Мембрана – гідроізоляційний матеріал для покрівлі, що захищає утеплювач і конструкцію даху. Розрізняють 2 види покрівлі: плоска і скатна. Так як плоский дах не поширений в приватному будівництві, то в цій статті ми розглянемо гідроізоляційні матеріали для скатної покрівлі.

Спочатку для гідроізоляції використовувався руберойд або картон, просочений спеціальним бітумним складом. Вони були ненадійні і недовговічні, а найголовніше, не пропускали вологу з підпокрівельного простору, тому, прагнучи поліпшити експлуатаційні характеристики, виробники запропонували плівковий гідробар'єр. Такий вид захисту складається з армованої плівки в кілька шарів (2-3). Головним недоліком плівки є боязнь високих температур, що згодом прямо впливає на термін служби. Якщо ми використовуємо таку ізоляцію для металочерепиці (композитна черепиця, фальцева покрівля), де спостерігається високий температурний режим в повітряному прошарку між гідроізоляцією і покрівельним матеріалом, то термін експлуатації буде в районі 5-15 років, що дуже мало для капітального будинку.

плівковий гідробар'єр

Останнім часом в якості гідробар'єру для покрівлі використовують супердифузійні мембрани. Вони набагато краще справляються з виведенням пари з покрівельного пирога і служать набагато довше.

Перша мембранна тканина була розроблена в 1969 році для космонавтів. Матеріал називався Gore-Tex і був захищений патентом, але після того, як термін дії патенту закінчився, багато виробників стали використовувати цю технологію в різних сферах, в тому числі і в будівництві.

Мембранна тканина широко використовується при виготовленні одягу і взуття, дозволяючи їм залишатися сухими під дощем, тіло при цьому не пріє, і вся волога безперешкодно виходить через мікропори тканини. За таким же принципом і працює супердифузійна мембрана (евробарьер). Якщо волога якимось чином потрапляє в утеплювач, то вона спокійно вивітрюється через численну конусоподібну перфорацію. Зовнішня сторона не пропускає вологу і навіть якщо покрівельний матеріал в деяких місцях трохи протікає, то вся вода буде спускатися під власною вагою до карнизу і стікати по крапельнику в водостічну систему.

Яку мембрану для даху купити?

При покупці мембрани необхідно враховувати такі параметри:
Паропроникність (Sd) – опір проходженню вологи через мембрану, показує еквівалентний шар сухого повітря в метрах. Для гарної мембрани цей параметр знаходиться в межах 0,02-0,05 м.
Водостійкість (мм водяного стовпа) – показує висоту стовпа води, який мембрана витримає, не пропускаючи всередину.
Стійкість до УФ-променів – скільки часу мембрана може перебувати під прямими сонячними променями, не втративши свої експлуатаційні властивості.
Щільність – показує вагу одного квадратного метра мембрани.
Міцність на розрив (Н/5 см) - міцність на поздовжній і поперечний розрив, найчастіше залежить від щільності, чим щільніше мембрана, тим складніше її порвати.

покрівельна мембрана

Якої щільності повинна бути мембрана для даху?

Для кожного типу даху рекомендуються мембрани певної щільності і якості. Це пов'язано з вагою і періодом експлуатації покрівельного матеріалу. Логічно, що для металочерепиці, з передбачуваним терміном експлуатації 30 років, варто підібрати таку мембрану, яка не боїться високої температури і ймовірно прослужить ті ж 30 років. У випадку з натуральною черепицею, рекомендується брати більш щільну і якісну мембрану, так як термін служби такої покрівлі близько 100 років.

Рекомендації по вибору щільності мембрани для різного виду покрівельного матеріалу:
• Мембрана для бітумної черепиці – 110 гр/м2;
Мембрана для металочерепиці – 115-125 гр/м2;
• Мембрана для композитної черепиці – 140 гр/м2;
• Мембрана натуральної черепиці – 170 гр/м2.

ВАЖЛИВО: не завжди щільність відображає якість мембрани, купуйте тільки відомі бренди, не варто експериментувати через кілька сотень гривень, така економія може призвести до заміни гідроізоляції через 5-10 років.