Металочерепиця є одним з найпоширеніших покрівельних матеріалів в Україні та країнах колишнього Радянського Союзу. Ціна, надійність, простота монтажу і красивий вигляд - робить її оптимальним вибором серед багатьох варіантів, які пропонує ринок.

Форма профілю металевого листа, колір, а також тип захисного покриття впливають на остаточний вигляд будинку. Для того, щоб полегшити вибір, ми розглянемо всі можливі варіанти, що пропонуються і відзначимо найбільш поширені моделі.

Форма хвилі

За формою профілю металочерепицю умовно можна розділити на 3 підгрупи:

  • Симетричний – DECORREY GRAND, FRIGGE, FINNERA, ADAMANTE.
  • Асиметричний (Монтерреєподібний) – MONTERREY, SUPER MONTERREY, SIERRA.
  • Трапецієвидний – CASCADE.

 

Металочерепиця монтеррей

Найпоширеніша модель – Монтеррей, її невисокий профіль дуже схожий на натуральну черепицю, а готова покрівля нагадує спокійне море, як нібито невеликі хвилі біжать по даху. За статистикою, понад 50% усієї продаваної металочерепиці в Україні припадає саме на цю лінійку.

Колір та вид захисного покриття

Як буде виглядати поверхня багато в чому залежить від типу захисного покриття. Розглянемо варіанти на прикладі всесвітньо відомого виробника покрівельних матеріалів з металу RUUKKI, в цьому ключі їх можна розділити на 2 типи:

Глянцева – найпоширеніший тип захисно-декоративного покриття, що створює гладку блискучу поверхню яка переливається на сонці. Залежно від пори року, будинок буде виглядати завжди різним, особливо сніжною зимою в сонячний день. Номінальна товщина покриття 25 мкм. Реальний термін експлуатації такого даху становить від 15 до 40 років (залежить від виробника). На глянці не скупчується пил і бруд, тому профілактична чистка такої покрівлі робиться дуже рідко. Головна відмінність від матового покриття - поверхню можна легше подряпати. Наприклад, якщо будинок знаходиться в лісі, то глянцева поверхня буде більше схильна до пошкоджень, ніж матова.

Матова поверхня – захисний шар з невеликими нерівностями, завдяки яким покрівля не блищить на сонці. Такий вид захисту вважається більш надійним і довговічним, тому що захисний шар товстіший і пошкодити його складніше, ніж глянець. Матова поверхня може мати різну структуру:

  1. Дрібнозерниста – той же глянцевий захисний шар, нанесений за особливою технологією товщиною в 35 мкм. Завдяки довговічності і невисокій ціні моделі металочерепиці з таким покриттям найпоширеніші.
  2. Середньозерниста – сучасне матове покриття товщиною у 26 мкм, яке має відмінні захисні характеристики і стійкість кольору. Ціна такої металочерепиці вище, але і термін служби пропорційно більше.
  3. Крупнозерниста – найдорожче покриття на основі поліуретану товщиною в 50 мкм, створює максимальний захист для металу. При правильному монтажі і експлуатації такий дах прослужить Вам понад 50 років.

Металочерепиця Monterrey 

Вважається що світліший матеріал не так нагрівається на сонці, але у випадку з металочерепицею це не так. Різниця буде настільки незначною, що нею можна сміливо знехтувати. Світлі тона або темні - ніяк не вплинуть на експлуатацію покрівлі, тому обирайте той колір, який Вам до вподоби. 

Чим відрізняється Монтеррей від інших профілів

Металочерепиця Монтеррей настільки користується попитом, що практично у всіх виробників в асортименті вона представлена з декількома варіантами захисного шару. Найнадійніші і поширені версії робляться з металу товщиною 0,45-0,5 мм. У плані експлуатації, Монтеррей нічим не відрізняється від інших профілів з таким же захистом, тому якщо Ви вже визначилися з формою хвилі, слід підібрати тільки надійного виробника.