Натуральна черепиця - один з найдавніших видів покрівельних матеріалів, вона пройшла випробування часом, і ми можемо з упевненістю сказати, що такі дахи найдовговічніші. Керамічна черепиця досить дорога, в процесі її виготовлення витрачається велика кількість теплової енергії, а також необхідно використовувати дорогі «касети» для запікання в печі. З появою автоматизованого виробництва, промислові гіганти, що випускають натуральну черепицю, запропонували альтернативне рішення - для значного здешевлення продукції використовувати в якості основного матеріалу цемент.

Цементно-піщана черепиця (бетонна) – також вважається натуральною, а її експлуатаційні характеристики практично не відрізняються від керамічної. Єдине, мабуть, найголовніша відмінність - це естетика, у кераміки більш гладка поверхня, ЦПЧ має трохи шорстку матову поверхню.

недорога натуральна черепиця

Цементно-піщана черепиця

Відповідно до статистики, понад 60% натуральної черепиці в Європі - це цементно піщана. Таку розповсюдженість вона отримала завдяки відносно невисокій ціні. Якщо розглядати альтернативні покрівельні матеріали, то вартість ЦПЧ можна порівняти з бітумною черепицею та металочерепицею преміум сегменту. Крім ціни за 1 квадратний метр, варто враховувати супутні витрати:

  • бітумна черепиця - суцільний настил з ОСБ плити завтовшки 10-20 мм, в залежності від кроквяної системи,
  • металочерепиця - багато залишків на даху середньої і великої складності,
  • ЦПЧ – незначне посилення кроквяної системи.

 

Порівняльна характеристика матеріалів преміум сегменту

характеристика  натуральна черепиця бітумна черепиця металочерепиця
вартість за 1 м2, грн 302 292 323
вага на 1 м2 45 8 4,8
вогнестійкість не горить не горить не горить
теплопровідність низька середня висока
шумоізоляція хороша хороша погана
гарантія, років 30 20 50
термін експлуатації, років до 100 до 50 до 70

 

У прикладі ми розглядали найпоширеніші моделі на ринку України: BRAAS FRANKFURT, KATEPAL ROCKY, RUUKKI ADAMANTE 50/PUMA (ціни і гарантія вірні на 03.09.2019).

Окремо варто виділити таку характеристику як вага. Багато потенційних покупців, побачив таку різницю у вазі, припускають, що необхідно буде пропорційно посилювати фундамент, стіни і кроквяну систему. У реальності, треба враховувати ще снігове і вітрове навантаження. Якщо зробити всі необхідні розрахунки, то загальне навантаження на всі ділянки не перевищуватиме 15% в порівнянні з іншими покрівельними матеріалами.

купити натуральну черепицю

В кожному окремому випадку вартість готового даху буде різна і вимагає прорахунків, але, як ми бачимо, вона порівнянна з іншими матеріалами цього ж цінового сегмента. Купити натуральну черепицю сьогодні - це недорого, а показний вигляд будинку і довгі роки служби лише додають впевненості у правильному виборі.