Металочерепиця — покрівельний матеріал з тонкого листа сталі, міді або алюмінію, з рельєфною формою нагадує черепицю. У 1981 році фінська компанія RANNILA представила перший профільований лист, що імітує натуральну черепицю. Згодом, продукт став дуже успішним завдяки тривалому терміну служби, невисокій ціні, і великому вибору форми хвилі і кольору.

Найпоширеніший і доступний матеріал для металочерепиці – сталь, вона добре захищена від корозії, механічних впливів і впливу УФ променів. Великі металургійні концерни стали боротися за ринок, покращуючи якість захисного покриття і знижуючи собівартість виробничого процесу. Сьогодні на ринку представлена величезна кількість виробників і не завжди можна відразу визначиться.

Ціна на металочерепицю залежить від багатьох факторів: товщина і якість сталі, кількість цинку, захисне покриття, профілююче обладнання.


У даній статті ми розглянемо всі характеристики металочерепиці і на що варто звертати увагу при виборі.

Товщина сталі металочерепиці

товщина металочерепиціНа ринку України запропонована продукція з товщиною листа від 0,4 мм до 0,5 мм. Найпоширенішим продуктом вважається черепиця товщиною 0,5 мм. Такої товщини досить, щоб покрівля не псувалася від повалених гілок або будь-яких інших фізичних впливів.

Недорога металочерепиця

У самих бюджетних варіантах використовується відносно тонкий лист металу – 0,4 мм, 0,43 мм. Такий продукт рекомендується використовувати для госп. будівель або навісів для автомобіля, де естетика стоїть не на першому місці. Недолік тонкого листа в тому, що він може прогнутися (залишається вм'ятина) через невелике навантаження або удар.

Металочерепиця середнього цінового сегмента

Найпоширеніший продукт в Україні з товщиною металу 0,45-0,5 мм і покриттями поліестер (PE) і матовий поліестер (PEMA). Це поліефірні покриття товщиною 25 і 35 мкм відповідно. На таку продукцію виробник дає гарантію від 10 до 30 років, але як показує практика, служать вони набагато довше.

Дорога металочерепиця

Дорога черепиця робиться з високоякісної сталі 0,5 мм, і покривається надійними захисними покриттями. PUREX або PURAL MATT (матовий PURAL) - це найпоширеніші полімерні покриття на основі поліуретану зі спеціальними антикорозійними добавками. Товщина захисного шару до 50 мкм, а гарантія на продукцію становить 30-50 років, в залежності від виробника.

Якість сталі і захисного покриття металочерепиці

Всю сталь можна умовно поділити на європейську, російську і азіатську. Всі найвідоміші бренди використовують сталь європейського виробництва. Російська, здебільшого, використовується на внутрішньому ринку і не сильно поширена в Україні. Країни Азії відомі своєю економією на всьому, тому їх продукція менш якісна, але ціна настільки приваблива, що багато хто намагається заощадити. Якщо Ви вже вирішили купити металочерепицю, то в першу чергу треба поцікавитися хто виробник сталі і вибрати більш надійний бренд.

Структура металочерепиці

Кількість цинку у металочерепиці

Захист сталі від корозії проводиться шляхом нанесення тонкого шару цинку. Практика показує, що для мінімального захисту шар повинен бути еквівалентний 200 гр/м2. Для захисту прав споживачів у 2018 році був прийнятий новий «ДСТУ», де чітко прописані умови оцинковки листового металу: цинк 225 г/м2 або 140 г/м2(при наявності гарантії 10 років від постачальника рулонів).

Багато виробників дають некоректну інформацію по оцинкуванню листа, тому при покупці варто звернути увагу на бренд, або ж ознайомитися з незалежними лабораторними експертизами, які підтверджують якість захисту цинком.

виробництво металочерепиці

Устаткування для виготовлення металочерепиці

У хорошого виробника використовується якісне професійне обладнання, що в результаті дає ідеальну геометрію листа і не псує захисне покриття. Це дуже важливо, тому що якщо лист буде «кривий», то замки можуть не сходитися, що значно ускладнить монтаж. При профілюванні листа може бути пошкоджено захисне покриття, тому краще відмовитися від продукції, зробленої в «гаражах».

Висновок: вибираючи металочерепицю варто звертати увагу на всі важливі характеристики, описані в статті: товщина сталі, виробник сталі, якість захисного покриття, кількість цинку, профілююче обладнання. Якщо знехтувати хоч одним параметром, то це може значно вплинути на експлуатацію та термін служби покрівлі.