Хоча базальтова вата зазвичай використовується для утеплення дахів і фасаду, її можна використовувати для ізоляції практично всіх елементів будинку, а також для шумоізоляції приміщення. Вам просто потрібно обрати правильний варіант.

Які є види базальтової вати і де можна використовувати таке утеплення? Чим характеризуються мінераловатні мати і плити, від чого залежить ціна на базальтову вату?

Технологія виробництва базальтової вати

Основний компонент для сировини – це гірські породи габро-базальтової групи і породи схожі за хімічним складом.

 технологія виробництва базальтова вата

Підготовлену сировину розплавляють в печі при високій температурі (1500 ºС) і витягають волокно різними способами. Щільність волокна і напрямок нитки визначає область експлуатації утеплювача. Для поліпшення теплотехнічних характеристик додається сполучник, який зменшує вплив вологи і зберігає структуру та форму під час експлуатації.

Після додавання сполучника базальтова вата проходить термообробку за температури 160-240 ºС. Останнім часом використовується синтетичний сполучник, в складі якого фенолоформальдегідні смоли і гідрофобізуючі домішки. У процентному співвідношенні сполучник займає від 3 до 5 %. Перед введенням в експлуатацію вата проходить сертифікацію на нешкідливість для здоров'я (сертифікат гігієни).

виробництво базальтова вата Роквул

Цей матеріал, очевидно, має дуже хороші теплові параметри, і, крім того, він відмінно пригнічує звуки, не запалюється, стійкий до високих температур, має високу паропроникність та еластичність - легко пристосовується до вигинів поверхні. Однак він втрачає свої ізоляційні властивості при тривалому контакті з водою.

Види і застосування базальтової вати

Базальтова вата може бути різних форм - від м'яких, легких ватяних матів до твердих, в кілька разів товстіших плит. Тому відмінностей набагато більше, ніж у випадку спіненого полістиролу.

За питомою щільністю утеплювач класифікується: 

  • Легкий – щільність від 20 до 40 кг/м3. Застосування: скатні покрівлі, підлоги на лагах, перегородки, теплоізоляція лазень і саун, антиконденсатна тепло- звукоізоляція вентиляційних каналів.
  • Середній – щільність від 40 до 80 кг/м3. Застосування: звукоізоляція, утеплення фасаду, вогнезахист повітроводів.
  • Тяжкий – щільність від 80 кг/м3. Застосування: утеплення стін під штукатурний фасад і під клінкерну плитку, для ізоляції високотемпературних поверхонь і циліндричних труб, теплоізоляція систем водопостачання, каналізації та опалення, теплоізоляція для плоских вентильованих покрівель.


Як бачимо базальтова вата з невеликою щільністю використовується в утепленні, де на неї не передбачається навантаження. Для максимальної ефективності утеплювач не повинен стискатися або давати усадку під навантаженням.

Матеріал середньої щільності має прекрасні звукоізоляційні властивості. В ході багатьох експериментів і лабораторних досліджень компанія ROCKWOOL презентувала матеріал ROCKTON. При щільності 50 кг/м3 матеріал прекрасно ізолює приміщення від сторонніх звуків, а також виконує роль утеплювача з теплопровідністю λБ=0,0375 (Вт/м·K).

базальтова вата

Утеплювач високої щільності не боїться навантаження і високих температур. Одна з останніх розробок лідера з виробництва базальтової вати ROCKWOOL – це двошарові плити з різною щільністю. Зовнішній шар, на який передбачається навантаження, більш щільний ніж основна плита. Таке рішення здешевлює ціну виробництва, при цьому зберігаючи теплотехнічні параметри і здатність витримувати навантаження, а також не вимагає ідеально рівної поверхні у випадку утеплення фасаду або плоскої покрівлі.