сходи для горищаНезалежно від того, облаштована мансарда або просте горище – будь-яку зайву площу хочеться використати раціонально, а для цього потрібен швидкий та зручний доступ до приміщення. Стаціонарні сходи? Громіздко і невиправдано дорого. Драбина? Про комфорт і безпеку не може бути й мови. Оптимальне рішення – якісні горищні сходи. Вони компактні, естетичні, і спроектовані з турботою про зручність та безпеку.

Огляд материалів для виробництва

В основному горищні сходи виготовляються з металу або дерева, зрідка можна зустріти комбінацію матеріалів.

Дерев`яні сходи розраховані на навантаження до 160 кг і повинні бути виконані з висококласної деревини, адже сучки з часом зсихаються і погіршують міцність всього виробу. Мають перевагу в питанні дизайну - деревину легко покрити лаком та адаптувати до інтер`єру.

  

Порода дерева

Характеристики

Ялина

Недорога, але не найякісніша. Деревина має безліч сучків, через що міцність сходів низька.

Сосна

Середня міцність, зустрічається найчастіше. Має бюджетну вартість. Відсутність сучків залежить від вибору якісного виробника.

Дуб або бук

Міцна порода. Дорога, хоча експлуатаційні характеристики не дуже відрізняються від сосни.

 

Металеві сходи витримують навантаження до 200 кг, якщо виконані зі сталі, і 160 кг, якщо з алюмінію. Через однаковий рівень цін немає сенсу використовувати матеріал з меншою міцністю, тому частіше зустрічається оцинкована сталь.

Найкомпактніший виріб з оригінальним дизайном - ножичні сходи для горища - доступні тільки в металі.

 

Типи сходів

Виходячи з того, як розкладаються сходи на горище, їх можна віднести до секційного (складного), розсувного або до типу "ножиці".

1. Секційний тип. Найпопулярніший вид, компактно складаються на кришці люка. Не підходять для обмеженого простору, бо потребують додаткового місця для вильоту середньої секції. В процесі монтажу вивіряється висота приміщення, а зайві ступені відпилюються, потім кріпляться гумові накладки.

 горищні сходи розкладні

2. Розсувний тип. Легко і обережно розкриваються у малих приміщеннях, але сходовий марш на кришці укладається не так компактно - займатиме місце на горищі. Під час монтажу підпилювати не потрібно.

 горищні сходи метал

3. Тип "ножиці". Помітно економлять місце, розкладаються гармошкою. Зовні виглядають дуже оригінально. Монтаж можна зробити самостійно, без сторонньої допомоги.

 металічні сходи для горища

 

Висота стелі та розмір отвору для установки

Якщо обрали ідеальну пропозицію для свого приміщення - час переглянути, які розміри горищних сходів доступні на ринку.

Гарним прикладом послугує розмірна лінійка сходів Fakro, одна з найширших на українському ринку. Люки сходів від польської компанії бувають в таких розмірах: 60x94, 60x120, 60x130, 60x144, 86х144, 70x94, 70x120, 70x130, 70x140, 70x144 см. Найбільш універсальні отвори 60х120, 60x130, 70x120, 70x130, як видно у каталозі.

 горищні сходи Fakro

Універсальна висота стелі - в межах 260-280 см, але сходи завжди можна вкоротити. Максимальна довжина сходів - 366 см, тож і для високих стель можна знайти підходящу модель.

Припустимо, Ви придбали горищні сходи з параметрами 70x130x280 см. Відповідно, ширина отвору в стелі буде 70 см, довжина - 130 см, а висоту сходів (280 см) можна буде відрегулювати під приміщення. У дерев`яних розкладних сходах відпилюється зайва довжина, а в металевих додається / знімається сходинка. Головне простежити за відсутністю зазорів між ніжками і підлогою, щоб забезпечити стійкість конструкції під час експлуатації.

 

Теплоізоляція

Ще один важливий момент у виборі горищних сходів - їх здатність до енергозбереження. Якщо горище не утеплене і температура сильно відрізняється від кімнатної - варто подбати про відсутність холодних протягів та підібрати максимально товсту кришку люка з якісним ущільнювачем. Для прикладу, товщина люка в лінійці Thermo від Fakro - 6.6 см і 6 см ущільнювача для термоізоляції, а в стандартній лінійці 3.6 см і 3 см ущільнювача.

Звичайно утепленої кришки люка недостатньо, тому обов`язково звертайте увагу на наявність контурів ущільнення і товщину ущільнювача. Контури забезпечують щільне примикання кришки до короба сходів, що гарантує збереження тепла в приміщенні.

Утеплені сходи для горища не відрізняються завищеною вартістю, але прекрасно виконують основну функцію.

 

Вогнезахист

Якщо безпека і вогнетривкість на першому місці серед Ваших пріоритетів - багато виробників випускають спеціальні, вогнестійкі сходи для горищ. Такі конструкції виконані з металу та обладнані кришкою з вогнетривких матеріалів. Ущільнювач в подібних моделях розширюється під впливом високих температур, запобігаючи поширенню отруйного диму.

 

На що звернути увагу під час покупки?

Часто якісного виробника можна визначити за увагою до деталей. Будь-які сходи поставляються в комплекті зі стрижнем для відкриття кришки, але звертайте увагу на такі нюанси, як:

  • міцність з`єднання секцій ступенів; надійним вважається з`єднання «ластівчиний хвіст»
  • якісна фурнітура в місцях з`єднання
  • якість перфорації або канавок, які запобігають ковзання на сходинках
  • наявність звичайних або телескопічних поручнів в комплекті
  • можливість монтажу додаткових аксесуарів
  • наявність гумових наконечників, щоб уберегти покриття для підлоги від пошкоджень
  • гарантійний термін - норма близько 2 років, але більше - краще; Fakro, наприклад, надає 3 роки гарантії.

 

Ну і наостанок, огляд популярних моделей та їх комплектації від одного з лідерів ринку.