Одним з найдавніших покрівельних матеріалів прийнято вважати черепицю. Сьогодні можна зустріти два найпоширеніші види черепиці: керамічну (виготовляється з обпаленої глини) та цементно-піщану (бетонну) черепицю (до складу входить натуральний кварцовий пісок, цемент, вода, в якості барвника використовують пігменти, в основі яких оксид заліза).

Друга світова війна залишила чорний слід в історії людства. Зіткнувшись з проблемою відновлення зруйнованих будівель, в Європі шукали дешевший матеріал для покрівлі, який би замінив керамічну черепицю та зберіг естетичний вигляд будівель.

Таким матеріалом виявилася цементно-піщана черепиця, яка схожа на керамічну, основними відмінностями стали: поверхня (більш шорстка) та обмеження в кольоровій палітрі.

Тоді, в середині 20-го століття, кмітливий підприємець Рудольф Браас вперше запускає масове виробництво бетонної черепиці. Одна з причин успіху цементно-піщаної черепиці – це ціна, якість і експлуатаційні характеристики, які не поступаються керамічній (див. таблицю 1). Досить проста технологія і недорогий процес виготовлення визначили вибір на найближчі десятиліття.

В наші дні цементно-піщана черепиця займає 65% частки європейського ринку.

Діаграма використання цементно-піщаної черепиці

Таблиця 1. Характеристики ЦПЧ (бетонна черепиця) багато в чому схожі з керамічною черепицею, але є і відмінності.

 

Керамічна черепиця

Цементно-піщана черепиця

Матеріал 

глина 

цементно-піщаний розчин

Обробка при t° 

1000 °С

60 °С

Форма та моделі черепиці

Великий вибір форми

Великий вибір форми

Колір черепиці

Натуральне забарвлення — від цегляно-червоного до жовто-сірого кольору: коричневий, антрацит, бук, каштан, мідний, тек, синяво-чорний, осінньо-золотий, натуральний червоний

Основні кольори: коричневий, цегляно-червоний, графіт і чорний. Виготовлення інших відтінків під замовлення

Строк служби

понад 100 років

понад 100 років 

Теплопровідність

Низька теплопровідність зберігає взимку тепло в будинку, а влітку перешкоджає нагріву.

Зберігає тепло взимку, влітку не дає нагріватися приміщенню

Шумоізоляція

Висока шумопоглинаюча здатність

Висока шумопоглинаюча здатність

Морозостійкість

стійка до морозів 

стійка до морозів 

Гарантія

До 30

До 30

Вогнестійкість

не горить, перешкоджає поширенню вогню

не горить, перешкоджає поширенню вогню

 

Як ми бачимо, ці два види черепиці мають багато в чому однакові властивості, але головна відмінність - це ціна.

Поговоримо трохи про технологію виробництва ЦПЧ. Виробництво цементно-піщаної черепиці відбувається методом екструзії, готовий розчин подається в бункери формувальних верстатів, де майбутній черепиці надається форма. В кінці на конвеєр надходить профільована бетонна смужка, яка ріжеться спеціальним ножем. 

технологія виробництва цементно піщаної черепиці

Далі відбувається термообробка в печі при температурі 60°.   

Кожне велике підприємство має свою лабораторію, де перевіряє черепицю на 2 основні показники: міцність та морозостійкість. Показник морозостійкості визначає термін служби черепиці. Він дуже важливий і показує скільки температурних перепадів (багаторазове заморожування та відтаювання) вона може витримати. Мінімальний параметр для Європи - 150 циклів.

В результаті виходить матеріал, який можна використовувати для помірно-континентального клімату, де взимку плюсова температура часто змінюється на мінусову.

Морозостійкість цементно-піщаної черепиці

Перш ніж приступити до монтажу покрівлі потрібно виконати ряд розрахунків, в яких вага і тип покриття черепиці грає важливу роль. При розрахунках конструкції покрівлі потрібно враховувати положення кожного елемента. Може здатися, якщо цементно-піщана черепиця важка, то потрібно пропорційно посилювати фундамент, стіни і кроквяну систему. Але це помилка! З практичної точки зору потрібно враховувати снігове і вітрове навантаження на дах (див. Таблицю 2). 

Таблиця 2. Снігове навантаження по Києву та Київській області

 

Черепиця

Гнучка черепиця

Металочерепиця

Покрівельний матеріал, кг

50

10

7

Конструкція покрівлі, кг (пиломатеріали, утеплювач, оздоблення)

64

73

64

Снігове навантаження, кг

160

160

160

Разом:

274

243

231

Різниця в %

 

 

12,76%

19%

 

Можна зробити висновок, що вага самої черепиці не є чимось страшним. При розрахунках досить врахувати збільшене навантаження на фундамент (15-20%) і посилити кроквяну систему на 15-20%. В даному випадку недолік можна зарахувати до переваг, оскільки важка конструкція не боїться ні сильного вітру, ні рясних опадів, тому конструкція буде якіснішою та прослужить набагато довше.

Щодо цементно-піщаної черепиці, керамічна програє, так як за властивостями вони дуже схожі, але в ціновій політиці є значна різниця. Кераміка в рази дорожче - можна сказати це її головний недолік.