Мінвата або пінополістирол (пінопласт) для утеплення стін будинку? Це питання задають більшість потенційних покупців, і відповідь не проста. У той же час не можна однозначно заявити, що краще. Потрібно сказати, що і в якій ситуації краще. Давайте розглянемо найважливіші показники утеплювача.


Теплопровідність.

Що стосується основної характеристики кожного ізоляційного матеріалу, тобто здатності перешкоджати витоку тепла, у нас є зв'язок. В обох випадках коефіцієнт теплопередачі (λ) становить приблизно 0,040 Вт / (м • К). Як пінополістирол, так і шерсть можна придбати в кілька кращих версіях з меншим коефіцієнтом лямбда. Такий матеріал дорожче, але його шар може бути тонше, а це означає, що остаточна вартість ізоляції, наприклад, стандартного пінополістиролом, практично не змінюється.

Утеплення фасаду

 

Екологічність.

Пінополістирол (пінопласт) – синтетичний матеріал, при кімнатній температурі він виділяє шкідливі гази в невеликій концентрації, тому якщо утеплювати приміщення пінопластом, то тільки зовні.


Мінвата для фасаду (базальтова вата) виготовляється з природного каменю. Для збереження форми плити використовують спеціально розроблене сполучне, які не виділяє шкідливих газів. Зміст сполучного в утеплювачі становить в середньому 3%, і не представляє небезпеки для здоров'я людини або навколишнього середовища. Такий утеплювач можна використовувати не тільки зовні будівлі, а й усередині. Додатково він буде служити як шумоізоляція. Ця опція особливо стане в нагоді якщо ви живете в багатоквартирному будинку і у вас галасливі сусіди.


Паропроникність.

Характерною особливістю утеплення стін в останні роки є їх паропроникність, зазвичай звана «диханням». Тут відмінності між пінополістиролом і мінеральною ватою насправді дуже великі. Вата має незначний опір дифузії, тобто водяна пара, що міститься в повітрі, проникає крізь нього практично безперешкодно. Навпаки, спінений пінополістирол (пінопласт) утворює шар з незначною паропроникністю. Однак висока паропроникність сама по собі не є ні перевагою, ні недоліком. Фактично мова йде не про те, що водяна пара проходить через стіни якомога більше, але не конденсується в стіні, коли температура падає. Це може бути досягнуто як при ізолюючій вовні, так і у випадку з пінополістиролом. Проте він вимагає правильного вибору всіх верств зовнішніх стін - від штукатурки і фарби в інтер'єрі до типу штукатурки і фарби на фасаді.


Строк служби RockwoolСрок службы.

Пінопласт середньої якості прослужить 10-20 років, деякі заводи дають гарантію до 50 років, тобто можна розраховувати на тривалий термін служби. Багато виробництв пінополістиролу засновані відносно недавно, тому заявлений термін служби не завжди підтверджується практикою.

Термін служби мінвати становить від 20 років, а такий іменитий виробник як ROCKWOOL декларує мінімальний показник в 50 років. Для того, що б утеплювач прослужив так довго обов'язково треба дотримуватися рекомендацій з монтажу та експлуатації. З огляду на те, що компанія була заснована в 1937 році, «словам» цього виробника можна сміливо довіряти.


Пожежна безпека.

Великий плюс кам'яної вати в тому, що вона не тільки не горить, але і перешкоджає поширенню вогню, тому останнім часом багато державних установ, де за правилами пожежної безпеки повинен бути негорючий матеріал вибирають саме мінвату.
Пінополістирол або пінопласт в більшості випадків горить, і при цьому виділяється отруйний газ у великій концентрації. Якщо матеріал дорогий, то він буде плавитися.

Горючесть пенопласта и минваты


Вологостійкість.

Пінопласт не вбирає вологу, і його оптимально використовувати для цоколя і підвалу. Адже в таких місцях базальтова вата набере вологу і почне втрачати свої властивості.
Мінеральна вата більш вимоглива, якщо утеплювач не буде захищений від вологи, то втрачатиме свої теплоізоляційні властивості, і в результаті буде марний.

утеплення підвалу пінопластом

Підведемо підсумки:

Різниця в ціні між мінватою і пінополістиролом дає нам їжу для роздумів. А не зекономити нам трохи тут? Звичайно все залежить від бюджету, і від завдання, яке необхідно вирішити. В ідеальному варіанті, незалежно від гаманця житлове приміщення найкраще утеплювати базальтовою ватою. Стіни будуть дихати, і в приміщенні не буде «ефекту сауни», плюс пожежна безпека і екологічність. Утеплювати пінополістиролом (пінопластом) доцільно нежитлові приміщення – підвали, цокольні поверхи, промислові об'єкти. У цьому випадку ціна утеплення буде значно нижче, а ефект збереження тепла буде точно таким як у випадку з мінватою, і в умовах великої вологості (підвал, цоколь) матеріал не буде втрачати свої властивості як утеплювач. Купити пінопласт для утеплення фасаду ви можете в нашому інтернет магазині. Якісна продукція, доступна ціна, наявність пінопласту на складі в Києві.


Хочеться ще сказати пару слів про штукатурку фасаду. В наш час машинна штукатурка вже не розкіш, а доступна послуга, за допомогою якої можна зробити гарний і якісний фасад. Економія часу та якісне змішування штукатурних сумішей – це головні і значні переваги цього способу. Наша компанія надає послуги з машинної штукатурки. У нас великий досвід, злагоджена команда професійних будівельників.