Керамічна черепиця - найстаріший покрівельний матеріал в світі, який використовується донині, а її історія налічує вже більше 5 тисяч років. Природні експлуатаційні характеристики обпаленої глини донині не може замінити жоден матеріал. Багато виробників намагаються зробити щось схоже, але єдиний варіант, який може змагатися – це цементно-піщана черепиця.

Зовнішній вигляд керамічної черепиці

Керамічна черепиця того часу, звичайно, сильно відрізнялася від тієї, яку ми можемо купити сьогодні. Спочатку форми були плоскі, прямокутні або із закругленими кінцями. Згодом технології виробництва поліпшувалися, і з'явилася можливість робити опуклі черепиці, які надавали обсяг покрівлі.
Сучасна керамічна черепиця значно поліпшила свої характеристики, з'явилася можливість надавати черепиці колір завдяки спеціальному покриттю.

керамічна черепиця хвіст бобра

Технологія виробництва керамічної черепиці

Виготовлення керамічної черепиці є порівняно складним процесом, і ділиться на кілька важливих етапів.

Насамперед – необхідно знайти підходящу глину, для отримання якісної продукції підійде не кожен сорт. Як правило, виробництво будують недалеко від кар'єру, для того, щоб мінімізувати витрати на транспортування сировини.

Перед використанням глину очищують від забруднень і каменів, і перемелюють до однорідної маси на спеціальних млинах. У підготовлену сировину додають спеціальні добавки і пластифікатори, які покращують пластичність глини.


Остаточне формування черепиці відбувається 2 способами:

  1. За допомогою екструдера – глина видавлюється під тиском через отвір певної форми, в результаті чого виходить необхідна заготовка. Після, спеціальний різак поділяє стрічку, і ми отримуємо підготовлену черепицю.
  2. Пресована черепиця формується за допомогою револьверного пресу, який прес-формою з гіпсу надає заготівлі потрібну форму. Використання гіпсових прес-форм вважається кращим способом отримати якісну поверхню і правильну геометрію плитки. Сьогодні переважна більшість керамічної черепиці робиться саме таким способом.

 

Нанесення декоративного та захисного покриття

Після надання остаточного вигляду на поверхню черепиці наноситься спеціальне покриття, яке відповідає за колір і покращує захисні властивості поверхні. Зараз використовують в основному 2 види покриття:

  1. Покриття ангобом – спеціальна глина з барвником і мінеральними добавками.
  2. Покриття глазур'ю – склоподібна маса з оксидами металу, яка після випалу утворює кольорову глянцеву поверхню.

 

Також ще випускають черепицю без покриття, у неї матова поверхня і природний червоно-цегельний колір (відтінки можуть відрізнятися і залежать від сорту глини і властивостей добавок).

керамічна черепиця київ

Підготовка та випал

Після нанесення декоративного покриття черепиця відправляється на кілька годин в сушильну камеру, де готується до випалу в печі.

Самий витратний процес, собівартість якого може досягати 80% від всіх виробничих витрат – це випал черепиці. Для цього використовують спеціально розроблені високотемпературні печі, в яких заготовки проходять кілька етапів:

  • прогрів,
  • випал,
  • регульоване охолодження.

 

Така висока ціна кінцевого продукту формується зі складності всіх процесів, і високих витрат на енергоресурси.

Переваги і недоліки керамічної черепиці 

  • Невисока теплопровідність – зберігає тепло в будинку взимку, а влітку перешкоджає нагріванню.
  • Шумоізоляція – не страшні ніякі погодні умови, в будинку буде тихо і затишно.
  • Негорючість матеріалу – перешкоджає поширенню вогню.
  • Екологічність – при виробництві використовуються тільки екологічно чисті матеріали.
  • Можливість монтувати на даху будь-якої складності – невеликі розміри черепиці дозволяють звести покрівлю з мінімальними відходами.
  • Великий вибір форми і кольору черепиці.
  • Термін служби більше 100 років.

 

З недоліків можна виділити 2 основних – це ціна і вага черепиці.

Ціна на керамічну черепицю досить висока, але якщо порівняти з преміум сегментами інших типів покрівлі (бітумна черепиця, металочерепиця, композитна черепиця), то різниця може бути не такою й вагомою. Під час прорахунку необхідно враховувати вартість супутніх елементів, і кількість відходів. 

Вага черепиці також відноситься до суттєвих недоліків, але якщо розібратися, то різниця у вазі практично не впливає на вартість посилення кроквяної системи, і не створює велике навантаження на фундамент і стіни.