що робити зимою зі будівництвомБудівництво будинку може затягнутися на тривалий час і більшості його не вдається завершити до холодів. Але це не привід закидати будівництво, адже існує безліч оздоблювальних і будівельних робіт, які можна проводити навіть за низьких температур.

Внутрішні оздоблювальні роботи

Перше, що спадає на думку – це внутрішня обробка будинку. Тут і вирівнювання підлог, стель чи стін, і укладання підлогового покриття, і оформлення стін. Загалом роботи непочатий край. Звичайно, всі ці етапи припускають підтримування певної температури та вологості, але вимоги не на стільки критичні як для зовнішньої обробки.

Необхідна температура легко досягається за рахунок опалювальних приладів, головне не забути перекрити дверні та віконні прорізи. Звичайно оптимально буде встановити двері та вікна, але підійде і звичайна плівка.

Перераховувати внутрішні роботи можна дуже довго і це може стати темою для окремої статті, тому сьогодні ми детальніше розглянемо все-таки будівельні роботи.

Покрівельним роботам морози – не перешкода

Покрити дах черепицею краще все-таки за плюсової температури. І якщо металочерепиця не така чутлива до перепадів, а ось бітум стає на морозі крихким, тож для роботи з ним взимку слід зводити спеціальний парник і проводити опалення. Тому це слід завершити в теплу пору року.

монтаж водостічної системи та софіта зимою

Монтувати водостічні системи та софіт можна практично в будь-яку погоду. Звичайно слід дотримуватися деяких умов, щоб не пошкодити вироби завчасно. Пластиковий водостік і софіт слід встановлювати з допусками для температурного розширення. Це завжди вказується в інструкції з монтажу. Слід уважно розраховувати силу, щоб не розламати пластик, який стає крихким при впливі мінусових температур.

Також можна зайнятися монтажем мансардного вікна в даху, якщо це було не виконано раніше.

Зима – час утеплюватись

Утеплення також можна проводити в холодну пору року. Причому, якщо фасадні роботи проводяться виключно в теплу пору року, то ось укласти покрівельний утеплювач можна і взимку, і після того як закріплена черепиця. Таким чином супердифузійна мембрана повинна бути закріплена ще до монтажу металочерепиці, або безпосередньо перед кріпленням утеплювача.

Далі плити утискують між кроквами, при необхідності також укладається і другий шар, після чого вся конструкція закривається шаром пароізоляції для захисту від вологи, після чого вже проводиться внутрішня обробка. Для утеплення скатної покрівлі використовуються м'які плити, наприклад, Rockmin.

монтаж утеплювача зимою

Звукоізоляція перегородок приватного будинку також знаходить велику популярність останнім часом. Адже далеко не у всіх жителів може бути однаковий ритм життя і переваги. І цей етап також можна залишити на зимовий період. Власне кажучи, як і утеплення або звукоізоляцію міжповерхових перекриттів і підлоги.

Підводячи підсумок можна сказати, що з обов'язкового при будівництві в теплу пору року - це закінчити саму «коробку», так як цемент та інші будівельні суміші дуже схильні до впливу температури і втрачають свої властивості при її зниженні. Також потрібно закінчити фасадні роботи. По-перше, утеплювач може зіпсуватися від постійного контакту з вологою. А, по-друге, штукатурки й інші матеріали також погано переносять негативні температури. Якщо в якості черепиці була обрана бітумна, то її монтаж також краще закінчити поки термометр не показав нижче 5-и градусів Цельсія. Так як при морозі бітум стає крихким, щоб усунути це, необхідно постійно підтримувати оптимальну температуру над місцем роботи. Все ж інше можна зі спокійною душею залишити на зиму і це принесе навіть деякі переваги:

  • Дешева ціна на роботи
  • Акції та розпродажі будматеріалів
  • Менший запит на будівельні роботи, а значить менші терміни доставки та виконання
  • Економія часу