Хазяї приватного сектору часто зустрічаються з недостатнім теплом будинку в опалювальний період. Це пов'язане з тепловтратами через покрівлю, які можуть нараховувати порядку 30% від загальної кількості. Від правильного утеплення покрівлі залежать такі важливі для людини параметри як комфортна температура в приміщенні в літню пору й економія тепла в опалювальний період.

Варіанти утеплення даху розрізняють залежно від властивостей використовуваних матеріалів. Вони можуть бути наступними:

  • теплий дах;
  • холодне горище.

У першому випадку, коли при будівництві під дахом розташовані житлові кімнати, мансарда, кабінет, без утеплення ніяк не обійтися. Такий вид нагадує пиріг, тому що складається з декількох шарів сировини різних технічних параметрів. Важливо дотримувати певної послідовності при укладанні матеріалів для досягнення найкращої експлуатації. Другий варіант простіший, конструкція будується із застосуванням гідроізоляційних матеріалів. Розберімося, як і чому можна краще утеплити дах будинку.

Утеплюємо дах будинку: матеріали

Якщо говорити про технологічний процес утеплення своїми руками, то він не занадто складний, але вимагає певних знань. У випадку утеплення скатного даху враховуються такі вимоги як відсутність порожнеч, заощадження теплоізоляції. Крім цього, матеріал не повинен втрачати форму протягом усього періоду експлуатації.

Перед тим як довідатися, як правильно зробити утеплення даху, важливо розібратися, які бувають утеплювачі. На ринку будівництва найбільший попит мають матеріали:

Мінеральна вата

1. Мінеральна вата. Застосовується для скатної й плоскої покрівлі. Має такі незаперечні переваги як екологічність, відсутність тепловтрат, простота монтажу, відмінні звукоізоляційні характеристики. Якщо ви не знаєте, як правильно утеплити покрівлю, щоб узимку в кімнатах не було холодно, а тепло й затишок, мінвата - гарний вибір у якості утеплюючої сировини.

Скловата

2. Скловата, технологія виробництва якої здійснюється методом переплавлення кварцового піску або склобою. Вона добре тримає форму, не пропускає прохолоду і шум.

Матеріал здатний витримувати температуру до +500 °С без загоряння. Форма випуску - плити або рулони.

Пінополіуретан

3.Пінополіуретан являє собою рідку субстанцію, яка завдяки хімічній реакції й дотриманню умов інструкції піниться й твердне у вигляді ніздрюватої твердої сировини, яка й утворює шар утеплювача. З переваг цього матеріалу виділяють високі теплоізоляційні властивості, герметичність, відмінну клейкість, відсутність шкідливих домішок.

Керамзит

4. Керамзит - це сипуча суміш гранул різного розміру, пориста, легка. Якщо ви не знаєте, як правильно утеплити дах приватного будинку, горищні й міжповерхові перекриття - керамзит стане відмінним варіантом. Він не горючий, екологічний і має високий рівень звукопоглинання. Але важливо розуміти, що керамзит дає додаткове навантаження на дах.

Крім того, у якості утеплювачів виступають різні модифікації пінопласту. Пінополіуретан з ніздрюватою структурою використовують для скатного даху. А от пінобетоном необхідно проводити роботи на плоских покрівлях.

Як правильно утеплити дах будинку зсередини

Усередині будинку утеплюють переважно дах скатного типу. Дотримуючись певного порядку дій, провести роботи можна й своїми руками. Для цього необхідно:

● установити рейки решетування з вуличної сторони й укласти гідроізоляційний шар, щоб захистити утеплювач від вологи. Монтаж решетування проводиться перпендикулярно кроквам з метою забезпечення вентиляційного зазору для відведення конденсату;

● на наступному етапі проводиться установка утеплювача, наприклад, якщо це мінеральна вата, слід проводити монтаж у два шари в шаховому порядку;

● за допомогою будівельних матеріалів прикріпити пароізоляційну плівку знизу утеплювача;

● стики склеюються стрічкою;

● передостаннім етапом, як зробити теплий дах у приватному будинку, є прикріплення контррейок для забезпечення вентиляційного зазору між пароізоляцією й внутрішньою обробкою.

Виконавши ці кроки, можна виконувати роботи із внутрішньої обробки.

Як правильно утеплювати покрівлю зовні

Зовнішні варіанти утеплення даху відрізняються залежно від її призначення - використовувана або невикористовувана покрівля. У першому варіанті зверху шару утеплювача робиться цементна стяжка, яку необхідно армувати металевою сіткою. Після цього приклеюється бітумна мастика й укладається захисний шар геотекстилю. У другому випадку спочатку необхідно очистити поверхню від сміття й бруду, забрати нерівності й гострі виступи, потім приступати до укладання пароізоляції й монтажу утеплювача.

Утеплення покрівлі зовні

Як зробити утеплений дах: основні рекомендації

Сьогодні існує достатня кількість варіантів, як правильно утеплювати дах приватного будинку, тому можна вибрати оптимальний. Чому варто утеплюватися - усе гранично зрозуміло. У першу чергу це істотна економія бюджету на тепло в опалювальний період. Якість роботи прямо залежить від дотримання правильного укладання теплоізоляційної сировини, а це комфорт у будинку й довговічність будматеріалів.

ЧЩоб правильно і якісно зробити роботу, слід дотримуватися основних рекомендацій від досвідчених фахівців, зокрема:

  • приділити особливу увагу місцям біля віконних блоків, труб, кутів і вигинів;
  • встановити пароізоляцію зсередини, щоб зберегти властивості утеплювача від пари;
  • щільно заповнюйте простір між кроквами.

Крім того, необхідно виміряти глибину крокв, і якщо вона відрізняється від товщини утеплювача, потрібно прибити бруски або рейки.

Розібравшись із тим, як утеплити дах у приватному будинку, у власника виникає друге важливе питання: який використовувати покрівельний матеріал - бітумна черепиця або керамічна, характеристики й опису яких дуже схожі, але мають свої відмінності.