помилки утеплення фасадуСьогодні всі прагнуть утеплити свій будинок, будь то будівництво нового або реконструкція старого, фасадні роботи практично завжди будуть містити утеплення. Звичайно, якщо це маленький дачний будиночок, де не планується жити довше ніж пару днів, і то влітку, в такому випадку утеплення можна вважати недоцільним. В інших же випадках це дозволяє підтримувати комфортну температуру в будинку як взимку, так і влітку.

На жаль, бажання утеплити свій будинок не завжди збігається з бажанням зробити це правильно. Іноді власники будинків надмірно прагнуть заощадити й допускають помилки утеплення фасаду. Це може статися через ряд таких причин:

  • Використання поганих матеріалів
  • Наймання дешевої команди фасадників (як правило в такому випадку відсутні як нормальний досвід, так і гарантії)
  • Порушення технології монтажу (частіше це наслідки другого пункту)
  • У кращому випадку, помилки при утепленні фасаду приватного будинку просто псують естетичний вигляд, а в гіршому загрожують необхідністю реконструкції всього фасаду.

 

Мокрий фасад і основні помилки монтажу

Зазори потрібно закладати тим же матеріалом, що й утеплений весь фасад. Так трапляється, що не завжди стіна будинку буде кратна довжині плит і в таких випадках між плитами будуть утворюватися зазори. Небажано робити так, що б на торці будинку був приклеєний зовсім маленький шматок утеплювача, тому що на нього будуть припадати великі вітрові навантаження, він може просто відпасти через невелику площу приклеювання. Тому зазор може бути посеред стіни. Дуже важливо при утепленні фасаду приватного будинку закладати такі проміжки тим же матеріалом.

Як робити небезпечно. Недобросовісні фасадники можуть просто задути такі «прогалини» піною, аргументуючи це тим, що її все одно не буде видно під шаром штукатурки. Але піна має зовсім іншу щільність і по-іншому реагує на зміну температури та вологості. В результаті при весняному перепаді температур і підвищенні вологості фасад втратить еластичність і по ньому пройде тріщина. Вже не кажучи про те, що піна має зовсім інші теплоізоляційні властивості.

правильний монтаж утеплювача

Ще один нюанс: піна має іншу адгезію і не призначена для нанесення штукатурного шару. І в підсумку зовнішнє декоративне оздоблення може просто відпасти.

Площа нанесення клею: мінімум 40% для пінопласту і 100% для вати. Приклеювати необхідно також відповідно до рекомендацій. Так, для пінопласту площа, яка покрита клеєм, повинна бути не менше 40%. Найкраща схема: нанести клей по периметру і в центрі проставити мінімум 2-3 «ляпухи». Для вати площа нанесення клею повинна бути 100%, це обов'язково.

Як робити небезпечно. Чим менше буде нанесено клею, тим швидше вони відпадуть. Наприклад, багато хто навіть не наносять розчин по периметру, а просто ставлять «ляпухи» і все. Така теплоізоляція просто злізе зі стіни будинку, і при чому дуже швидко. Заборонено клеїти вату за принципом пінопласту. Клей наноситься тільки по всій її площі.

Дебеління – обов'язково. Теплоізоляційні плити спершу клеяться до фасаду за допомогою спеціальних розчинів, а потім закріплюються дюбелями. При чому, кількість кріплень має бути не менше 6 на 1 м2. Кількість залежить від висоти будівлі й вітрової зони, в якій знаходиться будинок. Київ і область належать до 2-ї зони, і для приватних будинків норма 6 штук на 1 м2.

Як робити небезпечно. Деякі, бажаючи заощадити, просто приклеюють утеплювач на клей і не притискають його дюбелями. Це дуже поширена помилка при монтажі мокрого фасаду. Так, плити будуть триматися, особливо якщо це пінопласт. Але, питання скільки? Через деякий час вони просто відпадуть. І чим менше буде нанесено клею, тим швидше вони відпадуть.

помилки монтажу утеплювача на фасад будинку

Дюбеля повинні проходити через клей. При забиванні кріплень слід враховувати, що вони повинні входити в місця приклеювання, інакше втрачається їх сенс.

Як робити небезпечно. Не можна просто забити дюбеля, від них в такому разі не буде толку. Та й рекламація не діятиме.

