Керамічна черепиця асоціюється зі старими районами Європи та класикою, але насправді її асортимент набагато ширший, і в плані забарвлення, і в плані «малюнку» на даху, і в плані технічних характеристик. Розберемося разом, на що варто звертати увагу при покупці та які різновиди пропонує український ринок.

Покриття

види керамічної черепиціНатуральне. Звичайна обпалена глина у натуральному кольорі не покривається додатковими сумішами. Вона залишається матовою і має трохи рихлу поверхню, яка згодом темніє, покривається патиною, а за півстоліття може покритися і мохом.

Ангоб. Ангобована черепиця виглядає максимально автентично, але має ширшу палітру. Фарбування роблять на основі суміші меленої глини, барвників та води. Після черепиці запікають, що робить фарбування вкрай стійким.

Переваги ангобованої черепиці:

  • покращена вологостійкість;
  • стійкість до спор моху;
  • фарба не вицвітає;
  • зменшується ризик виникнення тріщин.

Глазур. Створює лаковану, глянсову поверхню із насиченим кольором. Таке покриття покращує характеристики керамічної черепиці, але приховує неповторну структуру та відтінок глини.

Переваги покриття:

  • хімічна стійкість;
  • покращена гігроскопічність;
  • підвищена механічна міцність;
  • захищеність від моху.

Топ глазур. Як і звичайну глазур, топ глазур виробляють із плавлених скляних силікатів, але покриття наносять у два шари. По суті, це покращена версія глазурованої черепиці, що відноситься до преміум сегменту.

Форма

Види керамічної черепиці відрізняються від виробника до виробника, і загалом, вибір її форми – справа смаку. Головне врахувати, що велика черепиця добре виглядає на великій квадратурі, а для невеликих дахів краще вибирати моделі з витратою черепиці 12 шт. на м².

форма керамічної черепиці

Країна-виробник

Оскільки в старій Європі керамічна черепиця давно користується пошаною, високотехнологічні заводи з її виробництва розташовані здебільшого саме там. Гарантовано якісну черепицю можна придбати у виробників з Німеччини, Іспанії, Італії тощо. Наприклад, в Україні легко можна знайти і купити керамічну черепицю Braas від німецького концерну.

Термін служби і гарантії

Загальний термін служби натуральної черепиці перевищує сторіччя, але гарантії виробника охоплюють максимум 50 років. При цьому гарантія є своєрідним маркером під час вибору, адже впевнені в продукції бренди пропонують не менше 30 років підтримки.

Якість стиків

Основа ефективності будь-якої покрівлі – це герметичність покриття. Саме тому варто особисто перевіряти надійність з'єднань перед покупкою: частина, що виступає, повинна щільно прилягати до паза. А якщо ні, то вся покрівля може прийти в непридатність за 20-30 років.

Щоб не зіткнутися з проблемою, рекомендуємо ознайомитися зі зразками від бажаних брендів в шоу-румі перед покупкою всього обсягу.