Гребенева стрічка служить для захисту від проникнення води (сніг, дощ), а також пилу і бруду всередину конструкції покрівлі і бере участь в організації правильної вентиляції підпокрівельного простору. Головною перевагою гребеневих стрічок стала їхня ціна, надійність і швидкість монтажу. Якщо раніше доводилося використовувати ущільнювачі, які розсипалися на протязі декількох сезонів, то сьогодні мало вже хто буде робити вентиляцію гребеня без гребеневої стрічки.


На ринку представлено дуже багато видів вентиляційних стрічок для гребеня, які можуть відрізнятися за ціною в кілька разів. Як зробити правильний вибір і на що варто звертати увагу?

Як вибрати гребеневу стрічку?

За конструкцією вентиляційні стрічки для гребеня дуже схожі і можна виділити кілька видів:

Комбіновані - складаються з двох смуг гофрованого пофарбованого алюмінію і паропроникного поліпропіленового волокна (гідроізоляція). Знизу вкриті по краях бутиловими клейовими смужками. Вентиляція в середині стрічки забезпечує рівномірний вихід пару і вільний потік повітря. Краї з тонкого алюмінію дозволяють щільно приклеїти стрічку на будь-яку покрівлю незалежно від висоти хвилі.

гребенева стрічка для металочерепицігребенева стрічка мідна

З однорідного матеріалу - гофрована стрічка з пофарбованого алюмінію або міді зі спеціальною перфорацією. Більш дорогий і довговічний продукт, який доцільно застосовувати з покрівельним матеріалом віп класу (натуральна черепиця, композитна черепиця або металочерепиця відомого виробника). Як і комбіновані мають клеючі смужки по краях на основі бутилового клею. Мідь і алюміній більш довговічні, ніж поліпропілен, вони легше переносять високі та низькі температури, а волога практично не впливає на робочі характеристики.

Температурний режим

Перше, на що треба звернути увагу - це робочий температурний діапазон. Гребенева стрічка для металочерепиці повинна витримувати високі температури. І хоч постійна циркуляція повітря не дає сильно нагріватися йому, все-таки під металом температура досить висока. Якщо будинок знаходиться в південних регіонах, де влітку висока температура, то варто розглянути варіант алюмінієвої або мідної стрічки.

Гідроізоляція 

Для середніх широт ідеальним рішенням для гребеня буде комбінована стрічка. Це пов'язано з тим, що поліпропіленова гідроізоляційна плівка працює як гідробар'єр і ймовірність попадання вологи або снігу набагато менше, ніж в однорідної.

Термін служби та особливості монтажу

Перед монтажем стрічки місця приклеювання необхідно очистити від пилу і знежирити. Для герметичності щільно притискати клейові смужки по всій довжині. При наявності конькового брусу стрічку необхідно закріпити на ньому за допомогою будівельного степлера, а потім приклеїти. Якщо не вистачає довжини одного рулону (зазвичай 5-6 метрів), то монтувати внахлест 10 см, якщо в конструкції конькового бруса немає - проклеїти скотчем для покрівлі.

Гребенева стрічка по брусу

Термін служби залежить від якості матеріалу і від правильно організованої вентиляції. З огляду на те, що вихід з ладу конькової стрічки відстежити складно, а наслідки можна помітити тільки через кілька сезонів, ми рекомендуємо обирати перевірені бренди і не заощаджувати на покрівельних аксесуарах.