І керамічне, і цементно-піщане покриття узагальнено називають натуральною черепицею, але різниця в ціні недвозначно вказує на відмінності в характеристиках. Пропонуємо порівняти покрівельні матеріали, ознайомитися зі зведеною таблицею і визначити для себе, яке покрівельне покриття все ж краще.

Дизайн

Натуральна черепиця – це, в першу чергу, надійність і благородний екстер'єр, тому розглянемо спочатку естетичні особливості.

Глина – матеріал м'який і однорідний, тому після випалу при 1000°С поверхня залишається гладкою і має рівномірне забарвлення. Керамічна черепиця з прозорим захисним шаром сама по собі виглядає чудово і має бархатисто-матову поверхню, але за бажання можна вибрати ангобіровану або глазуровану лінійку. Форми черепиці можна знайти як класичні, так і незвичайні – наприклад, бобровий хвіст.

порівняння керамічної і цементно-піщаної черепиці

Цементно-піщана сумміш складається з маси крупинок, які у дешевої бетонної черепиці часто залишаються помітними по всій поверхні і роблять вигляд покриття недбалим. У світових виробників, таких як черепиця braas, поверхня залишається абсолютно однорідною. На відміну від кераміки, бетонна черепиця завжди фарбується та при будь-якому покритті не має такого ідеально глянцевого блиску. Відносно форми черепиці, ексклюзивних пропозицій також не знайти, асортимент бетонної черепиці досить обмежений.

Термін служби покриттів

Якщо керамічна покрівля слугує віками – понад 100 років, то бетонна в середньому прослужить 70 років. Звичайно все залежить від умов експлуатації, але у кераміки в будь-якому випадку буде вагома перевага.

Монтаж

У питаннях монтажу кожне покриття має власні переваги. З одного боку, керамічна черепиця монтується в меншому діапазоні нахилу ската – від 22° до 65°, з іншої сторони – вона може монтуватися на складні покрівельні форми (куполи тощо).

Бетонна черепиця монтується в більшому діапазоні нахилу ската – 22°-90°, але менш практична на складних архітектурних формах.

Тепло- та шумоізоляція

яку черепицю вибрати

Обидва покриття чудово шумо- та теплоізолюють приміщення, але цементно-піщана черепиця трохи перевищує кераміку за показниками. Шуми заглушуються краще на незначних 7 дБ, а показник теплопровідності випереджає кераміку майже в два рази, але це не має особливої ваги при утепленні покрівлі.

Вартість

Для приклада перевіримо, яка ціна керамічної черепиці Браас та цементно-піщаної цього ж бренду. Нижняя межа вартості відрізняється мало – 302,25 грн/м² (бетон) проти 384,93 грн/м² (кераміка), верхня межа вже відчутніше – 721,50 грн/м² (бетон) проти 853,13 грн/м² (кераміка). Звичайно перевага на боці цементно-піщаної продукції, але за бажання можна підібрати прийнятну модель і в керамічних покриттях.

Зведена таблиця

Характеристики

Керамічна черепиця

Цементно-піщана черепиця

Дизайн

Більше форм, матовий або глянсовий, натуральні кольори і фарбування

Менше форм, матовий або слабкий глянець, пофарбована в класичні кольори

Довговічність

Понад 100 років

В середньому 70 років

Теплоізоляція

Відмінна

Відмінна

Шумоізоляція

Відмінна

Відмінна

Механічна міцність

Відмінна

Відмінна, з роками матеріал стає ще міцнішим

Підходить для покрівлі з ухилом

22°-65°

22°-90°

Вага покриття

Трохи легша, приблизно 3,5 кг

Трохи важча, приблизно 4,5 кг

Вартість

Дорожче на 20-30%

За прикладом: 384,93 грн/м²

За прикладом: 302,25 грн/м²

 

Підводячи підсумок, обидва покрівельних покриття володіють прекрасними характеристиками, але можна виділити основні переваги:

  • Керамічна черепиця довговічніша і може запропонувати більше ексклюзивних дизайнів;
  • Цементно-піщана черепиця доступніша в ціні і трохи міцніша.