стиродур утеплительПінополістирол – це сучасний матеріал, використовуваний для утеплення всіх типів конструкцій. Він має невелику вагу і при цьому досить міцний, щоб витримувати навантаження. Саме тому він і знайшов таку популярність серед теплоізоляційних продуктів.

Що таке пінополістирол?

Екструдований пінополістирол дуже схожий з пінопластом, але все-таки його виробництво передбачає інший метод. Спінені пінополістирольні гранули під високим тиском видавлюються з екструдера, формуючи матеріал, велика частина якого складається з повітряних прошарків.

Таким чином плити виходять рівномірним по всій площі, з однаковим розміром осередків – 0,1-0,2 мм. Завдяки своїй пористій структурі він і володіє такими хорошими показниками теплопровідності. Якщо порівнювати його з пінопластом, то він є не тільки більш удосконаленим варіантом, але також і більш якісним. За низької щільності він має кращі показники теплопровідності. Завдяки цьому його можна використовувати в меншій товщині.

Більше про пінопласт як утеплювач ви можете прочитати в статті: «Важливе про пінопласт»

Особливості пінополістирола

До головних плюсів відносяться:

  • Легкість
  • Низький коефіцієнт теплопровідності
  • Мінімально можливе водопоглинання
  • Низька ціна

Завдяки всім цим незаперечним перевагам, він знаходить все більшу популярність з кожним роком. Його використовують для утеплення як нежитлових будівель та конструкцій, так і для приватного житлового будівництва у якості утеплювача для стін, підлоги та покрівлі.

Говорячи про приватне домобудування, варто згадати й про те, що матеріал має деякі недоліки. До головних із них належить низька паропроникність. Тому при утепленні ним житлової кімнати слід уважно поставитися до вентиляції приміщення, щоб у будинку завжди дотримувався комфортний мікроклімат.

До вибору пінополістиролу як утеплювача слід підходити так само відповідально. Товщина вибирається залежно від матеріалу стін та їх товщини, а також клімактеричної зони. Це дуже важливо враховувати при багатоквартирному та адміністративному будівництві, інакше ваш об'єкт може бути не прийнятий.

Але вибираючи матеріал для приватного використання цим параметрам також необхідно приділити належну увагу, оскільки від них безпосередньо залежить якість утеплення. Скажімо простіше: заощадивши один раз і не купивши достатню товщину ви щороку переплачуватимете за опалення. А вибирати надто велику товщину буде просто недоцільно. Тому що б вибрати саме те, що підходить під конкретні умови, необхідно або детально зануритися в це питання, або звернеться за допомогою до менеджерів. Ознайомитись з асортиментом ви можете у нашому каталозі.

Сфера застосування пінополістиролу

Сфера застосування включає практично всі конструкції:

  • Скатна та плоска покрівля
  • Стіни
  • Підлоги
  • Балкони та лоджії
  • Містки холоду
  • Цоколя та підвали

утеплення цоколя пінополістиролом

Але у зв'язку з невеликою паропропускною здатністю його не завжди рекомендують використовувати для житлових частин приміщення. Зате завдяки вологостійкій він став незамінним при утепленні цоколя будинку чи підвалу. У подібному середовищі, де йому загрожує постійна підвищена вологість, природні та волокнисті матеріали просто не витримують довго і псуються з часом.

Водночас пінополістирол витримує не тільки короткочасну дію води, але й постійну підвищену вологість та перепади температури й при цьому зовсім не втрачає своїх теплотехнічних характеристик. Тому він став незамінним матеріалом для цоколя. Також таке рішення дозволяє значно здешевити будівництво, бо продукт коштує дешевше ніж вата, і нема потреби в пристрої якісної гідроізоляції.