Фасадні штукатурки: як вибрати

Декоративне оздоблення стін – важливий етап у будівництві будинку, це позначається на його екстер'єрі, а також на довговічності. Адже матеріал, який використовуватиметься для цього повинен відповідати таким вимогам як: стійкість до негативних факторів, стійкість до згубного впливу сонячних променів, довговічність. До всього цього додається те, що багато хто хоче завершити ремонт якнайшвидше і при цьому вкластися в мінімальні витрати. В таких умовах увагу привертають декоративні штукатурки.

Грамотно обрана штукатурка – запорука успішно відремонтованого будинку. Для того щоб її правильно підібрати, необхідно розібратися які вони бувають і в чому особливості.

Існуючі види декоративної штукатурки розрізняються за типом сполучного та бувають:

  • мінеральні – цемент з додаванням полімеру;
  • силікатні – рідке скло із пластифікаторами;
  • акрилові – використання однойменної смоли;
  • силіконові – силіконова смола.

Кожна з них має певну специфіку застосування. Познайомимося з ними ближче.

Стійкість та термін служби декоративних штукатурок

Звичайно, при виборі фасадної декоративної штукатурки для покриття стін, клієнта цікавить скільки ж він прослужить. Необхідно відразу сказати, що немає нічого ідеального, що однаково добре витримає все. Тому визначтеся, що впливатиме на будинок, і вже тоді вибирайте тип. Основні моменти можна викласти так:

  • акрилова – найстійкіша до механічних пошкоджень;
  • акрилова та силіконова – добре переживають часті та рясні опади;
  • мінеральна та силіконова – практично не підлягають вигорянню та пересиханню;      
  • мінеральна – витримує низькі температури;
  • силіконова - найменше брудниться.

Виходячи з цих положень визначтеся, що впливає на будинок, і вибирайте тип.

Структура штукатурки 

Текстура – це не лише зовнішній вигляд, а й те, яким буде термін служби. Абсолютно гладка поверхня потріскається дуже швидко, а з нерівностями протримається значно довше. Так, наприклад, рельєфна штукатурка «короїд» або «баранчик» служитиме тривалий час. Розрізняються вони також розміром зерна. І тут діє той самий принцип – що більше, то краще. «Короїд» сильніше брудниться, а «баранчик» допоможе приховати нерівності на стіні.

Забарвлення також важливе

Купити фасадну штукатурку можна практично будь-якого кольору, особливо це стосується силіконових та акрилових, чия гама налічує велику кількість відтінків.

Але все ж таки, при виборі слід прислухатися до деяких порад. Для фасадних робіт рекомендують купувати світлі відтінки, і не тільки тому, що вони краще виглядають і не створюють похмуре враження, але і тому що вони значно довговічніші. Світлі кольори менше вигорають на сонці, і зберігають свої первинні характеристики.

Оскільки світлі кольори мають властивість бруднитися, одразу потрібно розповісти і про чищення фасаду. Легкі забруднення забираються холодною водою під невеликим натиском, чим більше забруднення, тим вища температура і сильніший натиск. Але пам'ятайте, що високі температури згубно позначаються на смолах, які використовуються як сполучні.

Підведемо підсумок

Виконувати фасадні роботи в Києві ви можете, використовуючи будь-яку декоративну суміш, але враховуйте кліматичний пояс та розташування будинку. Наприклад, якщо він знаходиться серед дерев, то пряме сонячне проміння йому вже не загрожує. 

Важливим компонентом фасаду є утеплювач, дізнайтеся "Як позбавитися тепловтрат при приватному опаленні" в нашій статті.

клієнта цікавить скільки ж він прослужить. Необхідно відразу сказати, що немає нічого ідеального, що однаково добре витримає все. Тому визначтеся, що впливатиме на будинок, і вже тоді вибирайте тип. Основні моменти можна викласти так клієнта цікавить скільки ж він прослужить. Необхідно відразу сказати, що немає нічого ідеального, що однаково добре витримає все. Тому визначтеся що впливатиме на будинок, і вже тоді вибирайте тип. Основні моменти можна викласти так