При виборі мансардних вікон наші клієнти часто запитують - що краще FAKRO або VELUX? Як правильно вибрати вікно? На що звертати увагу?

Трохи історії

VELUX

Велюкс логоМансардне вікно придумав данець Віллум Канн Расмуссен. У 1941 році він заснував виробництво і назвав компанію VELUX, VE - від слова ventilation (вентиляція), LUX - одиниця виміру світла (люкс). Ось уже понад 75 років датський концерн виробляє високоякісні вікна для всього світу. Заводи розташовані в 11 країнах, а в Україні поставляються вікна виготовлені в Данії, Чехії, Німеччини, Франції та Угорщини.

FAKRO

fakro логотипFAKRO - польська компанія, створена в 1986 році Ришардом Флореком. Виробництво вікон було налагоджено в 1991 році, а в 1994 перші партії мансардних вікон реалізуються за межами Польщі. Сьогодні концерн Факро є одним зі світових лідерів з виробництва мансардних вікон, сходів на горище, пароізоляційних і гідроізоляційних плівок. Виробництво знаходиться в містах - Новий Сонч, Тимбарк, Добра, Милец а також в Україні - Львів і Шкло. Компанія займає другу за величиною частку світового ринку з продажу мансардних вікон - більше 16%, на експорт припадає понад 70% всієї продукції.

Головні відмінності

Для більш простого вибору ми вирішили написати кілька важливих відмінностей на наш погляд. Для прикладу візьмемо бюджетне однокамерное вікно з вентиляційним клапаном в найпоширенішому розмірі 78*118 см.

У FAKRO - це буде модель FTS-V U2 вартістю 6800 грн.

У VELUX - модель GZR 3050B (або GZR 3050 ручка зверху) вартістю 7220 грн.

Порівняльна таблиця 

 

FAKRO

VELUX

ручка

знизу

знизу або зверху

матеріал рами

дерево

дерево

покриття

лак

лак

склопакет/газ

однокамерний/аргон

однокамерний/аргон

зовнішнє скло

загартоване

загартоване

площа скла, м2

0,59

0,59

гарантія

До 15

До 10

  

Швидко пробігши по основних характеристиках бачимо різницю - у ВЕЛЮКС ручка може знаходитися зверху і знизу. Варіант вікна з відкриттям зверху зручний буде в тому випадку, якщо воно розташоване низько, але з точки зору експлуатації - ручка знизу більш поширений варіант. Другий момент - гарантія, тут варто розібратися детальніше.

FAKRO - максимальний гарантійний термін становить 15 років (5 років гарантії на оригінальні вікна FAKRO; 5 років додатково, якщо монтаж проводився сертифікованим фахівцем компанії FAKRO; ще 5 років гарантії, якщо установка вікна була разом з ізоляційним окладом і монтажними аксесуарами XDK або XDP). Безстрокова гарантія на склопакет.

VELUX - максимальний гарантійний термін становить 10 років (5 років гарантії на оригінальні вікна VELUX; ще 5 років гарантії, якщо установка вікна була разом з ізоляційним окладом і з комплектом гідро- і теплоізоляції BDX або відповідний сумісний комплект такої ж якості).

Тобто, якщо ми хочемо отримати 5 років гарантії для обох вікон треба докупати супутні монтажні елементи. Комплект BDX для вікон ВЕЛЮКС обійдеться в 1570 грн і оклад буде коштувати 1830-2060 грн, для вікон ФАКРО оклад 1620-3060 грн плюс додатковий монтажний оклад XDK або XDP за 1100-1510 грн. Вартість окладу залежить від того, для якого покрівельного матеріалу він призначається.

Разом, якщо додати супутні витрати у нас вийде (для прикладу візьмемо найдешевші однакові варіанти окладів та аксесуарів):

ВЕЛЮКС 7220 + 1570 + 1830 = 10620 грн;

ФАКРО 6800 + 1510 + 1620 = 9930 грн.

Як ми бачимо, ціна комплекту мансардного вікна ВЕЛЮКС більше на 7 % ніж ФАКРО.

Ціна наведена для плоскої покрівлі (бітумна черепиця або фальц). Для металочерепиці або натуральній черепиці оклад і аксесуари будуть коштувати дорожче.

Ціни наведені на 08.11.2019

Що об'єднує ці 2 продукта?

Обидва концерну дбають про якість свого продукту, тому постійно працюють над поліпшенням кожної деталі.

Фурнітура

Якість фурнітури для мансардного вікна вкрай важлива. Кожну нову модель тестують на кількість відкриттів, роботизований механізм цілодобово відкриває і закриває вікно. У Факро ця норма становить 25000 циклів, і тільки коли кілька примірників проходять їх, то фурнітуру запускають у виробництво.

Зовнішнє скло

Зовнішнє скло мансардного вікна відрізняється від звичайного віконного скла, його загартовують при температурі понад 600 °C, в результаті чого значно покращуються його експлуатаційні характеристики. Як показує практика, навіть великий град не може пошкодити загартоване скло і в цьому питанні споживач може бути спокійний.

Герметичність

У спеціальних лабораторіях вікна проходять тестування на герметичність. Створюються екстремальні умови - за добу багато разів проходить цикл замерзання/відтаювання. Велика кількість вологи перетворюється на лід і покриває нижню частину вікна, яка більш за все піддється такому навантаженню. Тест показує реальну поведінку металу і дерева, що дає можливість повністю контролювати якість і гарантувати довговічність конструкції.

FAKRO лабораторія

Fakro або Velux?

Так що ж вибрати? в чому тоді відмінності? Ми відзначили лише 2 моменти, які можуть допомогти у виборі:

Візуальна складова

У Вікон Факро немає сучків на видимій частині вікна, поверхня гладка з незначною видимістю текстури дерева. Відбірна сосна просочується антисептиком у вакуумній камері, а потім покривається двома шарами лаку на водній основі. Всі шви ретельно обробляються, такий захист гарантує збереження дерева в будь-яку погоду.

FAKRO

FAKRO или VELUX

 

VELUX

FAKRO или VELUX

У вікон Велюкс на видимій частині вікна можуть бути присутні сучки, це не впливає на експлуатацію та надає дереву природний вигляд. Обробка поверхні лаком і місця стиків деревини дещо гірше, ніж у Факро.

Факро або Велюкс

Теплоізоляция

У вікон в дорогих моделях Велюкс використовується запатентована система ThermoTechnology - ущільнювач високої якості, який сприяє щільному приляганню стулки вікна до рами. У моделі GZR 3050B (лінійка ОПТІМА) застосовується бюджетний ущільнювач як у звичайних вікон і візуально не можна сказати що він краще. Однак, опір теплопередачі у вікна VELUX трохи вище (більше краще):

Факро: Rв = 0,77 м2К/Вт;

Велюкс: Rв = 0,79 м2К/Вт.

Велюкс ущільнювач

Для більшості районів України енергоефективність таких вікон достатня, виключення складають західна (гори) і північна частина країни, де доцільніше встановлювати вікна з двокамерним склопакетом, в цьому випадку вікна Велюкс будуть краще зберігати тепло.

Звідки інформація?

Ми є офіційними дилерами обох марок. Наші фахівці були на виробництві обох концернів.

Завод Факро

Висновок - однозначно не можна відповісти яка фірма краще, обидва виробники роблять якісну продукцію, яка прослужить довгі роки. Перед покупкою краще побачити вікна наживо і прийняти рішення - більш природний вигляд дерева, або ж більш однотонна структура поверхні.