Вентиляція зовнішніх стін становить невелику частину глобальної системи вентиляції об'єкта. Фактично, це важливий компонент, тому що в таких зонах існують складні кліматичні явища, пов'язані зі зміною швидкості дифузії сухого повітря, водяної пари і міграцією вологи. Це пов'язно з умовами тепла і вологості, переважаючими по обидва боки стін. Ці явища впливають на якість структури об'єкта і визначають умови життя в ньому. Утеплення стін – це те, чому варто приділити максимальну увагу.

У більшості випадків стіни утеплюють зовні будівлі, щоб не «красти» корисну площу. Але головний аргумент – це зміщення «точки роси». Точка роси – місце де температура буде сприяти переходу вологи в повітрі з пароподібного стану в рідкий. Іншими словами – якщо точка роси буде зміщена ближче до внутрішньої стіни (як показано на малюнку), то дуже висока ймовірність утворення грибка і вогкості в квартирі.

Утеплення стін зсередини

Хоча, здавалося б, що не важливо, встановлений утеплювач зсередини або зовні, але це не так. Перш за все, зовнішня стіна (наприклад, стіна з суцільної цегли) буде перебувати на холодній стороні. Це важливо з точки зору впливу вологи на її конструкцію. В результаті зниження температури, на кордоні теплоізоляції і зовнішньої стіни може статися конденсація водяної пари, що надходить зсередини будинку, і, як наслідок, стіна може стати вологою. Поява цвілі і грибка в таких місцях - це тільки питання часу. Це явище зазвичай відбувається в період з жовтня по грудень.

Перед ізоляцією зсередини слід пам'ятати, що кожна ситуація різна і вимагає індивідуального рішення; іноді навіть проводять гідротермічні вимірювання. Тому варто скористатися допомогою фахівця, наприклад, по ізоляційному матеріалу, і дізнатися всі тонкощі, рекомендовані тим чи іншим виробником. Він виконає відповідні розрахунки, проаналізує вплив ізоляції на сусідні з нею інтер'єри, прийме рішення про товщину теплоізоляції і підготує проект.

точка роси при утепленні

Утеплення стін зовні

На сьогодні з усіх варіантів утеплення стін можна виділити 2 найпоширеніші способи, це вентильований фасад (вентфасад) і штукатурний фасад.

З усіх доступних утеплювачів для стін за якістю можна виділити базальтову вату. Одні з головних критеріїв вибору - це такі властивості як теплопровідність, паропроникність, горючість, екологічність. За всіма цими характеристиками кам'яна вата вважається найкращою серед утеплювачів.

Утеплення штукатурних фасадів

Утеплення фасаду

Найпростіший, і найпоширеніший спосіб утеплити стіни зовні – це штукатурний фасад. Таке утеплення стін більше підійде для приватного житлового будівництва. Його відносно невисока вартість і привертає більшість інвесторів. Невисока вага термоізоляції не створює великого навантаження на конструкцію будинку, тому не вимагає посилення фундаменту. Штукатурний фасад часто називають «мокрий фасад», це пов'язано з тим що при монтажі утеплювача використовуються рідкі або напіврідкі клейові розчини.

Особливості монтажу мокрого фасаду.

  1. Температура навколишнього середовища повинна бути в діапазоні від +5°С до +30°С.
  2. Клей необхідно наносити по всій площі зіткнення мінеральної плити.
  3. Обов'язково кріплення утеплювача фасадними дюбелями (не менше 6 штук на квадратний метр).
  4. Дюбеля повинні бути якісними, якщо вони з металевим цвяхом, то він повинен бути оцинкований, і бажано з пластиковою «термоголовкою», аби унеможливити потрапляння вологи в дюбель.

 

Утеплення вентильованих фасадів (вентфасадів)

Вентильовані фасади (вентфасади) частіше застосовуються в великих об'єктах будівництва – це торгові і розважальні комплекси, елітні новобудови, офісні будівлі. У зв'язку з високими вимогами пожежної безпеки останнім часом в більшості випадків для утеплення використовують базальтову вату.

Для того що б в процесі експлуатації утеплювач не піддавався вітровим навантаженням і не вбирав вологу багато виробників базальтової вати запропонували рішення - склохолст нанесений на одну сторону плити. Якщо утеплювач без скловолокна, то застосовується гідробар'єр, або супердифузійна мембрана.

Особливості монтажу вентильованого фасаду.

Вентильований фасад

Вентфасад вигідно відрізняється своєю довговічністю, і мінімальними витратами в процесі експлуатації. Весь будинок буде довгі роки виглядати однаково красиво. Є й недоліки такого способу утеплення – це дорога конструкція, монтаж, і облицювальний матеріал. Як панелі фасаду можна використовувати:

  • Керамічний граніт
  • Натуральний граніт
  • Вініловий сайдинг
  • Лицьова цегла
  • Металічний сайдинг
  • Фасадні бетонні панелі
  • Алюмінієві композитні панелі
  • Алюмінієві панелі
  • Теракотові панелі
  • Фіброцементні панелі
  • Склопанелі
  • Клінкерна плитка
  • HPL панелі
  • Сталеві композитні панелі
  • Металеві касети
  • Сонячні батареї  

 

Підведемо підсумки:

По можливості краще уникати утеплення стін зсередини, це заощадити простір і зменшить ймовірність конденсації вологи всередині приміщення.

Для приватного житлового будівництва найкращий варіант утеплення базальтовою ватою зі штукатуркою поверх.

Для великих будівельних об'єктів доцільно робити утеплений вентильований фасад, хоч це і дорога конструкція, вона окупиться в процесі тривалої експлуатації будівлі.