Якщо Ви будуєте новий будинок, або оновлюєте дах старого, то обов'язково зіткнетеся з проблемою вибору пароізоляції і євробар'єру. Варіантів дуже багато, і ціни можуть відрізнятися в 2-3 рази. На що звертати увагу і як обрати євробарьер та пароізоляційні плівки ми розглянемо в цій статті.


Давайте для початку розберемося з термінами, і що для яких цілей використовується.

Пароізоляція – це плівка, яка монтується знизу утеплювача, і перешкоджає попаданню вологи з приміщення. Сьогодні найпоширенішим матеріалом для утеплення скатної покрівлі є базальтова вата або скловата. Для такого матеріалу дуже важливо залишатися максимально сухим, навіть незначне потрапляння вологи, може істотно вплинути на здатність зберігати тепло. Ми можемо порекомендувати паробар'єр Juta h110. Це відмінний матеріал, який зарекомендував себе як «золота-середина», при відносно невисокій ціні, плівка служить довго і справляється зі своїм завданням.

пароробар`єр Juta
Щільність цієї плівки 110 гр/м2, а коефіцієнт дифузійного опору Sd дорівнює 40 метрам. Чим вище коефіцієнт Sd, тим менше паропропускна здатність, і краще захист від вологи.

Juta – один з найбільших європейських виробників полімерної продукції. Компанія складається з 14 заводів, які знаходяться в Чехії. На ринку України бренд вже знаходиться давно і зайняв міцні позиції в середньому ціновому сегменті.


Євробар'єр – так часто називають супердифузійну мембрану. Цей тип гідроізоляції витіснив гідроізоляційні плівки. Зараз вже рідко де застосовують плівки у зв'язку з невеликим терміном служби в порівнянні з мембранами. Євробар'єр монтується між покрівельним матеріалом і утеплювачем, і служить перешкодою для вологи. Особливість євробар'єру в тому, що з боку утеплювача у нього висока паропроникність, а з боку покрівлі дуже маленька. Тобто якщо в утеплювач потрапить волога, то вона з часом вивітритися природним способом. У разі потрапляння вологи під покрівельний матеріал мембрана перешкоджає попаданню вологи в утеплювач.

євробар`єр Juta

Гідроізоляцію підбирають в залежності від покрівлі. Одним з важливих параметрів є щільність. Для бітумної черепиці та металочерепиці щільність повинна бути в межах 110-125 гр/м2, в цьому випадку ідеально підійде Євробар`єр JUTA 115 (щільність 115 гр/м2). Для композитної черепиці та натуральної черепиці щільність повинна бути 135 і більше. Для такого варіанту ми можемо порекомендувати Євробар`єр JUTA ПЛЮС 135 (щільність 135 гр/м2).

Основні характеристики євробар'єрів JUTA

Параметр Євробар`єр JUTA 115 Євробар`єр JUTA ПЛЮС 135
Щільність (г/м2) 115 135
Паропроникність Sd (м) 0,02 0,02
Температурний діапазон -40°C - +80°C -40°C - +80°C
Опір до УФ-впливу (днів) 120 120


Для євробар'єру коефіцієнт дифузійного опору Sd повинен бути невеликим, це означає що волога буде з легкістю вивітрюватися з утеплювача. Покрівля влітку може нагріватися досить сильно, тому такий широкий температурний діапазон гарантує довгу службу мембрани. Ще один важливий фактор - це опір ультрафіолету. Не завжди покрівля монтується відразу після гідроізоляції, і цей параметр показує, що матеріал може простояти 4 місяці під сонцем і з ним нічого не трапиться.


Не варто економити на плівці і мембрані, адже термін служби даху безпосередньо залежить від якості цих елементів. Також, якщо використовувати неякісні продукти, то енергоефективність утеплення може значно знизитися, а оплата взимку за обігрів будинку може значно зрости.