Дерев`яне підлогове покриття завжди виглядає благородно і створює особливий затишок в будинку. Сьогодні розглянемо детальніше одного з лідерів ринку – паркетну дошку.

 

Переваги паркетної дошки

 

• екологічність та гіпоалергенність: матеріал складається лише з дерева різних порід

• практичність в умовах експлуатації: завдяки технології виготовлення матеріал більш стійкий до перепадів температур та рівня вологості, ніж масивна дошка

• теплоізоляція: на відміну від ламінатного покриття, паркет достатньо теплий

• звукоізоляція: падіння предметів або гучні кроки не занепокоять сусідів і не створять відлуння

• довготривалий строк служби: така підлога слугуватиме 15-20 років за офіційними даними

• можливість реставрувати покриття (шліфування, покриття поліроллю, лаком): якщо обрати якісного виробника, оновити покриття без заміни можна буде ще 2-3 рази

• естетичний зовнішній вигляд: неповторна дерев`яна структура та широкий вибір кольорів дозволять експериментувати з дизайном інтер`єру

• простота монтажу: покриття можна укласти самостійно плаваючим способом, просто з'єднавши між собою паркетні дошки

• бюджетна вартість у порівнянні з натуральністю матеріалу: масивні дошки з різних сортів дерева, особливо з урахуванням вартості монтажу, коштуватимуть значно більше

Серед недоліків можна виокремити два основних: схильність до механічних пошкоджень за умови точкового удару або абразивного впливу (наприклад, носіння підборів в приміщенні); а також деформацію за довготривалого впливу води (вологе прибирання рекомендовано робити добре віджатою ганчіркою).

 

Структура матеріалу

 

Паркетна дошка складається з трьох шарів, розташованих поперек одне одного для міцності та рівномірного розподілу навантаження:

1. Захисне покриття – матовий або глянсовий лак, в окремих випадках присутній масляно-воскове покриття.

Зносостійкість паркетної дошки залежить від кількості захисних шарів та технології їх нанесення, тому вкрай важливо обрати якісного виробника. Наприклад, Polarwood наносять 5 шарів лаку та масляне покриття. Це убезпечить підлогове покриття від механічних пошкоджень і впливу вологи, а отже збільшить строк експлуатації та дозволить зберегти зовнішній вигляд.

 структура паркетної дошки

2. Лицевий шар – шпон з цінної деревини (товщиною 2-6 мм). Частіше за все використовуються дуб, бук або ясен.

Зверніть увагу, що рекомендована товщина верхнього шару, яка підлягає реставрації у подальшому – від 3-4 мм.

3. Середній шар – рейки з хвої, розташовані перпендикулярно попередньому шару (товщина до 9 мм).

4. Нижній шар – безшовний лист з ялини або сосни (товщина до 1,5 мм).

 

Як обрати найкращу пропозицію?

 

Перш ніж купити паркетні дошки, варто визначитись з оптимальними параметрами: породою дерева на лицьовій частині, кількістю планок, видом селекції. Розглянемо детально кожний параметр.

Популярні породи дерева для лицьового шару

Матеріал

Характеристики

Дуб

Одна з найбільш твердих, довговічних та зносостійких поверхонь. Шпон з дуба не всихається і не тріскається за різкої зміни рівня вологи у приміщенні.

Бук

Має насичений відтінок та оригінальну фактуру. Мінусом є відносна м`якість матеріалу та схильність до механічних пошкоджень.

Ясен

Експлуатаційні характеристики схожі з дубовим шпоном. Відрізняється дизайном, в цій деревині переважають світлі відтінки.

Клен

Дизайн відрізняється ненав`язливим малюнком та бежевими відтінками. В експлуатації характерна висока міцність.

Горіх

Твердий щільний матеріал з виразним малюнком. Стійкий до коливань вологи та непримхливий у догляді.

Вишня

Середній рівень твердості. Унікальна ніжними рожевими відтінками.

Мербау

Достатньо тверда порода дерева. Має насичений червоно-коричневий відтінок, іноді з золотистими прожилками.


Селекція

 

Процес селекції - це сортування паркетних планок за зовнішнім виглядом та розподіл їх по групах. Під час відбору враховується колір дерева, спосіб розпилу та отриманий малюнок дерева, наявність сучків або дефектів.

 

селекція паркетної дошки

  1. Селект (эліт, радіал, преміум, люкс та ін.). Паркетні дошки максимально схожі за відтінком і структурою. Для цієї групи використовують радіальний розпил - розріз по серцевині вздовж осі стовбура. На виході отримуємо ламель з однорідним малюнком без контрастної кільцевої структури. Такий паркет зазвичай використовують під час оформлення класичних інтер`єрів. Ціна паркетної дошки селект буде дещо вищою через технологію виробництва.
  2. Натур (або стандарт) припускає ширшу палітру відтінків та наявність невеликих сучків у малюнку. Деревину розпилюють вздовж стовбура на будь-якій відстані від центру (змішаний розпил, тангенціальний та радіальний).
  3. Рустік (кантрі, маркант, коттедж) відрізняється широкою палітрою та контрастним малюнком, припускає наявність сучків і природних тріщин в них. Ця паркетна дошка найбільш строката, із заболонню і т.д. Чудово підійде для інтерьєру, витриманому в стилі «кантрі» або «лофт».

 

Кількість планок

 

Ще один параметр, впливаючий на вартість та дизайн паркету - кількість смуг шпону на лицьовій частині дошки. Залежно від їх числа, паркетні дошки бувають одно-, дво-, трьох- або чотирьохсмуговими.

  • Односмугові

Зовні схожі на традиційну дошку з масивної деревини. Особливо елегантно та благородно виглядають у великих приміщеннях. 

Щоправда вартість ламелі буде вищою, а витрата матеріалу на площі – більшою. Зумовлено це цілісним шпоном з цінної деревини.

Для порівняння візьмемо паркетну дошку з ясена від Upofloor: трьохсмугова коштуватиме 1043 грн/м і матиме параметри 188 х 2266 мм, а односмугова - 1716 грн/мі матиме розміри 138 х 2000 мм.

  • Двосмугові

Складається з двох широких ламелей, за довжиною вони можуть розділятися на 2 чи 3 частини.

Перша довжина рекомендована для великих приміщень, друга – для середніх та малих. Дозволяє візуально збільшити кімнату.

односмугова паркетна дошка

  • Трьохсмугові

Один з найбільш затребуваних та бюджетних видів. Відтворює класичний паркетний малюнок «палуба» і підходить для приміщень будь-якого типу.

  • Чотирьохсмугові

Недорога дошка, котру в основному роблять з відходів деревини. За рахунок вузьких смуг виглядає дуже строкато.

трьохсмугова паркетна дошка

Отже ринок повний пропозицій, і на якій саме паркетній дошці зупинити вибір – залежить від особистих пріоритетів та уявлень про дизайн. Серед загальних рекомендацій:

  • важливо обрати якісного виробника з перевіреною технологією виготовлення
  • лицьовой шар (шпон) повинен бути не менше 3-4 мм
  • найбільш зносостійкі та непримхливі породи: дуб, ясен, горіх, мербау
  • краще обирати ламелі із замковим кріпленням: покриття лягатиме якісно і без проміжків
  • легкий та практичний монтаж – плаваючим способом