки в розрахунках можуть стати причиною серйозних наслідків.

З вентильованим фасадом дуже складно облицювати будівлі нестандартної форми й з виступами, або зробити якісь новації. А град чи сильний вітер може пошкодити панелі.

Вартість облицювання фасаду з урахуванням роботи та всіх комплектуючих буде приблизно однаковою.

Загалом, однозначної відповіді дати не можна. Плюси та мінуси компенсують один одного. Але все-таки, не можна посперечатися з тим, що штукатурний фасад набагато більш популярний.