модифікований або окислений бітумБітумна черепиця – це один з різновидів покрівельних матеріалів. За своєю популярністю вона йде на другому місці після металочерепиці. Безумовно, матеріал, як і будь-який інший має свої плюси та мінуси, але це тема для іншої розмови. Сьогодні ми розглянемо, як вибирати бітумну черепицю ґрунтуючись на типі бітуму, адже саме це є однією з основних характеристик.

Який бітум краще за характеристиками?

Тип бітуму – один з найважливіших параметрів, що впливають на термін служби покрівельного покриття. Сьогодні його існує 3 види й суперечки про те, який бітум вибрати модифікований або окиснений досі не вичерпалися. Отже, основні різновиди:

  • сбс-модифікований
  • апп-модифікований
  • окиснений

Окиснений бітум – це класичний варіант, який застосовуватися у виготовленні вже багато років. Технологія являє собою штучне зістарювання, шляхом чого сировина твердне і набуває остаточної форми. Коштом окислення матеріал стає біостійким та вельми твердим і міцним. Також для нього характерна хороша термостійкість. Головний недолік - це відсутність пластичності. Гонти можуть не пережити деформацію і потріскатися.

Проте ця технологія користується популярність і досі. В основному через свою невелику вартість. Відомим представником є бітумна черепиця IKO.

бітумна черепиця типи бітуму

Додавання модифікаторів до складу робить покриття більш еластичним і морозостійким. Простими словами воно не буде тріскатися й ламатися, особливо при зниженні температури.

Сбс-модифікований бітум досягається шляхом додавання штучного каучуку. Цей спосіб має безумовні переваги: пластичність і еластичність. Це означає, що він не тільки гнучкий і може приймати необхідну форму, а й при тимчасових деформаціях, здатний повертатися до свого попереднього стану. Це, мабуть, найважливіше чим сбс-модифікований бітум краще. Характеристика важлива для тих місцевостей, де часто буває палаюче сонце або навпаки, сильні морози. Шляхом таких впливів може статися температурна деформація, після якої гонти здатні повернуться до попереднього стану. За такою технологією виготовляється бітумна черепиця Katepal

Головні особливості СБС-модифікованого бітуму:

  • СБС-бітум можна розтягувати у 20 власних довжин, при цьому він не буде руйнуватися
  • Тільки 10% довжини залишається необоротною після розтягування
  • Монтаж краще не проводити в дуже жарку погоду, бо матеріал може розплавитися.

сбс-модифікована бітумна черепиця

АПП модифікований бітум виготовляється з додаванням термопластів, завдяки цьому він краще витримує високі температури. Але є один важливий недолік. Матеріал є пластичним, але не еластичним. Тобто деформований, він більше не зможе прийняти колишню форму. Однак він має дуже гарну стійкість до УФ-випромінювання і витримує високі температури без деформації. Відомим представником є бітумна черепиця AQUAIZOL

Висновок. Вибрати однозначного фаворита дуже складно. Кожен з перерахованих вище хороший в певних погодних умовах. Тому вибір варто робити саме спираючись на них.

  • Окиснений бітум стійкий до зміни температури, але якщо вона вийде за допустимий діапазон, то він може деформуватися або тріснути й не повернеться більше до попереднього стану.
  • СБС-модифікований бітум добре показує себе на морозі й при відносно невисоких температурах, бо може приймати початкову форму.
  • АПП-модифікований відмінно проявляє себе на спеці, але розтягнувшись не поверне колишню форму.

Можна сказати, що орієнтуватися треба на погодні умови, в яких знаходиться будинок, а також на термін служби, обіцяний виробником.

Більше про бітумну черепицю ви можете дізнатися в статті: «Види гнучкої черепиці»