Вагонка, сайдинг в інтер'єрі

Приступаючи до обшивки будинку, виникає питання, що саме придбати. Асортимент сучасного ринку дійсно вражає, і дозволяє підібрати матеріал, який точно відповідає вимогам, і відмінно вписується в бюджет. Останнім часом частіше господарі віддають перевагу пластиковим панелям в обробці як зовнішніх, так і внутрішніх поверхонь приміщення. Особливо це стосується заміських будинків. І практично у кожного виникає питання: що краще вагонка або сайдинг. Єдиної відповіді немає, оскільки вибір залежить насамперед від сфери застосування.

Який матеріал для обшивки будинку зовні кращий?

Перше, з чим необхідно визначитися при виборі – де планується застосовувати обраний виріб. При зовнішніх роботах рекомендується використовувати сайдинг, він виготовляється міцніше, а фарби, що використовуються, мають високий рівень стійкості до ультрафіолету та інших негативних факторів. А для обшивки будинку всередині – вагонку. Це зумовлено їх властивостями.

Як вибрати сайдинг для обшивки будинку? В основному все ґрунтується на особистих уподобаннях. Продукція різних виробників може незначно відрізнятися розмірами, товщиною та терміном гарантії. Але головна відмінність – це колір. Для будівель, які постійно знаходяться під сонячним промінням, важливо обрати світлий тон, оскільки темний схильний до вигоряння.

Внутрішнє оздоблення будинку

А ось обшивка будинку вагонкою рекомендується виключно всередині. Не дивлячись на те, що вона також пластикова, вона більш тендітна, тож існує ризик вигорання її на сонячних променях. Найчастіше вона знаходить своє застосування в обробці:

  • балконів;
  • коридорів;
  • санвузла;
  • зрідка кімнати.

Незважаючи на те, що, дотримуючись традиційних рішень, господарі вважають за краще використовувати шпалери, або декоративні штукатурки, з часом багато хто полюбив і вироби з ПВХ. Наприклад, білі або світлі відтінки чудово справляються із завданням створення скандинавського стилю в інтер'єрі.

Що дешевше вагонка чи сайдинг?

Ймовірно, це вас хвилювало спочатку. Тут є конкретна відповідь – вагонка. Крім того, що вартість безпосередньо панелей менша, так і для її встановлення не потрібні додаткові комплектуючі. Кожен окремий елемент створений у конструкції «шип-паз», за рахунок чого він легко монтується, а елементи просто кріпляться один до одного. На відміну від дорогого аналога, для встановлення якого необхідно купувати також профілі, за допомогою яких компоненти кріпляться один до одного.

Але пам'ятайте, ґрунтуватися виключно на ціні не можна. Основне правило: оздоблення будинку зовні виключно сайдинг. Не варто економити і купувати те, чим дешевше обшити будинок зовні. Така економія призведе тільки до непередбачених витрат пізніше, коли непідготовлений до навантажень пластик пошкодиться або втратить насиченість.

Стіни та дах повинні поєднуватися одне з одним, і тому ознайомтеся зі статтею: "Як вибрати колір металочерепиці"

Складний спосіб кріплення з використанням додаткових комплектуючих забезпечує вентиляцію фасаду. Це є обов'язковою умовою для зовнішнього оздоблення. Це також ще один аргумент на користь застосування у зовнішній обробці.

Короткий підсумок

Щоб підбити підсумок статті, в кількох словах наведемо основні відмінності між цими двома товарами, якими слід керуватися:

  • Вагонка – для внутрішніх робіт, сайдинг для зовнішніх - він міцніший і менше вигорає.
  • Для стін схильних до впливу ультрафіолету обирайте світлі забарвлення.
  • Обшивка сайдингом будинку створює вентильований фасад.
  • Вартість вагонки менша, її монтаж значно легший.

Сподіваємося, ця стаття допомогла вирішити дилему при виборі облицювального матеріалу.