Вітробар'єр - це мембрана з односторонньою вологопроникністю, яка застосовується для захисту утеплювача і каркасних конструкцій в системах навісних вентильованих фасадів (НВФ). У сучасному будівництві це обов'язковий елемент захисту мінеральної вати.

Давайте більш детально розглянемо вентильований фасад, щоб зрозуміти які природні фактори впливають на утеплювач.

Захист від вітру

Між теплоізоляцією і зовнішнім облицюванням необхідно залишити вентильований зазор. Взимку холодне повітря буде підніматися знизу-вгору, проникаючи в зовнішній шар мінеральної вати (кілька сантиметрів) і тим самим охолоджуючи її. У лабораторних умовах було встановлено - вихолоджування утеплювача негативно впливає на теплозахист фасаду, і якщо не використовувати вітрозахисну мембрану, в приміщенні повітря буде холодніше на 1-3 ° C.

Вихолоджування утеплювача

З огляду на те, що інтенсивність повітряного потоку може бути високою (залежить від висоти будівлі), то такі теплові втрати можуть знизити ефективність роботи утеплювача до 15% (для базальтової вати). Простими словами - при використанні плит товщиною 100 мм без вітрозахисту, ефективність теплоізоляції буде еквівалента утеплювачу товщиною 85-95 мм з вітробар'єром. У масштабах великої будівлі такі теплові втрати призведуть до величезних витрат на опалення протягом експлуатаційного періоду.

Якщо не захистити мінетральную вату від вітрових навантажень, то з часом волокна зовнішньої частини утеплювача будуть зникати і він буде втрачати масу. Інтенсивність руйнування залежить від багатьох чинників: щільність, висота будівлі, клімат, виробник (якість сполучного).

Захист від вологи

Друге, не менш важливе завдання захисної мембрани - обмежити потрапляння вологи в утеплювач. За принципом роботи, вітробар'єр схожий на супердифузійну мембрану для покрівлі, внутрішня сторона за рахунок особливої мікроперфорації пропускає водяну пару, таким чином волога з утеплювача безперешкодно вивітрюється.
Друга сторона виконує роль гідроізоляції, не пропускаючи вологу в утеплювач. Таким чином, мінеральна вата залишається сухою і її теплоізоляційні властивості залишаються незмінними.

Важливо розуміти, що вітробар'єр застосовується тільки при утепленні фасаду мінеральною ватою, якщо використовується пінопласт або пінополістирол - він не буде виконувати ніякої корисної функції.

Вітробар'єр для вентильованого фасаду

Чим відрізняється вітробар'єр від супердифузійної мембрани

Принцип роботи мембрани для фасаду та для даху однаковий - захист утеплювача від вологи і вітру зовні, а також можливість виводити вологу зсередини. Головна відмінність - це експлуатаційні навантаження, вітробар'єр не вимагає такої щільності як покрівельна мембрана, відповідно і опір на розрив у нього буде набагато менше. Все це відображається на собівартості товару, тому недоцільно використовувати щільну мембрану для вітрозахисту. Для прикладу давайте розглянемо характеристики вітробар'єра і євробар'єра відомого виробника JUTA.

Порівняльна таблиця

характеристики євробар’єр Juta 115 вітробар'єр Juta
щільність, г/м2 115 85
опір на розрив, (Н/50 мм) 260/180 170/125
*ціна, грн/м2 21,35 15,10

 

*Ціни вказані на 01,10,2019

ВАЖЛИВО!
Якісні мембрани супроводжуються сертифікатами, що підтверджують проходження всіх необхідних лабораторних досліджень, тому перед тим як купити вітробар'єр, слід ознайомитися з усіма документами.