Металочерепиця та м'яка покрівля – одні з найпопулярніших покриттів для приватного будинку, але вибір між ними часто не очевидний. Обидва покриття естетично привабливі, але що можна сказати про технічні характеристики? Всі необхідні відповіді можна знайти в статті.

Кроквяна система

кроквяна система під покрівлю

Для металочерепиці облаштовують обрешітку, що співвідноситься з кроком хвилі обраного покриття, від 10 до 40 см. Найчастіше зустрічається крок близько 35 см.

Для бітумної черепиці облаштовують не тільки обрешітку (також з кроком близько 35-37 см), але й суцільний настил з ОСБ плит. Така основа здорожує квадратний метр покрівлі приблизно на 118 грн.

Вага покрівлі

Металочерепиця – досить легке покриття, квадратний метр буде важити в межах 5-7 кг. Гнучка черепиця навантажує покрівлю куди значніше, в діапазоні 8-26 кг/м². Чим вище якість бітумного покриття, тим більше в ньому шарів (1-3) та ваги. У разі 25-и кілограмового покриття потрібне посилення кроквяної системи та фундаменту.

Монтаж та реставрація

металочерепиця дизайнМеталочерепиця для покрівлі з ухилом від 14˚ з простою формою. Оскільки матеріал випускають у вигляді листів, для установки знадобиться допомога. Як кріплення використовують саморізи з поліпропіленовими прокладками.

Протипоказання до монтажу: вітряна погода.

Доповнення: обов'язкова установка снігозатримувачі через гладкість покриття, рекомендований блискавковідвід. 

Бітумна черепиця для покрівлі з ухилом від 12˚, ексклюзивні лінійки підійдуть для ухилу 9.5°. Підходить як для простої форми даху, так і для складної, або навіть купольної. Кріпиться на бітумну мастику або самоклеючу смугу, додатково фіксується покрівельними цвяхами. У разі необхідності пошкоджену плитку можна замінити штучно.

Протипоказання до монтажу: температура нижче +5 – +10˚С чи навпроти, літня спека.

Доповнення: знадобиться підкладковий килим (кладеться на всю покрівлю при ухилі до 30˚, в іншому випадку – у вузлах), а також ендовий килим в колір покриття для кутових частин.

Шумо- та теплоізоляція

У питаннях безшумності та теплозбереження у бітумної черепиці значна перевага. Від металочерепиці краплі дощу відбиваються вкрай голосно, та й теплопровідність у металу висока – потрібен потовщений шар ізоляції з базальтової вати.

Пожежна безпека

Пожежна безпека, навпроти, краще у металочерепиці – горіти може лише порошкова фарба. Бітумна черепиця має клас Г3 – середньої горючості.

Дизайн

бітумна черепиця дизайнМеталочерепиця відрізняється ефектною об'ємністю та імітує натуральну черепицю, забарвлену відповідно до фантазії замовника. Така черепиця завжди буде доречною класикою.

М'яка покрівля трохи сплющена, але на віддалі ефект об'ємності створюється за рахунок шаруватої структури та переливів кольору. При виборі тришарової черепиці з пелюстками цікавої форми можна створити неповторний екстер'єр.

Термін служби

У разі металочерепиці термін служби сильно варіюється через різні товщини сталі та полімерні покриття у кожного виробника. Експлуатований термін в середньому складає 10-50 років. У разі сталі товщиною 0,5 мм і покриття Pural matt (PUMA) – 50 років становитиме лише гарантія, а експлуатація навіть більше.

М'яка черепиця також має варіативний термін служби, який залежить в основному від кількості шарів бітуму. Діапазон становить 20-70 років, що трохи більше стандартної металочерепиці.

Стійкість до пошкоджень

Бітум не боїться підривного вітру, атмосферних впливів, механічних пошкоджень або подряпин, але при нагріванні на сонці може деформуватися під значною вагою – наприклад, якщо забратися на дах в розпал літнього дня. На щастя, замінити пошкоджену черепицю не важко.

Металочерепиця також відмінно справляється з атмосферним впливом, однак при появі подряпин на полімерному шарі починається корозійний процес, який рано чи пізно призведе до заміни цілого листа.

Ціна бітумної черепиці та металочерепиці

Для порівняння візьмемо приклад покрівлі та вкомплектуємо її під кожне покриття, щоб прорахувати приблизну вартість. Візьмемо стандартну скатну покрівлю з ухилом до 30˚ і розмірами одного ската 17х6 м (204 м² два ската). В якості покриття не будемо прораховувати відразу лідерів ринку, як бітумна черепиця Катепал чи металочерепиця Рууккі, а візьмемо середній сегмент – Rannil’у та Shinglas.

Матеріали для металочерепиці

Ціна

Зведена ціна

Матеріали для бітумної черепиці

Ціна

Зведена ціна

Металочерепиця Rannila M 3950 Deep mat з товщиною сталі 0,45 мм

333,79 грн/м²

 

68 093,20 грн

Двошарова бітумна черепиця Shinglas Джаз

303,80 грн/м²

 

61 975,20 грн

Коник трикутний Rannila Deep mat 9 шт. по 2 м

269 грн/шт

2 421 грн

Плита ОСБ 9 мм

118 грн/м²

24 072 грн

Ущільнювач під коник Alenor 4 шт. по 5 м

166 грн/шт

664 грн

Підкладковий килим Shinglas Xmm 14 шт. по 15 м²

420 грн/рулон

5 880 грн

Снігоріз підкова SSAB 0,45 мм matt 

102 шт (3 шт на п.м. за периметром даху)

21 грн/шт

2 142 грн

Ендовий килим Shinglas 2 шт. по 10 м

3 174 грн/рулон

6 348 грн

Разом: 73 320,20 грн

Разом: 98 275,20 грн

Незважаючи на опущені кріплення (саморізи, мастику), в таблиці видно, що вартість бітумної черепиці на 30-35% вище. Однак, перш ніж прийняти рішення, пропонуємо порівняти за яким покриттям більше експлуатаційних переваг, а також врахувати недешеву установку рекомендованого для металочерепиці громовідводу.

Зведена таблиця переваг

Характеристики

Металочерепиця

Бітумна черепиця

Вартість кроквяної системи

+

 

Вага покрівлі

+

+

Монтаж та реставрація

 

+

Шумо- та теплоізоляція

 

+

Пожежна безпека

+

 

Дизайн

+

+

Термін служби

 

+

Стійкість до пошкоджень

 

+

Вартість

+

 

Висновок

Виходячи з усього вищеописаного неможливо дати однозначну відповідь на питання «яке покриття для даху краще?». Остаточний вибір залежить від передбаченого бюджету і того, які характеристики цінніші для власника будинку.