Будматеріали постійно розвиваються в напрямку інтересів споживача, тому все більшої популярності набувають утеплювачі, що піклуються і про комфорт, і про здоров'я мешканців будинку. Ми склали власний топ-5 еко-утеплювачів доступних на українському ринку, щоб спростити порівняння цін і відповісти на питання «чим краще утеплити будинок».

Базальтова вата

эко базальтовая ватаОдин з найбільш продуктивних еко-матеріалів, який давно увійшов в масове виробництво. В основі утеплювача габро-базальтові породи. Камінь плавлять і за допомогою високотехнологічного обладнання перетворюють на найтонші нитки, сплутані між собою і додатково скріплені клеєм. Деякі лінійки продукту виключають навіть використання клею, наприклад, мати, прошиті металевою сіткою.

Увага! Недосвідчені виробники можуть компенсувати недосконалість технології великим об'ємом формальдегідного клею. Звертайте увагу на світові бренди з еко-сертифікацією.

Сильні сторони: шумоізолює, не горить, підходить для будь-яких конструкцій, не вимагає товстого шару завдяки мінімальній теплопровідності 0,032-0,043 Вт/м·К, слугує більше 50-и років.

Слабкі сторони: в більшості випадків потребує комплектації мембранами для гідрозахисту.

Ціноутворення: середньою вартістю можна вважати 95 грн за м² покриття при товщині утеплювача - 100 мм. Дорожче пінопласту, але все ж залишається цілком доступною.

Лляні або конопляні мати

утеплитель лен

У процесі виробництва використовуються тільки довгі волокна льону (катонін), які активно сплутуються між собою голкопробивним способом. В результаті виходять товсті мати з рослинної «повсті». Іноді матеріал можна зустріти в форматі плит, але, як і в базальтовій ваті, це можливо лише за рахунок доданого сполучного.

Сильні сторони: шумоізолюючий, не вимагає товстого шару завдяки низькій теплопровідності 0,038-0,043 Вт / м · К, не боїться води, служить більше 50-и років.

Слабкі сторони: потребує вогнетривкого просочення, через низьку щільність можна утеплювати конструкції з навантаженням на утеплювач (фасад, підлога під стяжку тощо).

Ціноутворення: середня вартість 100 мм мату біля 180 грн за м² покриття. Значно дорожче кам'яної вати.

Макулатуровата (ековата)

эковатаОснова утеплювача – целюлоза, тобто газетний папір. Для антисептичних властивостей додають борну кислоту або більш якісний боракс, для зниження горючості – тетраборат натрія, для клейкості – лігнін. Всі складові натуральні і не викликають алергічних реакцій.

Сильні сторони: має поліпшену теплопровідність 0,032-0,041 Вт/м·К, шумоізолює, утеплювач легко напилюють у важкодоступні місця; незважаючи на матеріал основи, ековата не піддається гниттю і шкідникам.

Слабкі сторони: незручний формат – утеплювач напилюється професійним обладнанням; м'який утеплювач підходить тільки для каркасних конструкцій; згодом матеріал дає усадку і з'являється ризик виникнення містків холоду; без достатньої вентиляції насичується вологи, що погіршує теплоізоляцію; здатність до шумоізоляції не перевірена дослідженнями.

Ціноутворення: аби замінити 100 мм щільного утеплювача знадобиться близько 5 кг ековати на м², що обійдеться в середньому в 90 грн. Однак варто врахувати, що в цінник не включена робота професіоналів.

Корковий утеплювач (агломерат)

пробковый агломерат

Кора дерева подрібнюється в крихту і розподіляється по спеціальним формам. Вона нагрівається до виділення натурального клею в потрібній кількості. Отриману масу ущільнюють і охолоджують.

Сильні сторони: має покращену теплопровідність 0,034 Вт/м·К, універсальний в застосуванні за рахунок щільності, шумоізолюють приміщення, має декоративну цінність, служить понад 50 років.

Слабкі сторони: висока ціна; горить за прямого впливу вогню; розбухає через надлишок вологи.

Ціноутворення: щоб покрити 1 м² хоча б 50-тьма міліметрами утеплювача доведеться викласти 750 грн.

Камка

камка утеплительЕкологічно чистий утеплювач з висушених водоростей виду зостера, які в достатку викидає шторм на береги Чорного моря.

Теплопровідність матеріалу залишає бажати кращого – 0,085-0,088 Вт/м·К, тому буде потрібен шар в два рази товщий за базальтову вату. Подібний будматеріал, хоча і доступний на українському ринку, але не рекомендований до використання в холодних регіонах. Крім іншого водорості поступово висихають і втрачають показники пожежної безпеки, а сфера їх застосування обмежена каркасними конструкціями.

Ціноутворення: на заміну 100 мм популярного утеплювача знадобиться 200 мм або 0,2 м³ камки, що обійдеться приблизно в 74 гривні.