Самовирівнююча підлога - це суха суміш, виготовлена на основі цементу або гіпсу. Вона дозволяє отримати рівну стяжку з мінімальними витратами. Спеціальні добавки виключають внутрішню напругу та усадку, таким чином в підлозі не з'являються тріщини і вона в процесі експлуатації практично не змінює геометрію. Маса швидко твердіє та по підлозі вже можна ходити через 3-8 годин (залежить від типу суміші). Самовирівнюючю підлгу можна укладати за допомогою машини або вручну.

Можна виділити 2 види сумішей:

  • на гіпсовій основі;
  • на основі цементу.

 

Гіпсові нівелір суміші призначені для підлог товщиною до 100 мм. Такий склад не рекомендується використовувати в приміщеннях з підвищеною вологістю (кухня, ванна). Ціна такої суміші значно дешевше, тому для звичайної кімнати без теплих підлог більш доцільно використовувати на гіпсовій основі. Ходити по поверхні можна вже через кілька годин, а висихання для монтажу чистової підлоги відбувається за 3-7 днів.

За допомогою цементних сумішей зазвичай роблять товщину покриття 20 - 50 мм. Такий матеріал використовується для теплих підлог, під керамічну плитку та в приміщеннях з високою вологістю. Як і звичайний бетон, підлога набирає міцність в межах місяця, але фінішне покриття можна стелити вже через тиждень або два. Як правило, виробник пише всі терміни для кожного виду матеріалу. Наприклад, підкладка ламінату дуже боїться вологи, тому його монтують через 3 тижні, а лінолеум або плитку можна укладати значно раніше.

Самовирівнююча підлога

Самовирівнююча суміш для підлоги універсальна. Може використовуватися як для ламінату або паркету, так і під керамічну плитку або керамограніт. У підсобних приміщеннях або гаражах можна не покривати поверхню фінішним шаром.

Як вибрати наливну підлогу?

Перед покупкою необхідно ознайомиться з технічними даними матеріалу і звернути увагу на такі характеристики: 

  1. Товщина шару що заливається - на упаковці написана мінімальна і максимальна товщина.
  2. Марочна міцність - показує яке навантаження може нести стяжка після твердіння. Вимірюється в кгс/см², що означає тиск на площу в один квадратний сантиметр. Чим вище цей параметр, тим міцніше буде основа.
  3. Час повного висихання - той час, через який можна здійснювати фінішну обробку підлоги. Це особливо важливо, якщо Ви плануєте укладати ламінат або паркетну дошку.
  4. Час життя матеріалу - збереження пластичності при розрівнюванні підготовленої маси. Не впливає на фінішний результат, а більше впливає на зручність роботи.
  5. Сумісність з теплими підлогами - не всі суміші будуть нормально функціонувати в приміщеннях з теплими підлогами.
  6. Витрати - при виборі сухої суміші зверніть увагу на те, скільки її потрібно для вашої підлоги. Іноді два схожих матеріали можуть відрізнятися по витраті до 20%, що значно вплине на остаточну вартість.

 

Для досягнення максимального ефекту дотримуйтесь інструкцій виробника. Позбудьтеся від будь-якої землі, пилу і бруду, ретельно знежирте поверхню. Після обробити основу глибокопроникною грунтовкою.

взуття для самовирівнювальної підлоги

Вилитий на підлогу розчин прокочують спеціальним голчастим валиком для видалення повітряних бульбашок. Для зручності роботи використовують спеціальну підошву з шипами - це дає можливість пересуватися по залитій підлозі та не псувати її.