В даний час, завдяки сучасній технології бітумна черепиця може бути тільки естетичною покрівлею, а й міцною та практичною. Покрівельні черепиці надійні, а витрати на їх установку малі в порівнянні з іншими матеріалами. Які особливості застосування і ціна на неї? Відповідаємо на ці та інші питання нижче.


Що таке бітумний гонт?

М'які або бітумні черепиці виготовляються в основному з промислових або з модифікованих бітумів. Лист складається з матриці і верхнього шару. Матриця найчастіше представляє собою скляний нетканий матеріал або суміш пластмас зі скляним нетканим матеріалом. Зазначений матеріал вбудований в бітумну масу. Підстава призначена для забезпечення герметичності і довговічності покрівельного матеріалу. Це також стосується стабільності розмірів. Модифіковані асфальтові суміші, використовувані для бітумної черепиці, являють собою модифікований мінералом або полімером, або окислений бітум. Полімерна модифікована асфальтова маса має високу стійкість до високих і низьких температур. Він міцний, гнучкий і стійкий до хімічних сполук.

Структура бітумної черепиці

 

1 - Основа: склохолст;

2 - СБС-модифікований бітум;

3 - Верхній шар - сланцева посипка;

4 - Спеціальний клейовий бітум;

 

 

 

Верхній шар черепиці - це мінеральне покриття або металева фольга. Перш за все, покрівельна черепиця після процесу фарбування посипанням набуває стійкість до несприятливих погодних і хімічних чинників. Бітумна черепиця завдяки використанню кольорового покриття захищена від ультрафіолетових променів і механічних пошкоджень. Тому її використання в якості верхнього покриття - чудове рішення.


В даний час бітумна черепиця IKO, пропонована для продажу, часто має високий клас вогнестійкості та звукоізоляції. Залежно від виробника, черепиця також стійка до сильних поривів вітру до 150 або навіть 200 км / ч. Сьогодні виготовлені черепиці та бітумні покрівельні плитки все частіше самоклеючі, дешевші вироби склеюються вручну.

Застосування і переваги використання бітумної черепиці.


Бітумні черепиці використовуються як економічні та легкі покрівельні покриття. Перевагою використання черепиці є можливість укладання їх на дахах з різним кутом нахилу та форми. Покрівельні черепиці, як уже згадувалося вище, легко гнуться. Виробники найчастіше пропонують 10-річну гарантію на покриття, при цьому ціна на бітумну черепицю не сильно вдарить по вашій кишені.

Бітумна черепиця IKO

У покрівельної черепиці є багато переваг:


- привабливий зовнішній вигляд покриття, а також різноманітні форми і кольори для використання.


- гарантія, як правило, 10 років, також є однією з переваг.


Якщо ви все ще шукаєте рішення для себе, то в цій статті ви знайдете той тип покрівельних матеріалів, який вам потрібен.

Ціна бітумної черепиці

Двосхилий дах

Давайте на конкретному прикладі порахуємо чи дорого обійдеться покрівля з бітумної черепиці IKO.

Вихідні дані:

Одна з найпоширеніших серій IKO cambridge xpress, її і будемо використовувати в нашому прикладі.

Двосхилий простий дах, з розмірами  

A - 8 метрів

B - 6 метрів

Площа кожного схила 6*8=48 кв. м.

Черепиця продається кратно упаковок, у кожній упаковці 3,1 кв. м.

Для одного ската нам буде потрібно 48/3,1= 15,48 уп., округляємо до 16.

Для 2 скатів - 16*2=32 упаковки.

Так само нам потрібна стартова смуга, це рівні листи бітуму, які монтуються на краю ската (уздовж розміру А). В упаковці 21 погонний метр, для нашого даху достатньо буде однієї упаковки.

Стартова смуга IKO Підкладковий килим IKO

Перед тим як стелити черепицю, на підставу треба розстелити підкладковий килим. Це додаткова гідроізоляція, яка служить буфером між настилом і черепицею, та запобігає утворенню конденсату. При ухилах від 18° допускається укладання килима тільки по периметру. В одному рулоні Armourbase ECO 50 кв. м, його розміри 50*1 м. Розрахунок килима для одного ската такий - якщо ми проклеїмо уздовж карниза та коника, то довжина  за стороною B буде 6 мінус метр з кожного боку, тобто (8*2)+ (6-2)*2=24. У нашому випадку для 2 скатів вистачить одного рулону. Залишених 2 метрів буде досить для того, щоб килим покласти в нахлест 10-15 см, для гарантованої ізоляції.

 Рорзрахунок підкладкового килима

Для правильного укладання килима нам буде потрібен клей. Iko рекомендує клей Plastal, фасування - 5кг в одному відрі.

Для фіксації бітуму нам потрібні будуть оцинковані цвяхи, середня витрата 0,08кг/м.кв. Для нашого даху в 96 квадратів потрібно 96*0,08= 7.68 кг. Рекомендовані цвяхи відпускаються кратно упаковок по 1 кг, тому розраховуємо 8 упаковок.

Для коника ми візьмемо коньково-карнизну черепицю. В одній упаковці 9 метрів погонних, цього нам вистачить.

Кониково карнизна черепицяКлей IKO


 

 

Також нам потрібна торцева і карнизна планки, вони йдуть по 2 метри погонних. Монтаж здійснюється в нахлест 3-5 см. Для розрахунку будемо вважати що планка у нас 1,95 м (з урахуванням нахлеста).

Торцева планка IKO карнизна планка IKO

Для одного карниза 8/1,95=4,1 планки. Для двох 4,1*2=8,2, тобто нам знадобиться 9 карнизних планок.

Для торця одного ската 6/1,95=3,077 планки. Для торців кожного скату 4*3,077=12,308, тобто нам потрібно 13 торцевих планок.

Ціна на бітумну черепицю IKO 

Назва Кількість Ціна Вартість
Черепиця IKO cambridge xpress, уп. 32 770,58 24640
Стартова смуга, уп. 1 1240 1240
Кониково-карнизна черепиця, уп. 1 1484 1484
Підкладковий килим, рул. 1 4614.5 4614.5
Клей, відро 5 кг 1 1257 1257
Цвяхи, уп 1 кг 8 120 960
Торцева планка, шт 2 пог. м 13 120  1560 
Карнизна планка, шт 2 пог. м 9  76  684
  Всього:    29581

 

(Ціни наведені на 05.07.2018)

Попередній розрахунок підходить для "холодного даху". Якщо дах буде «складнішим», то прорахунок краще довірити фахівцям, так як навіть на перший погляд прості конструкції іноді вимагають додаткових робіт чи матеріалів. У нас дуже великий досвід в цій сфері, тому замовнику не варто турбуватися про те, що залишиться багато зайвого матеріалу, або доведеться кілька разів їздити докуповувати комплектуючі.