базальтова вата чи пінополістиролТеплоізоляція – це важливий етап в будівництві приватного або багатоквартирного будинку, а також при адміністративному і промисловому будівництві. Вона дозволяє не тільки підтримувати комфортну температуру протягом усього року, але й регулювати мікроклімат, роблячи його максимально комфортним для людей. Тому до вибору теплоізоляційних матеріалів варто підходити максимально уважно.

Сьогодні в основному використовуються:

  • Пінопласт
  • Пінополістирол
  • Базальтова вата

У статті детальніше розглянемо застосування останніх двох продуктів.

Пінополістирол в утепленні житлових будинків

Пінополістирол – це штучний матеріал, який застосовується для теплоізоляції. Основною відмінністю від пінопласту є спосіб його виробництва, адже сировина використовується одна й та ж. Завдяки більш вдосконаленій технології продукт отримав кращі теплотехнічні якості.

Так, при меншій щільності він володіє кращим показником теплопровідності, тому теплоізоляційний шар з матеріалу можна робити меншої товщини. Коштом технології виробництва, при якій гранули видавлюються з екструдера, він виходить однорідним по всій площі й має однаковий розмір осередків.

Підвищена вологостійкість, завдяки якій екструдер абсолютно нечутливий до води, робить його незамінним матеріалом в конструкціях з підвищеною вологістю. Ознайомитися з характеристиками та асортиментом екструдера можна за посиланням.

пінополістирол для утеплення

Єдине слабке місце – це паропроникність. Він не випускає вологу зсередини та не пропускає повітря. Тому, при використанні його для теплоізоляції всього будинку, слід уважно підійти до питання організації вентиляції.

Основні переваги:

  • Низька ціна
  • Невелика вага
  • Чудовий коефіцієнт теплопровідності
  • Простий монтаж
  • Вологостійкість
  • Універсальність

Базальтова вата для утеплення будинків

Базальтова кам'яна вата - це теплоізоляційний матеріал, для виробництва якого застосовуються волокна розплавленого базальту. Її відмінною рисою є екологічна чистота і тривалий термін служби зі збереженням всіх якостей.

утеплення базальтовою ватою

Кам'яна вата Rockwool виготовляється з базальтового волокна з використанням мінімально можливої кількості сполучного, завдяки чому вона екологічно чиста та безпечна, як для людини, так і для навколишнього середовища. Ще однією характерною особливістю є її коефіцієнт теплопровідності, який зберігається незалежно від змін зовнішнього середовища. Каталог мінвати Rockwool за посиланням.

Її основними перевагами вважається висока паропроникність і негорючість. Перше робить її оптимальним варіантом для використання в житлових приміщеннях, бо вона без проблем випускає пар з приміщення, що дозволяє підтримувати комфортний мікроклімат. Стійкість до вогню підвищує безпеку будови.

Не обійшлося і без слабких сторін і недоліків. З головних можна виділити те, що вона в будь-якій конструкції повинна бути захищена від попадання вологи, адже при розмоканні втрачає свої властивості. 

Основні переваги базальтового утеплювача Роквул:

  • Паропроникність
  • Екологічна безпека
  • Вогнестійкість
  • Довговічність
  • Натуральність

Базальтова вата чи пінополістирол?

Вибрати один з утеплювачів досить складно, так як вони абсолютно різні. Звичайно якщо бюджет обмежений, то скоріше за все вибір впаде на більш дешевий варіант, але існує ще кілька вигідних рішень.

Оптимальне рішення – це комбінація двох виробів, з урахуванням їх особливостей та переваг. Таким чином, оптимальний варіант – це коли для цоколя використовується екструдований пінополістирол, так як він вологостійкий. А для житлових частин будинку застосовується мінвата, бо вона пропускає пар та екологічно безпечна.

Таке комбінування двох різних утеплювачів дозволяє значно здешевити будівництво. По-перше, коштом самої ціни продукту, а по-друге, внаслідок того, що для утеплення цоколя мінватою знадобилася б ще й хороша гідроізоляція. 

Можливо вам буде цікаво: «Утеплення екструдованим пінополістиролом»