що таке паркетна дошка

 

Паркетна дошка – різновид покриття для підлоги, що складається, як правило, з 3-х шарів дерева. Нижні два шари виготовляються з дешевих і товстих порід хвої. Верхній - тонкий, зроблений з дуба, ясена або бука. Надає гарний зовнішній вигляд і міцність. Виконано у вигляді фрагментів, які скріплюються між собою за допомогою спеціальних замків. Такий матеріал обійдеться дешевше ніж паркет і за якістю не буде сильно йому поступаються. Він, звичайно, дорожче ніж ламінат, але і набагато краще. Розберемося детальніше.

 

 

Яку паркетну дошку вибрати?

Головні характеристики, які слід враховувати при виборі паркетної дошки це:

  • Загальна товщина
  • Товщина і матеріал верхнього шару
  • Кількість смуг
  • Тип замка
  • Розміри
  • Малюнок і колір

Останні три пункти по своїй суті ніяк не впливають на якість і ґрунтуються на особистих уподобаннях. А від перших якраз і буде залежати якість і термін служби.

Кількість смуг. Односмугова – дорогий різновид, в наслідок чого використовується рідко, виготовляється з цільного шматка дерев'яного масиву, шириною від 180 до 210 мм. Внаслідок чого значно зростає її ціна. Двосмугова складається з декількох фрагментів шириною 85 - 100 мм скріплених між собою. Трьохсмугова - найдешевша, складається з трьох смуг фрагментів. Така комбінація забезпечує доступну ціну, високу якість і гарний зовнішній вигляд.

односмугова

Покриття лаком відбувається в заводських умовах, що значно краще, ніж покривати все після укладання. Бо лак закриває всю площу, що у свою чергу перешкоджає проникненню вологи та забезпечує рівномірне і надійне покриття.

Загальна товщина однакова практично скрізь і дорівнює 14 мм. Існують звичайно моделі з більшою товщиною, вони дорожчі, але і звичайно міцніше.

Товщина і матеріал верхнього шару – одні з основних показників. Як правило він виконаний з дуба або ясена, у дешевих моделей зазвичай 2,5 мм, а у більш дорогих 3,5-5 мм.

 

товщина паркетної дошки

Як же вибрати? Мабуть, вирішальним фактором буде ціна. Так, наприклад, трьохсмугова модель, верхній шар якої виконаний з ясена світлого кольору товщиною 2,5 мм стартуватиме від 760 грн.м.кв. Водночас ясен з товщиною 3,5 мм може доходити до 1818 грн/м. кв. Трьохсмугова - це найкраще поєднання ціни та якості. Вона досить міцна і при цьому її ціна прийнятна, особливо в порівнянні з односмуговою, що робить її найкращим варіантом на ринку. Більш темні відтінки обійдуться дорожче. А далі розберемо що краще дуб або ясен.

 

Паркетна дошка з дуба або ясена що краще?

паркетна дошка з дубаЗа фактом, для паркетної дошки з дуба або ясена відмінність полягає в малюнку. У ясена яскраво виражений деревний малюнок, а дуб більш спокійний, однотонний. Якщо заглиблюватися, то ясен дещо міцніше і твердіше ніж дуб. Але по факту, при товщині шару у 2,5-3,5 мм це зовсім не відчувається.

 

Тому при виборі паркетної дошки краще підбирати ту, яка більше припадає до смаку, і не зациклюватися на матеріалі верхнього шару. Куди важливіше його товщина і якість захисного лаку. Адже саме він захищає деревину від пошкоджень і вологи.

 

Що таке брошурування паркетної дошки?

брошурувана паркетна дошкаБрошурування паркетної дошки – це процес штучного старіння. Являє собою видалення м'яких волокон з поверхні за допомогою спеціальних металевих щіток. Таким чином досягається ефект більш вираженого деревного малюнка з кільцями та прожилками. Найбільш вигідно виглядає на темних кольорах. Така процедура нічим не зашкодить покриттю, а і якісно кращим його також не зробить. А ось зовнішній вигляд буде набагато цікавіше.

 

Що краще ламінат або паркетна дошка?

Нічого спільного у цих матеріалів немає, тому порівнювати їх досить таки дивно. Ламінат - це штучне покриття для підлоги, яке складається з міцного ДВП, декоративного паперу і захисної плівки. Його товщина дуже мала. А не дивлячись на 2 спеціальних вологостійких шари він все-таки абсолютно не стійкий до води. Тому його не можна використовувати в передпокої або на кухні, бо навіть не часте потрапляння вологи може стати згубним та викликати деформацію.

що краще ламінат або паркетна дошка

Тому якщо вирішувати, що краще паркетна дошка або ламінат, то відповідь однозначна – перший варіант. Але порівнювати ці два покриття недоцільно, бо вони належать зовсім до різних категорій і цінових груп.

Цікава стаття по темі: «Як вибрати підлогове покриття для квартири?»

Що краще паркет або паркетна дошка

Паркет і паркетна дошка більш схожі товари, тому вибір буде трохи складнішим.

Ціна. Вартість трьохсмугової моделі буде менше ніж паркету. При чому дуже важливо. Бо паркет хоч і невеликий, але виконаний з цілісного шматка гарного дерева.

Монтаж. Укладати паркетну дошку дуже просто, шляхом замків і можливості використання спеціальної підкладки. А ось для паркету монтаж складний і відповідно дорогий. Також відразу після укладання паркет необхідно відциклювати й покрити лаком.

Термін служби. Через те, що все-таки паркет - це цілісний шматок міцного і дорогого дерева, служити він буде дуже довго.

що краще паркет або паркетна дошка

 

Повертаючись до питання, що краще купити паркет або паркетну дошку. Відповідь, напевно, криється в ціні, через те, що вона дійсно дуже сильно відрізняється. Якщо ви хочете гарне дерев'яне покриття, але не готові витрачатися на паркет, то паркетна дошка – відмінний варіант.