Вибір тонкошарової штукатурки для фасаду є рішенням на довгі роки. Вдало підібраний матеріал ефективно захистить теплоізоляцію будівлі й водночас підкреслить її зовнішній вигляд. Тому замість того, щоб орієнтуватися в ціні або пропозиціях продавця, давайте добре подивимося на наші потреби, визначивши, що робити при покупці штукатурки.

Мозаїчна фасадна штукатуркаСилікатна фасадна штукатуркаСиліконова фасадна штукатурка

Хороші рішення, прийняті під час будівництва або ремонту будинку, окупаються роками. Ситуація з фасадними штукатурками нічим не відрізняється. Перш ніж ми вирішимо купити їх - залучені ціною або переконанням продавця, чи підрядника - давайте на хвилинку розглянемо, що для нас найважливіше:

- Сьогоднішня пропозиція тонкошарових штукатурок дійсно величезна. На полицях магазинів можна легко знайти акрилові, силіконові і силікатні штукатурки, а також всі види гібридів, наприклад, силікат і силікон. А також, з різними фактурами - штукатурки баранець та короїд. Кожен з них відрізняється не тільки ціною, але і властивостями та застосуванням. Один тип буде працювати у вологих місцях, і зовсім інший в місцях, схильних до частих пошкоджень. Тому покупку штукатурки слід розглядати в контексті наших потреб, пов'язаних з використанням фасаду, розглядаючи широкий вибір високоякісних зовнішніх штукатурок.

Тип системи теплоізоляції

Системи теплоізоляції засновані сьогодні на спіненому полістиролі або мінеральній ваті. У першому випадку ми можемо успішно використовувати різні штукатурки: акрилові, силіконові, силікатні, мозаїчні або кремній-силікатні. У другому випадку не рекомендується використовувати акрилові або силіконові штукатурки, які менш здатні справлятися з видаленням водяної пари, що може викликати проблеми в системах на основі мінеральної вати. В системі, де ізолятором є мінеральна вата, найкращим рішенням буде використання дуже паропроникної силікатної штукатурки.

Вибір штукатурки з огляду на розташування будинку

Вибір фасадної штукатуркиБудинок розташований в лісі, прямо біля води, це мрія багатьох з нас. Однак волога і розвиток мікроорганізмів часто є проблемою. Універсальні акрилові штукатурки або навіть силіконові штукатурки, як правило, не працюють в подібних умовах. Хорошим вибором буде силікатна або силікатно-силіконова штукатурка. Силікат має лужну реакцію, завдяки якій він значно блокує зростання мікроорганізмів. Крім того, штукатурки цього типу забезпечують належне відведення водяної пари зі стінок, що призводить до набагато меншого зростання грибка або лишайників.

Якщо наш будинок розташований в районах з сильно забрудненим повітрям - наприклад, на жвавій дорозі або на невеликій відстані від виробничих приміщень - ми, ймовірно, будемо боротися з проблемою брудних стін. В цьому випадку силіконові штукатурки є найкращим рішенням. Вони працюють гідрофобно (відштовхують молекули води), завдяки чому під час дощу виникає явище «конденсат води на стіні» і водночас самоочищається поверхню штукатурки. Вода природним чином стікає по їх поверхні, видаляючи бруд.

Якщо існує високий ризик механічного пошкодження наших стін, нанесіть силікатну штукатурку. Цей вид обробки заснований на рідкому склі з добавками мінерального наповнювача. В результаті покриття дуже стійке до ударів і механічних пошкоджень і дуже довговічне.

Альтернативою в цьому випадку можуть бути мозаїчні штукатурки - виготовлені з синтетично пофарбованого заповнювача і прозорої акрилової смоли. Ці штукатурки цінуються професіоналами за високу стійкість до пошкоджень. Однак варто зазначити, що цей тип штукатурки, завдяки своїм декоративним властивостям і легкості видалення бруду, найчастіше використовується на архітектурних деталях, таких як вестибюлі, фасади, віконні та дверні виїмки.

Підбір кольору для фасаду

Колір фасадної штукатуркиЯкщо колір фасаду залишається для нас найважливішим, то ми можемо вибрати універсальну акрилову штукатурку. Подібно силіконовій або силікатно-силіконовій штукатурці, вона має повну фарбувальну здатність, але, навпаки, вона виразно дешевше. Таким чином, це дозволяє створити естетичний фасад будинку при відносно невеликих витратах. З іншого боку, в разі силікатних штукатурок пам'ятайте, що їх хімічний склад запобігає фарбуванню будь-якого кольору. На місці продажу найкраще перевірити, чи можна реалізувати обраний нами колір фасаду в цій штукатурці.