яка мембрана потрібна під покрівлюСупердифузійна мембрана – це сучасний, і що важливо, вдосконалений аналог класичного гідробар'єру. У покрівельному пирозі вона розташовується безпосередньо під покрівельним матеріалом і над утеплювачем. Основна мета не тільки захищати шар теплоізоляції та дерев'яні конструкції від води і впливу УФ-променів, але й відводити пар зсередини даху, так би мовити, дозволяючи йому дихати.

У цій статті ми детально розглянемо чому мембрана краща за гідроізоляційну плівку, а також як вибрати мембрану в залежності від покрівельного покриття.

 

Чим супердифузійна мембрана краща за гідробар'єр?

Класична гідроізоляція – це плівка. Звичайно посилена, але все ж проста плівка. І вона має всі випливаючі з цього недоліки:

  • Під дією високих температур, а також за рахунок їх постійного перепаду вона втрачає свої властивості, висихає, і з часом просто розійдеться.
  • Наглухо закриває підпокрівельний простір і не дозволяє йому дихати. В разі потрапляння вологи крізь паробар'єр вона там і залишиться, і буде постійно псувати утеплювач та дерев'яні балки.

гідробар`єр зіпсувавсяВід негативного впливу високих температур також нікуди не дітися. Під сонцем будь-який, особливо металевий дах, дуже сильно нагрівається. І передає високі температури всім матеріалам. А всім відомо, що поліетилен з часом зсихається, а постійний вплив на нього спеки тільки прискорює ці процеси. У підсумку, гідробар'єр служить 5, ну від сили 10 років. Проте дах укладається на значно триваліший час.

Що стосується того, що він не випускає пар, звичайно це може бути не критично, але ж усім відомо, що в будь-якому випадку дихаючі матеріали набагато кращі за цільні. Наприклад, в паробар'єрі з'явиться дірка або десь відклеїться скотч і волога буде вільно надходити в дах, а подітися їй буде нікуди. І весь пиріг буде повільно та впевнено псуватися, приходити в непридатність.

 

Можливо вам буде цікаво «Яка гідроізоляція краща для даху?»

 

Існує негласне правило, що всі компоненти повинні знаходитися в одному ціновому діапазоні. Так, наприклад, купуючи металочерепицю з гарантією 40 років, утеплюючи дах базальтовою ватою, абсолютно не має сенсу класти туди гідробар'єр. Так, він заощадить невелику суму, але максимум через 10 років його доведеться міняти. А дістатися до плівки можна буде лише знявши дахове покриття або утеплювач, тобто переробивши дах. А ось використовуючи супердифузійну мембрану, такого робити не доведеться.

супердифузійна мембранаСупердифузійна мембрана має пористу структуру, де отвори звужуються донизу. Саме тому важливо яким боком її укладати. Такі отвори дозволяють випускати пар назовні та не пропускають воду зверху. Мембрану часто порівнюють з людською шкірою, так як вона може «дихати».

Що ми отримуємо в результаті? При використанні мембрани, якщо волога потрапила всередину, вона не має негативного впливу на всі внутрішні компоненти і вільно виходить назовні. Гідробар'єр же утворює цілісну плівку і вологе повітря залишається всередині, псує крокви, балки, базальтову вату.

Підіб'ємо підсумок, головні доводи щодо того, що мембрана краще гідробар'єру:

 

  • Строк служби
  • Стійкість до високих температур
  • Усередині даху не буде застоюватися волога

 

Як вибрати мембрану для покрівлі

Супердифузійні мембрани відрізняються між собою щільністю і саме вона обумовлює сферу їх застосування. Так, наприклад, мембрана повинна витримувати високі температури, дію вітру, вологи, а також УФ-променів. Інтенсивність дії того чи іншого чинника залежить від покрівельного матеріалу. 

Мембрани низької щільності, до яких відносяться 100 г/м2 і менше, краще взагалі не застосовувати для даху, а використовувати для вентильованого фасаду. Так як в такому випадку на них буде впливати мінімальна кількість негативних чинників. 

супердифузійна мембрана під бітумну черепицю

 

Трохи розберемося в будові покрівельного пирога, щоб пояснити чому так. Бітумна черепиця стелиться на лист з OSB і тільки під ним вкладається мембрана. Тобто, волога до неї не потрапляє, температура буде зменшуватися за рахунок перегородки з фанери, та й УФ-промені точно не дійдуть до неї.

Для бітумної черепиці краще за все використовувати мембрани з щільністю 110 г/м2. Це оптимальний варіант. Брати більшу щільність марно, це буде порожня переплата.

Супердифузійна мембрана під металочерепицю повинна бути вже більшої щільності 115-125 г/м2. Мембрана укладається відразу під металочерепицю. Тому вона приймає на себе весь удар від високих температур і повинна витримувати конденсат, який утворюється на зворотньому боці черепиці.

супердифузійна мембрана під металочерепицю

 

При чому, якщо для металочерепиці, яка відслужила вже 20-30 років можна брати мембрану з щільністю 115 г/м2, а якщо її термін служби досягає 50 років, то краще вибрати щільність 125 г/м2, що буде надійніше.

 

Наприклад, для металочерепиці кращою вважається мембрана Ruukki 125

 

супердифузійна мембрана під композитну черепицю

 

Для використання з композитною черепицею необхідна ще більша щільність. По-перше, на стиках фрагментів можуть утворитися невеликі зазори, в які будуть проникати сонячні промені та дощова вода, і знову-таки не можна забувати про негативний вплив високих температур. До того ж, композитна черепиця має тривалий термін служби і мембрана повинна бути відповідною. А з низькою щільністю вона розсипається щонайбільше через 30-років, чого для композитної черепиці всеодно мало.

 

супердифузійна мембрана під натуральну черепицю

 

Найщільніші мембрани слід використовувати з натуральною черепицею. По-перше, її термін служби від 50 років і більше. І звичайно мембрана повинна теж відслужити стільки, так як ми вже писали вище, всі компоненти покрівельного пирога повинні мати однаковий діапазон. Плюс, під час монтажу окремих блоків черепиці між ними знов таки можуть утворитися зазори, як і в випадку з композитною. Тому для натуральної черепиці використовується найщільніша мембрана.

Повний каталог супердифузійних мембран представлений тут.

Підводячи підсумок, можна сказати, що про гідробар'єр як про матеріал для покрівлі варто взагалі забути. А ось супердифузійних мембран представлений великий вибір, залежно від їх застосування.