софіт чи сайдингУ сфері оздоблювальних матеріалів є два, які часто плутають або взагалі приймають за один. Йтиметься про софіт і сайдінг. Варто відразу сказати, що це різні вироби, їх призначення також різне. У цій статті докладніше розповімо про кожен з них.

Що таке сайдинг?

Сайдинг – це матеріал для облаштування фасаду і зовнішніх поверхонь будинку, часто їм обшивають балкон. Це панелі, які виготовляються із пластику і досить просто кріпляться за допомогою відповідних профілів.

що таке сайдинг

Головна функція – оформлення стін будинку. З його допомогою створюється вентильований фасад, такий популярний у районах з підвищеною вологістю або агресивним зовнішнім середовищем. Це гарний та якісний матеріал, який витримує будь-які погодні умови, має тривалий термін служби та гарний зовнішній вигляд, а найголовніше – підвищену стійкість до механічних дій. Особливо красиво світлі панелі виглядають на морських узбережжях. Часто сайдинг намагаються замінити вагонкою, особливо при облаштуванні балкона, але це неправильно, оскільки вона набагато менш стійка.

Що таке софіт?

Вініловий софіт призначений для оформлення звисів даху. В асортименті, як правило, представлені моделі з перфорацією для вентиляції та без неї. Він теж виготовляється з пластику, але все ж таки має інші властивості.

що таке софіт

Це оптимальний варіант для підшивання звисів даху, який дозволяє не тільки приховати покрівельний пиріг та захистити його від попадання сторонніх об'єктів, а й забезпечити правильну вентиляцію. Виготовляється в найпоширеніших відтінках і чудово поєднується з дахом та фасадом. Ознайомитися з кольорами та ціною, ви можете в каталозі софіту Bryza.

Основні відмінності сайдинга та софіту

чим софіт відрізняється від сайдингуЩо являє собою кожен із матеріалів ми розібралися, тепер розпишемо основні відмінності:

  • Софіт призначений лише для горизонтальної поверхні, тобто для підшивки карниза. Вертикальне розташування не допускається, оскільки він може дуже швидко вийти з ладу.
  • Панелі софіту мають перфорацію для забезпечення вентиляції підпокрівельного простору. Сайдинг такий не має, тому вентиляція не відбуватиметься, що матиме згубний вплив на покрівлю або напроти, герметично захистить фасад.
  • Сайдинг розрахований на агресивне зовнішнє середовище, і ні пряме сонячне проміння, ні холод йому не зашкодять. Софіт призначається для обробки карнизів, які знаходяться в тіні та не розрахований на сонце. Про це також пишеться в гарантії та в інструкції. Адже на сонці він просто починає плавитися і втрачати свою форму.
  • Сайдинг має нижчу ціну, тому використовувати софіт для стін просто недоцільно. А ось застосовувати сайдинг для підшивки покрівлі не можна через відсутність перфорації і більшої ваги, а значить і більшого навантаження.

Дізнатися більше: «Софіт Bryza для підшивки звисів покрівлі»

Підсумовуючи, можна сказати, що кожен матеріал варто використовувати тільки за своїм прямим призначенням. Адже він на це розрахований і саме на таке застосування поширюватиметься гарантія виробника. А застосовуючи не за призначенням, ви позбавляєте себе гарантії і неповноцінно використовуєте виріб.