Бітумна черепиця (м'яка покрівля) - це сучасний покрівельний матеріал для приватного і малоповерхового будівництва. Батьківщиною м'якої покрівлі вважається США. В середині 19 століття використовували полотна, просочені бітумом, які нагадували сучасний руберойд. З часом матеріал удосконалювався, і в 1903 році був запропонований класичний варіант бітумної черепиці у вигляді невеликих листів. Форма нарізки була тільки прямокутна і шестигранна, а кам'яна посипка фарбувалася в сірий або червоний колір.

Такий тип покрівлі швидко завоював популярність - черепиця легко монтувалась, була недорога і служила кілька десятиліть. Згодом матеріал вдосконалювали, додавалися варіанти забарвлення кам'яного грануляту, форми нарізки гонту. За статистикою, більше 70% дахів приватних будинків в США покриті сучасною бітумною черепицею.

Плюси бітумної черепиці

Сьогодні бітумна черепиця представлена з такою формою нарізки: 

  1. бобровий хвіст,
  2. прямокутник,
  3. неправильний прямокутник,
  4. трапеція,
  5. ромб,
  6. соти.

 бітумна черепиця - форма листів

Фарбування кам'яного грануляту, в свою чергу, може бути однотонне, з тінню, з переливом. Комбінуючи геометрію пелюсток і забарвлення каменю Ви можете отримати величезну кількість варіантів. Це одна з незаперечних переваг м'якої черепиці - найбільший вибір оформлення покрівлі.

Для збільшення терміну служби, сьогодні основу роблять зі скловолокна, а бітум або окислюється (більш простий метод), або в нього додають спеціальні модифікатори. Для клімату України більше підійде СБС модифікований бітум (додавання синтетичного каучуку), він не боїться морозів і високих температур. Тривалий термін служби - ще один плюс на користь м'якої покрівлі.

Декоративно-захисний шар з кам'яної крошки (базальт або сланець) крім захисту бітуму є прекрасним звукоізоляційним матеріалом, і Ви не будете чути, як «барабанить» по даху дощ або град.

Універсальність укладки - це дуже цінна перевага, яка полягає в тому, що черепиця легко пристосовується навіть до самої «складної покрівлі».

Бітумна черепиця

Розміри гонту підібрані таким чином, щоб після монтажу була мінімальна кількість залишків. У порівнянні з іншими покрівельними матеріалами - транспортування м'якої покрівлі найзручніше, ймовірність пошкодити листи практично нульова.

Можливість ремонту - якщо, з якоїсь причини під час експлуатації пошкодилося полотно, то Вам достатньо поміняти пошкоджений гонт.

Мінуси бітумної черепиці

Коли справа доходить до недоліків, їх насправді не так багато:

- Ціна готової покрівлі - бітумна черепиця може укладатися тільки на рівну поверхню. В якості суцільної поверхні використовуються OSB панелі.
- Установка залежить від погодних умов - температура з межами від + 5 до + 25 градусів вважається оптимальною.

Схильність до утворення моху - не рекомендується встановлювати на будівлях поблизу лісів або в районах з підвищеною вологістю. Ця проблема вирішується за допомогою міді, яку монтують на гребені, тому до суттєвих недоліків її не відносять.

Бітумна черепиця - мідь від моху

 

Якщо Ви вже обрали бітумну черепицю в якості покрівельного матеріалу, то ми рекомендуємо звернути увагу на такі бренди: IKO, KATEPAL, ICOPAL, TEGOLA.