Фальцева покрівля - отримала свою назву через використання в процесі монтажу спеціального з'єднання листів (фальцювання). Такий підхід дозволяє сховати всі елементи кріплення під металом, в результаті чого виходить суцільне покриття без отворів, нема потреби використовувати герметики або ущільнювачі. Можливість протікання такої конструкції зводиться до нуля. Час довів, що такий тип з'єднання - найнадійніший для тонколистового металу.

Мода на фальцеві покрівлі повертається, вже сьогодні можна зустріти нестандартне застосування - дах гармонійно переходить в фасад, надаючи неповторний вигляд будівлі.

Фальцева покрівля на фасаді

У такому стилі будуються цілі квартали або котеджні містечка. З першого погляду може здатися, що це дуже дороге і нікому непотрібне рішення, хоч і красиво. Насправді метал на фасаді обійдеться Вам приблизно в ту ж ціну що і штукатурний фасад, а термін служби буде значно вище.

Лист фальца називають картина, мінімальна рекомендована товщина 0,5 мм. У більшості випадків це рівні листи довжиною до 10 метрів і шириною близько пів метра. Для складної покрівлі можна виготовити і гнуті картини і арочні, практично будь-якої геометрії, але як ми розуміємо - це буде ексклюзивний розмір і вартість такого рішення буде значно вище.

Фальцева покрівля

 

Стандартні варіанти фальца

види фальца у покрівлі

Найпоширеніший вид - подвійний стоячий фальц.

 

Стандартне кріплення передбачає використання кляймера

Кріплення кляймером фальцевої покрівлі

 

Кляймер буває нерухомий і рухомий

 

нерухомий кляймеррухомий кляймер

Нерухомий кляймер встановлюється тільки в початковій точці. Рухомий кляймер компенсує температурне розширення металу, не створюючи внутрішньої напруги і запобігає появі «хвиль».

Рекомендується використовувати тільки якісні кріплення з нержавіючої сталі не менше 0,5 мм. Якщо покрівля мідна, можливе використання мідних кріплень.

Фальцева покрівля RUUKKI - новий етап розвитку технології кріплення фальцевої покрівлі

Фальцева покрівля РУУККІ виробляється з вдосконаленим видом кріплення - система «клік». У цьому випадку не треба зажимати метал спеціальним інструментом, замок замикається якщо на нього натиснути. В результаті ребра картини зберігають свою заводську геометрію і кінцевий вигляд покрівлі виходить ідеальним. Герметичність при цьому залишається на такому ж високому рівні, а в процесі експлуатації не утворюються "хвилі".

фальцева покрівля клік

Кріплення такої системи значно простіше, в листі вже нарізані отвори і немає необхідності використовувати кляймери.

монтаж фальцевої покрівлі з системою клік

Ціна фальцевої покрівлі

Ціна на фальцеву покрівлю залежить від якості і типу матеріалу, що використовується. Найдоступнішим є тонколистовий оцинкований метал з полімерним покриттям, такі матеріали як мідь, алюміній, цинк-титан використовуються набагато рідше, головним чином через високу ціну.

Варто відмітити, що вартість готової покрівлі буде трохи вище, ніж у металочерепиці або профнастилу схожої якості. На це впливають 2 фактори:

  1. Для того, щоб метал не гнувся, бруси обрешітки повинні монтуватися з меншою відстанню (200-300 мм), іноді використовують суцільний настил з плит ОСБ.
  2. Кваліфікація монтажників повинна бути на високому рівні, без спеціальної підготовки і професійного інструменту якісно укласти фальцеву покрівлю не вийде.