Сучасний будівельний ринок регулярно поповнюється інноваційною сировиною, яка не тільки має гарний вигляд, але й гарні технічні характеристики. Зведення нової будівлі сьогодні, як правило, не обходиться без металочерепиці. Це покрівельний матеріал листової форми, виготовлений зі сталі, алюмінію або міді. Що ж стосується заміни старого покриття, то домовласники часто замислюються над тим, як правильно утеплити дах мінватою або іншим утеплювачем, щоб створити комфортну температуру в приміщенні.

З кінця минулого сторіччя в будівельній сфері стала популярною бітумна черепиця, опис якої сьогодні найбільш повний й детальний. За цей час основа добре показала себе в процесі експлуатації, головна перевага якої - надійність і довговічність. Але, попри всі плюси, існує досить аргументів "за" і "проти" використання бітумної черепиці. Отже, бітумна черепиця - що це за матеріал і як вибрати якісну сировину для перекриття даху?

Що таке бітумна черепиця, огляд появи сировини

Первісні згадування про покрівельне полотно з'явилися в 19 сторіччі в Сполучених Штатах Америки. На той час воно являло собою рулоноване полотно, обидві сторони якого були просочені шаром бітуму. У 20 сторіччі матеріал стали розрізати на порціонні частки, так звані ґонти. Звідси й стає зрозуміло, що таке гнучка черепиця.

Перші екземпляри покриття не відрізнялися різноманітністю конструкцій і колориту, переважно це були ортогональні й гексаедриті шматочки багряного або попелястого офарблення. Переваги бітумної черепиці полягають у тому, що на тлі традиційної вона вигідно виділяється винятковими робочими властивостями, завдяки яким сировина завоювала світову популярність ще більш сторіччя назад. Монтаж м'якої покрівлі проводиться просто, укладати її можна на дах будь-якої форми з кутовою точкою нахилу не менш 12 градусів.

Технологія виробництва

У складі покрівельного матеріалу основними речовинами вважаються скловолокно й бітум. У якості захисних елементів сировину покривають базальтовою або сланцевою крихтою.

Технологічний процес виготовлення включає кілька етапів:

  • у сатураторі основа насичується гарячим бітумним розчином;
  • на поверхню наноситься базальтовий гранулят;
  • нижня частина сировини обклеюється поліетиленовою плівкою;
  • охолодження;
  • нанесення на поверхню рідкого бітуму;
  • нарізка;
  • упакування;
  • складування.

Бітумне покриття створює суцільну, повністю вологонепроникну покрівлю. Багатошарова структура черепиці приглушає звуки - удари крапель дощу, граду.

Гнучка черепиця: склад

До складу гнучкої черепиці входить посипання з базальту або сланцю, бітум, склохолст, полімерна маса самоклеюча, захисна силіконова оболонка. Якість будматеріалу прямо залежить від якості всіх складових.

Гнучка черепиця склад

У кожного виробника покрівля може мати істотні відмінності залежно від параметрів і марки - моношарова, багатошарова. Також відрізняється форма аркушів, кількість пелюсток, колір. Останній параметр обумовлений фарбуванням поверхневого мінерального посипання. Сьогодні вибір колірної гами досить великий - від типового морквяного до ультрамаринового й бурштинового відтінку даху.

Гнучка черепиця: характеристики

Чудова робоча властивість м'якого даху дозволила зайняти матеріалу головну позицію на ринку покрівельної сировини. Залежно від виробника термін служби може становити порядку 50-60 років. Основна гідність черепиці - високий ступінь стійкості до будь-яких атмосферних явищ і температурним коливанням.

Форма випуску товару - аркуші стандартної форми розміром 100х33 см, упаковані стопками. Залежно від моделі вага однієї зв'язки варіюється в межах 25-40 кг. У дуже важких аркушах є додаткове бітумне просочення. Покрівельний матеріал має відмінні гідро- і звукоізоляційні якості, які досягаються за рахунок полотна герметувального цільного покриття і його товщини.

Естетичні характеристики гнучкої черепиці забезпечуються завдяки привабливому, багатому виду й різним забарвленням, які зберігаються тривалий час. Внаслідок регулярних розробок нових колекцій можна завоювати прихильність навіть самого вибагливого клієнта.

Особливістю гнучкої черепиці є її підвищена вогнетривкість. Базальтове посипання, яке наноситься зверху, надійно захищає покриття від загоряння й поширення полум'я, а також оберігає дах від механічних ушкоджень. Це важливий параметр, який визначає переваги м'якої покрівлі.

Незалежно від виду товару укладання м'якої черепиці може застосовуватися як для обладнання нового даху будинку, так і для реставрації покрівлі старого зразка. Зваживши всі плюси й мінуси бітумної черепиці, споживачі віддають перевагу довговічному матеріалу.

М'яка бітумна черепиця: плюси й мінуси

При виборі якісного товару й дотриманні правил монтажу переваги гнучкої черепиці очевидні:

1. Індивідуальний дизайн даху завдяки різній формі, кольору й комбінації матеріалів.

2. Надійна гідроізоляція покрівлі будь-якої конфігурації.

3. Легкий і швидкий монтаж завдяки невеликій масі й габаритам матеріалу.

4. Невеликий відсоток відходів.

5. Природне тепло й звукоізоляція. Під бітумну черепицю можна покласти меншу кількість утеплювача, наприклад, мінвати (характеристика й властивості якої також мають свої переваги). Так витрата буде менше, чим під іншим перекриттям.

6. Не має потреби в додатковому захисті від блискавки.

7. Висока стійкість до ураганних вітрів.

8. Відсутність снігових сходжень з даху.

М'яка покрівля, склад якої порівнюється із преміум сегментом, має такий недолік як відносно висока вартість у порівнянні із класичної металочерепицею. Плюси й мінуси м'якої покрівлі відіграють істотну роль у виборі товару. І якщо ви бажаєте гарний і оригінальний дах європейського стилю, то зазначений матеріал - саме те, що потрібно.

Монтаж бітумної черепиці

Гнучка черепиця, огляд якої представлений вище, укладається просто й швидко. Для цього потрібно виконати кілька дій:

  • перевірити надійність старого покриття;
  • підготувати основу, на яку будуть монтуватися ґонти;
  • безпосередньо укладання матеріалу.

Досвідчені фахівці рекомендують обробляти зрізи черепиці бітумом, щоб уникнути порушення гідроізоляції будинку, а прилеглий простір і нахлести пройтися валиком.

Монтаж бітумної черепиці

Де купити бітумну черепицю

Вивчивши плюси й мінуси гнучкої черепиці, залишається справа за вибором місця придбання, де купити якісний товар за вигідною ціною. Оптовий склад будівельних матеріалів Іtera Group пропонує товари від європейських виробників. Маючи багаторічний досвід роботи, компанія надає продукцію винятково найвищої проби. До того ж на весь асортимент є сертифікати якості. У виставковому залі можна ближче ознайомитися із продукцією й краще зрозуміти, що таке м'яка покрівля.