Що входить у фасадні роботиФасадні роботи – це цілий комплекс, до якого входить не лише зовнішнє оформлення, а й утеплення та підготовка. Багато хто, хто вперше стикається з необхідністю цієї послуги, втрачається в термінах, назвах, тощо. Але насправді все досить просто, тим більше що господареві будинку немає особливої необхідності вникати в особливості робіт, а буде достатньо лише загальних знань, аби хоч трохи контролювати процес.

Що таке фасадні роботи?

Фасадні роботи – це комплекс, який спрямований на реставрування зовнішніх стін будинку або облаштування нового. Це трудомісткий процес, який триває досить тривалий час і складається з кількох етапів.

Реставрація фасаду будинку будівлі трохи складніша за створення абсолютно нового фасаду. Так як до того, як приступити до основної частини, потрібно підготувати поверхню. Це включає очищення стін від старих покриттів, солей, якщо є необхідність, то і грибка. В останньому випадку потрібно обробити стіни спеціальним антисептиком, щоб уникнути повторної появи цвілі. Після повного очищення необхідно ретельно їх досліджувати на предмет тріщин, нерівностей та інших недоліків. Все це потрібно виправити, тріщини зашпатлювати, поверхню вирівняти та підготувати для подальших робіт.

Влаштування нового фасаду простіше і на нього витрачається менше часу, проте залишається завданням не з легких. Насамперед створюється план-проект, в якому розробляється дизайн та вибираються матеріали. Це можуть бути як декоративні штукатурки, фарби, так і штучний камінь, клінкерна плитка тощо. Далі стіни обстежується та проводиться їх підготовка.

Що входить до фасадних робіт?

Їх можна поділити на кілька основних етапів:

  • Замір будинку, його обстеження
  • Створення дизайну проекту, вибір матеріалів
  • Розрахунок вартості
  • Створення 3-D моделі
  • Підготовка поверхні
  • Утеплення
  • Нанесення фінішного захисного та декоративного шару

Розробка візуальної моделі – не обов'язковий етап, але він допомагає підправити проект до того, як він буде втілений у життя, адже те, як ви уявляєте собі той чи інший матеріал, може насправді відрізнятися від реалій. А тим більше гармонійність декоративного оздоблення.

утеплення фасадуУтеплення – обов'язковий етап. Він дозволяє економити на опаленні, та підтримувати в будинку постійну сприятливу атмосферу та приємну температуру. До вибору теплоізоляційного матеріалу слід підходити уважно та відповідально. Як правило професійні бригади використовують виключно перевірені матеріали, тому що впевнені в їх якості і знають, як він поведеться. Також рекомендуємо прочитати статтю «Чому варто вибрати базальтову вату для утеплення свого будинку».

Зовнішнє оздоблення – фінальний етап фасадних робіт. Він починається з підготовки основи, тобто утеплювача, і закінчується нанесенням штукатурки, фарби, приклеюванням плитки або каменю, а також декоративних елементів. Найбільш популярний спосіб – використання пастоподібних штукатурок. Їх зараз існує величезний асортимент, вони відрізняються сполучним, а значить і своїми технічними характеристиками, відповідно змінюється і ціна. А ось відтінків їх просто неймовірна кількість.  

машинна штукатурка фасаду

Ще один варіант, дуже популярний на сьогоднішній день – це машинна штукатурка. Вона виконується швидше, поверхня виходить покритою рівномірним шаром та абсолютно рівною. А за рахунок виключення людського фактора терміни зменшуються, і ціна також. Але такий спосіб передбачає наступне фарбування. Тим не менш, на сьогоднішній день більшість власників обирають машинну штукатурку.

Фасадні роботи – тривалий процес, для виконання якого краще підібрати справді професіоналів своєї справи.