Сьогоднішня стаття спростить укладання ламінату в домашніх умовах, адже після її прочитання не залишиться питань, а кожен крок можна буде виконати за вкладеною інструкцією. Пропонуємо разом розібратися у всіх деталях – від підготовки поверхні і до завершення монтажу.

Підготовка основи

рівень підлоги під ламінатПоверхня під ламінат має бути максимально рівною, допускаються перепади до 1-3 мм на погонний метр. Попереднє підлогове покриття необхідно зняти, в крайньому випадку можна залишити лінолеум в хорошому стані – він може служити своєрідною підкладкою. Проте такий підхід не рекомендований, адже невідомо як матеріал поведеться через десяток років експлуатації.

У разі бетонної основи знадобиться як мінімум грунтовка, бажано з антибактеріальними компонентами. У разі перепадів висоти підлоги краще відразу провести гідроізоляцію і купити самовирівнювальну суміш – Ceresit DG, наприклад.

Перш ніж приступити до монтажу, потрібно повторно переконатися, що підлога рівна і не має вибоїн або виступів, а також зібрати найдрібніші частинки сміття за допомогою пилососа.

Види з`єднань

Клейове. Практично не зустрічається, так як є застарілим і вкрай трудомістким – кожен стик доводиться вручну промащувати клеєм.

Замкове з`єднання типу «Lock». Також застаріваюче рішення: ламелі встановлюються паралельно і «вбиваються» в попередній ряд гумовим молотком. Стики такого ламінату дуже вразливі і схильні до здуття, а демонтаж призведе до поломки з'єднань.

Замкове з`єднання типу «Click». Найпопулярніше і практичне рішення, яке дає можливість демонтувати і повторно встановити підлогове покриття. Такі стики не роздуваються і легко монтуються.

Замкове з`єднання типу «1 click 2 go». Найзручніше з'єднання. Такі стики вкрай надійні та естетичні, легко і швидко монтуються. Незважаючи на актуальність технології, серед брендів-представників можна знайти та купити недорогий ламінат – Euro Home, наприклад.

Монтаж ламінату поетапно

Розглянемо етапи робіт на прикладі актуального виду з'єднання – «Click» – стандартної викладки – паралельно або перпендикулярно стіні. Укладання починається з далекого лівого кута, а ламелі зазвичай розміщуються у напрямку сонячного світла (тобто перпендикулярно вікну) для зорового збільшення приміщення.

Увага! Перед укладанням необхідно відкрити упаковки з ламінатом і залишити їх «адаптуватися» до мікроклімату кімнати на 48 годин.

Необхідний інструмент: болгарка, електролобзик або ручна пила, рівень, свердло-колонка, клей для дощок, скотч, лінійка та олівець, дерев'яний брусок і молоток на випадок неідеального сходження стиків.  

інструкція як укласти ламінат

1. В першу чергу розстеляється підкладка, зайву довжину просто підрізають. Бажано укладати підкладку перпендикулярно рядам ламінату, а стики з'єднувати скотчем.

2. Далі по периметру стін потрібно виставити розпірні клини, які забезпечать невеликий зазор по краях. Це робиться для вільного розширення дощок в процесі експлуатації і щоб уникнути здуття стиків. Норма для деформаційного зазору – 1 см у кожної стіни, в разі сильних температурних перепадів в неопалювальний і опалювальний сезон – 1,5 см.

3. Почнемо з першого ряду ламелей: укладати будемо виступаючою замковою частиною всередину приміщення, а з'єднувати ламелі між собою – з вузького боку (з торця). Для цього кожна наступна ламель вирівнюється щодо попередньої боковинки, вставляється пазами в попередню ламель під кутом 15˚ (або під кутом рекомендованим виробником), а потім опускається на підлогу до клацання.

4. Якщо необхідно обрізати останню ламель, потрібно її перевернути дзеркально до встановлених ламелей, щоб замкова частина була з іншої сторони. Далі упираємо ламель в розпірний клин у стіни, відзначаємо рівень за попередньою дошкою і зрізаємо зайве болгаркою, електролобзиком або ручною пилкою.

Для міцності та естетичності підлоги шви кожного ряду зміщують щодо попереднього. Класично вибирають палубну або цегляну кладку (поперечний стик на рівні 1/3 або половини ламелі попереднього ряду).

види укладки ламінату

5. Відповідно до обраної схеми укладання підрізаємо першу ламель в наступному ряду: на третину або половину, або ж використовуємо обрізок від останньої ламелі попереднього ряду (якщо його довжина не менше 1/3 цілої дошки). Вирівнюємо її по розпірним клинам щодо стіни, також вирівнюємо впритул по дошках попереднього ряду, але поки не вставляємо в пази – нам потрібно спочатку зібрати другий ряд.

укладка ламінату

6. Після складання другого ряду і скріплення планок з торцевої частини другий ряд ставлять під необхідним кутом і заводять в пази попереднього ряду до клацання. При великій площі знадобиться допомога другої людини.

7. Наступний ряд починають з дошки обрізаної до 2/3 від звичайної довжини, і так далі продовжують впорядковувати обрізки в наступних рядах.

8. Останній ряд зазвичай доводиться підрізати уздовж. Для цього потрібно просто перевернути дошку замковим з'єднанням дзеркально попередньому ряду, прикласти її в кутку до розпірних клинів і відзначити лінію зрізу. Для зручності можна затиснути дошку ще однією зверху. Роботи також проводяться болгаркою, електролобзиком або ручною пилкою. Якщо стіни не вирівнювалися, то кожна дошка розмічається окремо і за місцем установки.

9. Після складання останнього ряду торцем до торця можна прибрати клини біля стіни і знову завести ряд в замки попереднього.

дверні укоси як обійти при укладанні

Обхід дверних укосів

Найпростіший спосіб – вирізати внизу рами пази для входження ламінату. Правда, підняти ряд на рівні дверної коробки, щоб завести його в замкове з'єднання, не вийде. Дошка біля дверної рами просто не чіпляється до ряду торцем, а приклеюється. Щоб отримати надійне клейове з'єднання, потрібно спочатку зрізати стамескою виступаючу частину на торці попередньої дошки, потім нанести клей і щільно притиснути дошку до решти в ряду.

Обхід теплопровідних труб

Найважче обходити теплопровідні труби, тому розпишемо роботи поетапно:

1)  Спочатку проводять розмітку: дошку прикладають до стіни (розпірних клинів) боком до труб, за допомогою лінійки проводять лінію від центру труб через всю дошку;

2)  Для подальшої розмітки дошку перекладають: з`єднують з попереднім рядом, прикладають торцем до труби. У такому положенні також проводяться лінії від центрів труб, але вже уздовж ламелі, щоб вийшли «перехрестя» з двох розміток.

3)  На накреслених «перехрестях» висвердлюють отвори на 20 мм більше труб в діаметрі. На цьому етапі знадобиться свердло-колонка потрібного розміру.

4)  Тепер відрізаємо край ламелі, роблячи розріз рівно посередині отворів, тобто зрізаємо по першій розмітці - лінії поперек дошки;

5)  Далі велику дошку прикріплюють до решти ряду, вирівнюють і замикають з попередніми рядами;

6)  Зрізаний край змащують клеєм на торцях, вставляють за трубами і підпирають до решти ряду розпіркою під стіною;

7)  По закінченню робіт отвори декорують обрамленням для проходки труб.обхід труб при укладанні ламінату