Яким повинен бути утеплювач для даху?


Параметри для товщини шару ізоляції мають вирішальне значення для інвесторів. Для даху, ізольованого мінеральною ватою, мінімальна товщина ізоляції повинна бути не менше 25 см. Виробники ізоляційних матеріалів Rockwool подбали про поліпшення ізоляційних властивостей матеріалу, тим самим, в будинках, де використовувалася вата Роквул буде витрачатися набагато менше електроенергії, необхідної для підтримки комфортної температури.


Як досягти необхідних параметрів ізоляції даху?


Ви можете зробити це двома способами: або збільшити товщину використовуваних ізоляційних матеріалів, або зробити ставку на наступне покоління матеріалів ізоляції, які мають кращі параметри. Тут, перш за все, зверніть увагу на коефіцієнт теплопровідності, який визначається λ (лямбдою). Чим лямбда нижче, тим тепліше матеріал і тим більш тонкий шар можна використовувати. Цей параметр варіюється в залежності від типу матеріалу.
Який утеплювач для даху краще?

Утеплювач для даху

Чим ізолювати дах?

Для ізоляції даху найпопулярнішим утеплювачем як і раніше є мінеральна вата Роквул. Мінвата в матах або рулонах товщиною 25 сантиметрів належним чином вирішить всі проблеми. Цей матеріал повинен бути прокладений між кроквами і під ними. Цей метод додатково ефективно обмежує теплові мости, які виникають на кроквах, що покращує теплоізоляцію даху.


Індикатор тепла - лямбда (λ), оголошений виробниками, буде мати вирішальне значення для теплових розрахунків, що вказує на теплоізоляцію матеріалу. Чим вище коефіцієнт ізоляційного матеріалу, тим товщий його шар буде необхідний для задоволення все більш суворих стандартів. Відповідно до стандартів, що діють в 2014 році, середня потужність необхідної ізоляції збільшилася приблизно на 5 сантиметрів за стандартами, які будуть діяти в 2021 році. Таким чином, для матеріалів з коефіцієнтом λ 0,030 Вт / мК товщина шару теплоізоляційного матеріалу буде складати близько 20 см, але для матеріалу з λ 0,045 Вт / мК ця товщина буде наближатися до 30 сантиметрів.


Проте, нам потрібно оптимістично дивитися на зміни, тому що, хоча більш товстий шар утеплювача для дахів означає більше витрат, заощадження на опаленні можуть мати ще більші показники. І це гроші, які дають реальну гарантію повернення інвестицій менш ніж за 10 років.
Правильно встановлена ізоляція даху, крім основної ефективної теплоізоляції, також забезпечує багато інших переваг. Структура кам'яної вати Rockwool у вигляді натуральних волокон має гарні звукоізоляційні властивості. Акустична енергія поглинається шаром кам'яної вати і розсіюється, ефективно прибираючи всі шуми, що надходять ззовні, такі як звуки дощу (особливо вони чутні, якщо дах складається з листового металу). Слід пам'ятати, що звуки відображені від твердих і гладких поверхонь, з сильним відлунням, може поглинути не кожен ізоляційний матеріал.

Rockwool не горить

демонстрація компанією ROCKWOOL відповідності класу вогнезахисту


Найкраще використовувати саме мінвату для ізоляції даху, оскільки це єдиний ізоляційний матеріал, який має найвищий клас вогнезахисту A1. Під дахом, де вся конструкція найчастіше виконана з дерева, додатковий захист від мінеральної вати може мати велике значення в разі пожежі, особливо якщо ми використовуємо двошарову систему. Вона капсулює структурні елементи даху з боку кімнати і, таким чином, захищає їх від вогню, створюючи протипожежний бар'єр та запобігаючи поширенню вогню.