Серед базальтової вати найкращим продуктом вважається не той, у якого максимальні характеристики, а той, який ідеально підходить під сферу застосування. Щоб розібратися, які вимоги до утеплювача в тому чи іншому випадку – достатньо засвоїти невелику статтю від професіоналів.

Незмінно цінним параметром є теплопровідність, чим менше цей коефіцієнт – тим краще буде утримуватися тепло в приміщенні і тим тонший знадобиться шар утеплювача. Другий основний параметр – щільність матеріалу, проте він варіативний і безпосередньо залежить від зони утеплення. Розібратися з кожною конфігурацією допоможе проста пам'ятка за сферами застосування.

Фасад штукатурний, фасад під приклейку плитки або цегли

Для фасаду з важкої обробкою найважливіше – це щільність утеплювача, так як він повинен витримати необхідне навантаження. Оптимальна щільність такої вати – від 100 кг/м3. У разі плитки краще орієнтуватися на двошарову базальтову вату (Frontrock Super), в якій нижній шар буде 80 кг/м3, а верхній сформує ідеально рівну поверхню завдяки щільності 150 кг/м3.

Серед додаткових параметрів важлива міцність волокон на відрив, що безпосередньо залежить від технології виготовлення кожного окремого бренду.

Фасад вентильований

базальтова вата для вентфасаду

Вентиляційний фасад облаштовують за каркасним принципом, тому вимоги до щільності утеплювача усереднені – 30-80 кг/м3. Однак з'являються вимоги до якості виконання плит – базальтові волокна не повинні бути розтріпаними, інакше постійна вентиляція не піде їм на користь. Перевагою в цьому питанні має кашована базальтова вата, покрита з одного боку чорним скловолокном. Наприклад, утеплювач для вентфасаду Wentirock Max від Rockwool.

Каркасний будинок, внутрішні стіни та перегородки

Першорядний показник – це теплопровідність, яка повинна бути мінімальною – 0,035-0,039 (Вт/м·K), а також важливий коефіцієнт звукопоглинання матеріалу, адже посилені цегляні стіни не передбачені в каркасних будинках або в якості перегородок між кімнатами. За бажання професійно звукоізолювати приміщення варто зупинити вибір на звукоізолюючих лінійках, наприклад, Rockton Super. 

Щільність вати для цих зон утеплення не настільки важлива, оптимальний діапазон 30-50 кг/м3.

Підлога на лагах

базальтова вата для підлоги

На першому місці також теплопровідність (0,035-0,039 (Вт/м·K)), середньої щільності цілком достатньо – 30-50 кг/м3

Підлога та перекриття під стяжку

Бетонна стяжка також вимагає базальтових плит високої щільності, не менше 120 кг/м3, а краще 140-150 кг/м3. Окрім основних параметрів, плити повинні мати хороший показник міцності на стиск, що перевірені бренди вказують в описі.

Скатна покрівля

Під нахилом ската немає навантаження на утеплювач, тому можна зупинитися на середній щільності 30-50 кг/м3 та акцентувати увагу на коефіцієнті теплопровідності. Для зручності також можна вибрати рулонну базальтову вату, наприклад, Rockroll.

Плоска покрівля

Така ущільнена базальтова вата в Києві часто продається цілими палетами, так як використовується здебільшого для цивільних об'єктів.

як вибрати утеплювач для даху

Плоска покрівля виносить ще більші навантаження, ніж пів під бетонною стяжкою. З цієї причини облаштовують двошарову теплоізоляцію, з одного двошарового або двох окремих видів утеплювача. Щільність нижнього шару може перебувати в діапазоні 100-120 кг/м3, але верхній шар потребує щільності 140-180 кг/м3. Для експлуатованого плоского даху звичайно ж краще вибрати максимальну щільність, а також переконатися в стійкості матеріалу до стиснення на рівні 50-80 кПа.

Сауна або баня

У подібних приміщеннях головний показник – це стійкість до високої температури. У мірі її підвищення також змінюється і коефіцієнт теплопровідності, тому необхідно простежити, щоб втрати тепла були не дуже високі. Відомі бренди вказують точні показники в залежності від підвищення градуса, перед покупкою їх обов'язково потрібно порівняти у різних виробників.

Другий важливий нюанс – наявність фольгованого покриття поверх базальтового мату. Фольга відбиває тепло, перенаправляючи його назад в приміщення.

 

утеплювач для бані

Технічна ізоляція

Для повітропроводів, вогнезахисту металевих конструкцій, котлів, трубопроводів та іншого також використовується фольгований мат, але його відрізняє додаткова металева прошивка та поліпшена стійкість до температур. Найважливішими показниками вважаються: діапазон температур і їх співвідношення зі зміною теплопровідності, негорючість і межа вогнестійкості (як довго ізоляція витримує контакт з прямим вогнем).

Технічна теплоізоляція зустрічається у вигляді матів і «шкаралуп» під різні діаметри труб.