Отвір під стрижень має бути на 1 см більше. Отвір для дюбеля робиться на 1 см довше. Це необхідно, бо при подальшому монтажі в нього може потрапити пил, який заб'є його, і тоді цвях не стане на місце і буде випирати. Якщо під час монтажу ви зрозуміли, що дюбель не стає на своє місце, не дожимайте його силою. Вийміть, очистить отвори та почніть заново.

як правильно забивати дюбель

Як робити небезпечно. Якщо при монтажі дюбель уперся, але ще виступає над поверхнею утеплювача, не можна заганяти його з силою, інакше він погнеться. Наслідки цього розберемо в наступному пункті.

Не забивати дюбель силою. Якщо цвях не йде, не можна намагатися його туди втиснути. Потрібно вийняти, прочистити отвір, можливо просвердлити його більше, і тоді пробувати заново.

Як робити небезпечно. Якщо фасадники вирішать будь-який спосіб загнати стрижень в стіну, він не піде далі просвердленого отвору, а погнеться. Це також входить в популярні помилки монтажу мокрого фасаду.  Так, спершу він начебто став на своє місце, але став то неправильно. Згадаймо про температурні перепади та зміну вологості, метал також схильний до цих впливів. І в підсумку, при змінах декількох температурних сезонів він випрямиться, і вилізе горбом на фасаді.

Капелюшок дюбеля повинен бути в рівень з теплоізоляцією. Весь фасад повинен бути гладким і рівним. Клей, ґрунтовка, штукатурка повинні бути нанесені однаковим шаром по всій площі. Це впливає на те, як буде проявлятися колір з часом.

як правильно монтаж дюбеля

Як робити не можна. Категорично не рекомендується дотискати капелюшок дюбеля до її утоплення в пінопласт, оскільки цю ділянку потрібно буде залити клеєм, і там вийде шар більший ніж всюди. Наслідком цього може бути зміна кольору на поверхні штукатурки. В цьому немає нічого критичного, крім зіпсованого зовнішнього вигляду.

як вибрати правильний дюбель

Термоголовка – обов'язково. По-перше – необхідно вибирати цвяхи тільки з термоголовкою, особливо металеві. Вона являє собою пластмасовий наконечник, і ізолює цвях від вологи.

Як робити небезпечно. Не рекомендується вибирати металеві цвяхи без термоголовки. Такі помилки монтажу мокрого фасаду несуть за собою появу іржавих плям на стінах. Ще один випадок, коли цвях не влізе, його просто відрізають, тим самим оголяючи метал, який природно проржавіє. І руді плями вилізуть на штукатурці в цих місцях. Погодьтеся, вид не особливо приємний.

Шапка дюбеля повинна бути з отворами, виступами, зарубками. Це необхідно для поліпшення адгезії клею з капелюшком. Тому важливо вибирати продукцію перевірених виробників, який роблять якісні товари. Ознайомитися з польськими дюбелями для фасаду ви можете в каталозі.

 

Як робити небезпечно. Вітчизняні виробники часто випускають абсолютно гладкі парасольки дюбелів.

Як уберегтися від помилок при утепленні фасаду

Помилки при утепленні фасаду приватного будинку можуть бути та незначними, які або не виявляться (якщо пощастить), або просто зіпсують красивий вид. А можуть бути критичними. В наслідок останнього з'являються тріщини, відпадає штукатурка, вилазять горби й інші неприємності. Тому краще, що б їх не було зовсім. Навряд чи ви самі будете виконувати фасадні роботи, тому уберегтися від помилок можна так:

  • Всі матеріали вибирати одного виробника, так в разі якихось пошкоджень ви зможете подати скаргу і, якщо все було виконано за технологією, а проблема в матеріалі, вам буде компенсація. Якщо ви зібрали набір з багатьох виробників, то рекламація не діятиме.
  • Наприклад, в системі штукатурних фасадів Бауміт, відсутні дюбелі. Але для того, щоб система відповідала нормам, дозволяється використовувати сертифіковані продукти.
  • Вибір якісних перевірених виробників.
  • Ретельний підбір команди фасадників. Адже саме ці люди будуть виконувати всі роботи. І який би хороший матеріал ви не купили, економія і поганий підбір бригади може звести все нанівець. Адже при порушенні технології гарантія також не діє.

Цікава стаття на тему: «Які бувають фасадні штукатурки?»