Утеплення будинку або квартири – важливе завдання для кожного власника. Добре утеплене приміщення може скоротити витрати на опалення взимку більш ніж на 50%, а влітку зменшити витрати на кондиціонування. Ця довгострокова дорога інвестиція не окупиться за пару років, але з огляду на постійне зростання цін на газ і електроенергію, чим раніше ми утеплимось, тим більше заощадимо в майбутньому.

У даній статті ми розглянемо утеплення стін пінопластом, підкреслимо всі плюси і мінуси даного рішення, а також відзначимо складності, з якими Ви можете зіткнутися.

пінопласт під мікроскопомПінопласт (пінополістирол) – це синтетичний матеріал зі спінених полімерів, іншими словами спресовані пластикові осередки, наповнені газом. Собівартість виробництва пінопласту найнижча, в порівнянні з іншими утеплювачами, тому ніхто не може конкурувати з ним за ціною. Невелика вага, хороші теплоізоляційні характеристики, і досить довгий термін служби, зробили пінопласт популярним утеплювачем в Україні і на територіях пострадянського простору.

Пінополістирол не псується при контакті з цементом, лужними розчинами, гіпсом, але псується від розчинників (ацетон, бензол). Це дає можливість використовувати його в місцях з підвищеною вологістю, не боячись зіпсувати і втратити теплоізоляційні властивості.

Який пінопласт краще вибрати для утеплення будинку

Для утеплення стін кращим варіантом буде поширена марка псб-с-25 з щільністю 15-25 кг/м3. Так як найпоширеніший метод утеплення – это «мокрий фасад», нанесення штукатурки на приклеєний до стіни утеплювач, то необхідно, щоб поверхня плити витримувала навантаження протягом тривалого часу.

утеплення будинку пінопластом

Важливо: між плитами пінопласту і стіною повинен бути спеціальний фасадний клей, що виключає повітряні зазори. Плита повинна кріпитися 5-8 фасадними дюбелями, гарантуючи надійну фіксацію і тривалий термін служби фасаду.

Недоліки пінопласту

Цокольний профіль для утеплювача

Як і у будь-якого утеплювача у пінопласту є і недоліки. Паропроникність дуже мала, тому волога, що знаходиться в повітрі, не йтиме через стіни. Це можна компенсувати хорошою вентиляцією в приміщенні. Головний же недолік – це горючість, пінопласт легко підтримує горіння, при цьому виділяючи небезпечний для здоров'я газ. Якщо Ви вже визначилися і хочете купити пінопласт, то варто звернути увагу на матеріал, просочений антипіренами. Ці добавки уповільнюють процес займання і горіння. Такий утеплювач відноситься до групи горючості Г1 (низької горючості). Ще один недолік – це гризуни, які часто влаштовують собі норки в пінопласті. Дана проблема вирішується досить просто, перший ряд від землі необхідно монтувати на спеціальну стартову планку (цокольний профіль).