Коли ми говоримо натуральна черепиця, то маємо на увазі керамічну - красивий і довговічний покрівельний матеріал, який використовували наші пращури понад 5 тисяч років тому. Насправді натуральна черепиця може виготовлятися з обпаленої глини (керамічна черепиця), цементно-піщаного розчину (цементно-піщана черепиця), термопласткомпозиту або вапняно-піщаного розчину (силікатна черепиця). Керамічна черепиця вважається найпрестижнішим і красивим матеріалом для даху, але її вартість досить висока, тому багато виробників пропонують альтернативні рішення в більш дешевому сегменті.

керамічна черепиця

За експлуатаційними характеристиками з керамікою може зрівнятися тільки цементно-піщана черепиця. Вона має всі якісні характеристики:

  1. великий термін служби - понад 100 років,
  2. низька теплопровідність - зберігає тепло взимку, а влітку не дає нагріватися приміщенню,
  3. висока шумоізоляція - навіть під час сильних опадів в будинку буде тихо і затишно,
  4. висока морозостійкість - не боїться частих перепадів температури,
  5. гарантія - як правило, виробник дає гарантію на свою продукцію 20-30 років,
  6. вогнестійкість - не горить, перешкоджає розповсюдженню вогню.

 

Цементно-піщана черепиця в виробничих масштабах почала випускатися в середині 20 століття. Її головною відмінністю від кераміки є ціна, тому що для отримання кінцевого продукту не використовуються високотемпературні печі. Кінцева термообробка відбувається при температурі 60 °С, таким чином витрати на енергоресурси дуже низькі. Поверхня бетонної черепиці більш пориста і шорстка, але готова покрівля виглядає практично так само, як ангобована кераміка.

Випробування показали, що для нашого клімату, де в зимовий період відбуваються часті перепади температури через нульову позначку, бетонна черепиця служитиме довше. Для визначення таких параметрів використовують таку характеристику, як морозостійкість. Вона показує скільки температурних перепадів може витримати черепиця з великою кількістю вологи на поверхні. Для європейського союзу мінімальний параметр морозостійкості - 150 циклів. Багато провідних виробників для себе збільшують цю норму, тому що конкуренція в цьому сегменті досить висока.

Варто зазначити, що для зведення покрівлі необхідна не тільки звичайна черепиця, але і всі супутні аксесуари: гребенева, торцева, вентиляційна черепиці та т.д. Повний комплект від єдиного виробника дає гарантію того, що всі компоненти будуть надійно закріплені на покрівлі.

Цементно-піщана черепиця

Вага цементно піщаної черепиці

При виборі покрівельного матеріалу багато потенційних покупців звертають увагу на вагу готового покриття. Бетонна черепиця дійсно важка, в середньому одна плитка важить 4,5 кг, а кількість на квадратний метр може бути від 10 до 12 штук. В результаті питома вага одного квадратного метра досягає 50 кг. Якщо порівняти з іншими типами покрівлі, то різниця у вазі може бути в 5-8 разів. Насправді, якщо порахувати всі можливі навантаження на кроквяну систему і фундамент (снігова, вітрова), то різниця між покрівельними матеріалами буде в районі 15%. Іншими словами, нам необхідно врахувати збільшене навантаження на фундамент (15%) і посилити кроквяну систему на 15%. Велику вагу покрівлі можна віднести до переваг. Важка конструкція не боїться ні сильного вітру, ні рясних опадів.

Експлуатація та догляд за цементно піщаною черепицею

Будь-який будинок з часом дає усадку, що може негативно вплинути на покрівлю. У випадку з бетонною черепицею це не проблема, вона під своєю вагою трохи зміщується і матеріал не піддається ніяким навантаженням, на відміну від інших видів покрівлі. Черепиця практично не потребує догляду, в складі захисного покриття використовуються спеціальні добавки, які запобігають появі моху. Для свого спокою можна робити огляд раз в 1-2 роки, а якщо є бажання можна помити водою під напором. Якщо з якоїсь причини одна з плиток тріснула, то її заміна не вимагає багато часу і кваліфікації.