дизайн ламінатуЛамінат – популярне покриття для підлоги. В естетичності він не поступається натуральному дереву, а в ціні і вологостійкості виграє у паркетної дошки. Широкий вибір дизайнів не залишить байдужим навіть вимогливого покупця.

Проте дизайн – не єдина тонкість у виборі покриття, в переліку характеристик ще багато важливих деталей, які можна упустити через незнання. У цій статті розглянемо топ-6 помилок при покупці ламінату, щоб уберегти себе від промаху.

1. Несертифікована продукція.

Відсутність сертифікатів якості = скорочений термін експлуатації, і часто, завищені показники продукції. Сертифікація продукції та відповідність виробництва стандартам – це перше, що варто перевірити чи запитати перед покупкою. Поширені і авторитетні стандарти:

  • EN 13329 «Європейський стандарт на ламіновані підлогові покриття» від Європейського комітету зі стандартизації (CEN);
  • ISO 14486:2012 «Ламіновані підлогові покриття. Технічні вимоги» від Міжнародної організації зі стандартизації (ISO);
  • ДСТУ EN 13329:2009 «Покриття для підлоги шаруваті. Технічні вимоги та методи випробування» - український національний стандарт ідентичний EN 13329:2006.

Зверніть увагу, що  21 і 23 класи ламінату в принципі визнані європейським стандартом недостатньо якісними для виробництва. Такі матеріали швидко виходять з ладу.

2. Малий гарантійний термін.

Виробник, впевнений у своїй продукції, надає довгострокову гарантію. Наприклад, якщо купити ламінат Egger або ламінат Wineo, гарантія для житлового приміщення буде складати 20 років, а для офісу – 5. У разі несумлінного або недосвідченого виробника, термін зменшиться в рази.

3. Тонкий ламінат.

вибрати ламінат

Товщина ламінату визначає наскільки гучними будуть пересування по квартирі. Чим товще підлогове покриття, тим краще воно глушить ударні шуми. Мінімальна товщина – 6 мм, але для домашнього використання варто вибирати 8-10 мм, а для офісу 10-12 мм. Товщина ламелі не прив'язана до класу зносостійкості, тому цілком можна зустріти ламінат «для офісу» з мінімальною товщиною. Важливо самостійно звернути увагу на параметр.

4. Невірно підібраний клас зносостійкості.

Ламінат зі слабкими показниками зносостійкості завжди дешевше, але така економія призведе до скорочення терміну служби до декількох років і втрати гарантії.

Клас прохідності маркується двозначною цифрою:

31 – для приміщень з низькою прохідністю (спалень, кабінетів);

32 – середня прохідність – дитяча, вітальня, кухня;

33 – для «високопрохідних» приміщень – коридор або передпокій, офіс, музей або ресторан та інші громадські місця.

34 – для приміщень з дуже інтенсивною прохідністю (нічні клуби, спортивні клуби, офіси великих корпорацій та ін.).

Клас стирання ламінату стосується його лицьової поверхні і відзначається паралельно з класом прохідності, існують маркування:

АС3 – мінімальна витривалість лицьового шару;

АС4 –  оптимальний лицьовий шар для житлового приміщення;

АС5 – посилений захисний шар для житлового приміщення і оптимальний для громадського місця;

АС6 – поліпшений захист, ідеально підходить для комерційних приміщень.

5. Вологостійкість і водостійкість – різні поняття.

Вологостійкість. Лицьову частину ламелі покривають акрилом або меламінової смолою, завдяки чому ламінат не боїться вологого прибирання. Однак при утворенні калюжі і просочування води в стики вологостійкий ламінат розбухне, а відповідні ламелі доведеться замінити.

ламінат вологостійкий

Водостійкість. Водостійке покриття відрізняється – ламель обробляють восковим складом не тільки з лицьового боку, але і на стиках. Така продукція витримає контакт з водою і не пропустить рідину в дерев'яну основу.

6. Неякісна підкладка.

Не варто економити і на підкладці для підлогового покриття. Вона призначена не тільки для вирівнювання підлоги, але і для шумоізоляції, розподілу ударних навантажень, зниження тепловтрат. Прошарок підвищує термін служби ламінату на кілька років, рівномірно розподіляючи тиск по поверхні ламелей. Приклад якісної підкладки – пінополістирол, матеріал прекрасно амортизує і зберігає тепло.

підкладка для ламінату