з чого складається фасадна системаФасадні роботи - це складний комплексний процес, який містить в собі як декоративне оздоблення, так і утеплення. В основному, фасади приватних житлових будинків можна поділити на штукатурний і вентильований. У нашому регіоні безумовно переважає перший тип. Великий асортимент продуктів, призначених для його облаштування дозволяє укомплектувати проєкт під будь-який бюджет і вимоги.

 

Найчастіше продавці навіть відразу пропонують різні комплекти матеріалів для мокрого фасаду в різних цінових категоріях. Такі комплектації можуть відрізнятися в першу чергу ціною використовуваних продуктів. Їх вибір і відмінності - це тема окремої статті, сьогодні розглянемо продукцію для мокрого фасаду в цілому.

 

Розглянемо на прикладі відомого виробника фасадних матеріалів Baumit. Отже, пиріг має таку послідовність:

  • Несуча стіна (цегла, газобетон і т.д.). Якщо будинок реконструюється, то краще використовувати глибокопроникну ґрунтовку, вона поліпшить адгезію. На нових стінах її використання не обов'язково
  • Теплоізоляційний шар 
  • Дюбелі
  • Клей
  • Сітка
  • Армувальний шар клею
  • Ґрунтовка
  • Штукатурка

Про кріплення утеплювача до стіни можете прочитати в статті: «9 помилок монтажу мокрого фасаду»

Чому краще купити всі фасадні матеріали одного бренду

фасадні матеріали баумітВиготовленням продуктів для облаштування мокрого фасаду займаються багато заводів. І буває так, що деякі компоненти дешевше в одного, а інші у другого. Але категорично не рекомендується комбінувати продукцію різних брендів. І справа навіть не в тому, що вони можуть не поєднуватися.

Використовуючи матеріали одного виробника, ви забезпечуєте собі гарантію на фасад. Тобто, якщо піде тріщина або відвалиться шматок штукатурки, ви сміливо можете пред'являти претензії виробнику. Але вони будуть дійсні лише за двох умов:

  • Всі складові використані одного виробника
  • Була строго витримана технологія монтажу

 

У разі, якщо була порушена технологія, гарантія розповсюджуватись не буде. Також, якщо з'ясується, що була використана, наприклад, ґрунтовка іншого бренду, гарантії теж не буде. Ознайомитися з усією продукцією для фасадів Baumit ви можете тут.

Сертифіковані матеріали для мокрого фасаду

Якщо говорити науковою мовою, то  система утеплення фасаду називається зовнішня теплоізоляційна композитна система (ETICS). І вона підпадає під певні європейські норми, які визначають допустимий коефіцієнт тепловтрат допустимим як для житлових, так і для адміністративних будівель.

Простою мовою. Утеплення будинку має відповідати нормам для його максимальної ефективності. І на це впливає не тільки утеплювач, але і весь пиріг.

фасадні матеріали бауміт

Вся продукція Baumit має європейську технічну сертифікацію (ETA) для всіх своїх систем відповідно до міжнародно визнаної специфікації ETAG 004. ETAG 004 – це європейські норми для кріплення систем теплоізоляції. Крім того, всі системні продукти сертифіковані згідно з відповідними стандартами EN.

Підбиваючи підсумок вищесказаного, для максимально ефективності системи, її компоненти повинні підпадати під цю сертифікацію. І якраз вся продукція Бауміт сертифікована. Але виникає питання, наприклад, завод не виробляє дюбелі, та й утеплювач зазвичай використовується іншого виробника. Тут знову таки необхідно згадати про сертифікати. Додаткові комплектуючі, які не виробляються на заводі Бауміт можуть використовуватися, але вони також повинні бути сертифіковані. До них відноситься базальтовий утеплювач Rockwool і польські фасадні дюбелі Wkret-met. Решта складових повинні бути виключно виробництва Бауміт.

Компоненти системи EPS ETICS у Baumit

фасадные системы etag 004

Вище ми вже розбирали з яких компонентів складається фасадний пиріг, зараз же розпишемо детальніше, але вже з урахуванням використання матеріалів Бауміт, які сертифіковані.

  • Клей. Вони універсальні для вати та пінопласту: StarContact, ProContact й BauContact
  • Утеплювач. Найчастіше використовується базальтова вата Rockwool
  • Дюбелі. Розглянемо на прикладі польських Wkret-met. Вони вибираються відповідно до виду теплоізоляції й основи.
  • Клей для сітки. Використовується той же, як і для основи.
  • Армована сітка. Наприклад, Baumit StarTex.
  • Армувальний шар клею, в якому утоплюється сітка.
  • Ґрунтовка. Після того, як армувальний шар висохне, необхідно нанести ґрунтовку для кращої адгезії, наприклад, UniPrimer.
  • Декоративна штукатурка. Це фінішний шар.

Про відмінності штукатурок можете прочитати в статті: «Які бувають фасадні штукатурки?»