Базальтовий утеплювач настільки популярний, що майже став синонімом «мінеральної вати». Насправді ж мінеральна вата – це ціла група матеріалів. До неї входить скло- і шлаковата, кам'яна вата. Так чим же відрізняються ці матеріали?

Базальтова вата

базальтовая вата 100 мм

В основі матеріалу розплавлені базальтові гірські породи. Найбільш дорогий вид мінеральної вати, що зумовлено рядом переваг. Застосовується для звуко- та теплоізоляції житлових і комерційних будівель.

  1. Теплопровідність одна з найнижчих – 0,036-0,045 Вт/м·К, що гарантує високу ефективність утеплення.
  2. Шумоізоляція: відмінна. Професійно використовується для звукоізоляції приміщень. Наприклад, базальтова вата 100 мм Rocksonic Super створює шумоізоляцію А класу, здатну поглинути до 60 Дб повітряного шуму і до 32 Дб ударного.
  3. Екологічність. В основі матеріалу – екологічні базальтові волокна та якісне сполучне, безпечне для здоров'я. Виробники, які поважають споживача, проходять еко сертифікацію. Базальтова вата Роквул, наприклад, входить до каталогу екологічно чистих будматеріалів.
  4. Термін служби: від 50 років, без зміни експлуатаційних властивостей.

 

Шлаковата

шлаковата

Виготовляють з гранульованого доменного шлаку - відходу металургійного виробництва. Найбільш бюджетний різновид. Застосовується в основному для промислових і господарських будівель.

  1. Теплопровідність значно вища – 0,46-0,48 Вт/м·К, що робить матеріал малоефективним для утеплення.
  2. Шумоізоляція: відмінна. Звукопоглинання - 0,76-0,83 при максимальному показнику 1.
  3. Екологічність. Власне волокна – екологічні та безпечні, проте сполучне може випаровувати формальдегіди.
  4. Термін служби: до 35 років. Проте бюджетні складові і низька міцність на стиск призводять до погіршення характеристик вже через 10-15 років.

 

Скловата

стекловата

Виготовляється зі скляних відходів або кварцового піску. Доступний утеплювач для промислових будівель, торгових точок та тимчасових будівель. Раніше використовувався і для житлових будинків.

  1. Теплопровідність: 0,041-0,043 Вт/м·К.
  2. Шумоізоляція: хороша. Достатня для створення акустичного комфорту в приміщенні.
  3. Екологічність. Матеріал виконаний з екологічних матеріалів, однак тендітні волокна і випаровування від сполучного можуть поширюватися в повітрі. Це робить матеріал не кращим варіантом для утеплення житлових приміщень.
  4. Термін служби: до 25 років, але низька міцність призводить до усадки та втрати теплоізоляційних властивостей через 10-15 років.

 

Висновок

Мінеральна вата – це група утеплювачів, що включає базальтову вату. Базальтовий утеплювач широко використовується в житловому та комерційному будівництві, конкуруючи з синтетичними матеріалами. Решта застосовується в промисловому або тимчасовому будівництві та поступово втрачає позиції на ринку.