Армуюча сітка давно застосовується в штукатурних роботах, вона випускається різного формату, товщини, щільності та розміру комірки. Сітки бувають металеві, зі скловолокна і поліетиленові. Найпоширенішим видом є склосітка, про неї ми сьогодні і поговоримо.


Склосітка BaumitСклосітка – один з найпоширеніших матеріалів для армування штукатурних поверхонь, запобігає появі тріщин і значно збільшує термін експлуатації об'єкта. Для фасаду застосовують щільну сітку вагою від 140-200 гр/м2, всередині приміщення таких навантажень не буде, тому щільності сітки в 50-120 гр/м2 буде достатньо. Склосітки підвищеної щільності, їх ще називають «панцирна сітка», використовуються на ділянках, де передбачаються підвищені ударні і статичні навантаження (цокольна частина, сходові прольоти в громадських установах і т.д.).

Щільність - одна з основних характеристик, на яку звертають увагу багато покупців, і в тому числі, будівельники. Помилково вважати, що чим вище щільність склосітки, тим краще вона буде захищати штукатурку від тріщин. У цьому є частина правди, але це може бути застосовано тільки в тому випадку, якщо ми порівняємо продукт однієї лінійки, виконаний з одного і того ж матеріалу тим же способом і на тому ж обладнанні. Найголовніша характеристика не щільність, ні колір, ні розмір комірки, а показник стійкості до розриву або «розривне зусилля склосітки». Саме цей показник, що вимірюється в ньютонах і дає зрозуміти, наскільки якісний продукт перед Вами.

При виробництві склосітки використовуються різні компоненти і від їх якості залежить наскільки добре матеріал буде справлятися з навантаженнями. Деякі виробники виготовляють скляні нитки з вторинної сировини, звичайно, структура такого матеріалу неоднорідна і стійкість до розриву у неї буде дуже низькою.

Одним з простих способів перевірки якості - зігнути сітку кілька разів, і Ви наочно зможете переконатися в її надійності. Якісне армування не повинно зламатися, а неякісне трісне при першому або другому вигині.

монтаж фасадної сітки

Ще однією важливою характеристикою є опір лужному середовищу. Цей показник береться після експерименту - фрагмент сітки занурюється в 5% лужний розчин NaOH на 28 днів, а після заміряється міцність на розрив. Поверхня ниток обробляється спеціальним розчином і термін ефективної служби сітки безпосередньо залежить від його якості. Фасадна сітка більшою мірою піддається впливу лужного середовища, тому при виборі варто звернути на цей показник увагу.

При покупці армуючої сітки обов'язково вимагайте документи, що підтверджують заявлені характеристики, їх видають сертифіковані лабораторії. Довговічність штукатурного шару безпосередньо залежить від якості армуючої сітки, ми рекомендуємо вибирати тільки перевірені бренди, які використовують при виготовленні якісні матеріали та постійно стежать за характеристиками продукції.