Що таке кам'яна ватаПро те, чому утеплювати стіни свого будинку потрібно саме базальтовою ватою, ми вже розповіли, а ось що це таке, можливо, знають далеко не всі. Найчастіше відома клієнтам інформація полягає лише в тому, що це натуральний та екологічно чистий матеріал на основі базальтових порід. Деякі задовольняються і цією інформацією, але все ж таки є досить великий відсоток допитливих покупців, які хочуть заглибитися і дізнатися більше про те, що покриватиме весь їхній будинок. І це чудово, адже «поінформований – значить озброєний». Знаючи достатньо про процес виготовлення та використовувані технології, ви зможете уберегти себе від підробок і бути впевненими в якості матеріалу, який купуєте.

Яка сировина використовується для виготовлення плит із кам'яної вати?

Для виробництва кам'яної вати використовують різні гірські породи. Найкраще в цьому плані зарекомендував себе базальт. Саме утеплювач з мінвати і є найкращим за всіма параметрами.

Крім базальту для виготовлення використовується сполучне, за рахунок якого і формуються цілісні та щільні плити. А також додається компонент, який забезпечує гідрофобність.

Процес виробництва мінеральної вати

Природа надихнула людей на ідею виготовляти утеплювач із кам'яної породи. Справа в тому, що при виверженні вулкана, найрідша лава злітає в повітря, де її підхоплюють потоки вітру. Вони і перетворюють її на волокно, попутно охолоджуючи. Вперше таке явище було виявлено на Гаваях, адже воно характерне для цієї місцевості. Виглядають такі нитки дуже ефектно, особливо на схилах вулкана, і місцеві жителі назвали їх Волосся Пеле. Це був короткий ліричний відступ, а тепер перейдемо до справи.

Сьогодні виробництво мінеральної вати нагадує виверження вулкана. Давайте розглянемо його докладніше:

  • По конвеєру сировина потрапляє у піч, де за температури 1500о С її плавлять.
  • Сировина в рідкому вигляді потрапляє в центрифугу, де під дією потужного потоку повітря і при додаванні сполучного та гідрофобізатора, видуваються волокна.
  • Вони потрапляють у маятниковий розкладник, де їм задають хаотичне положення і формують необхідну щільність майбутньої кам'яної вати.
  • Після цього виконується полімеризація за температури 200о С, за рахунок чого сполучне стає твердим і формує плиту.
  • Завершальним етапом є розрізання великих плит на необхідний розмір та упаковка в термозбіжну плівку.

Короткий підсумок

На підтвердження того, що натуральний матеріал завжди перевершує синтетичні, наведемо основні переваги утеплення кам'яною ватою:

  • Екологічність – для виготовлення не використовуються шкідливі речовини.
  • Біостійкість – в ній ніколи не заведуться живі мікроорганізми і не з'явиться цвіль.
  • Вогнетривкість – вона не тільки не горить, а й перешкоджає поширенню вогню. Це забезпечує безпеку для вас та вашої родини.
  • Акустичний комфорт – за рахунок своєї структури вона не тільки має мінімальні показники теплопровідності, але й високі показники звукоізоляції.

А ще більше Ви можете прочитати в статті "Чому варто вибрати базальтову вату для утеплення свого будинку"

Дотримання технології гарантує якість товару. І оскільки тепер ви знайомі з усіма етапами - сміливо можете ставити питання щодо виробництва, щоб бути на 100% впевненим в теплоізоляції.